fbpx
Сьогодні
Що відбувається 11:39 20 Сер 2022

Хроніка подій: 178 день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 20 серпня і вже 178 днів триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

Сьогодні вночі й зранку знову лунали вибухи в Криму. ЗСУ "намацували" ППО противника в Севастополі, Євпаторії, біля Бахчисарая та Сак. Гучно було і в Новій Каховці.

Хроніка подій: 178 день оборони України від російської агресіїМіністерство оборони потролило російських загарбників: "Ми. Бачимо. Вас. Українці зібрали $20 млн, щоб подивитися, як російські окупанти недбало курять на незаконному Керченському мосту. Як ви знаєте, куріння у громадських місцях в Україні заборонено". Український супутник відкриває сезон нової "бавовни"!

Про вибухи повідомлялося і на українській стороні — ворог гатив по Миколаєву, Криворізькому та Нікопольському районах. У Харкові — прильоти по об'єктах критичної інфраструктури в Немишлянському районі та в передмісті. Попередньо без жертв та постраждалих.

"Хочу сьогодні окремо звернутися до мешканців усіх наших міст, які зазнають постійних жорстоких обстрілів від російської армії. Харків і Миколаїв, усі міста Донбасу, Дніпропетровщини, Запорізької області… Усі, хто переживає цей постійний жах знищення життя та руйнації всього, що дає життю нормальність. Ми не залишимо без відповіді жоден із цих ударів. Ми встановимо особу кожного окупанта, який віддає накази та здійснює ці удари по містах. І ми притягнемо до відповідальності — у той чи інший спосіб — їх усіх" , — наголосив Зеленський у своєму відеозверненні.

Оперативне командування "Південь" звітує: ракетно-артилерійськими підрозділами забезпечено втрати ворога в кількості

  • 17 рашистів, 
  • 1 радіолокаційний комплекс розвідки і контролю стрільби "Зоопарк 1", 
  • 4 одиниці автомобільної та броньованої техніки. 

На Херсонщині взвод військ рф намагався прорватись з Олександрівки в бік Таврійського, але ЗСУ дали відсіч і російські військові відступили.

Окупанти провалили спробу наступу поблизу села Борщова та штурм неподалік Вірнопілля та Курульки на Харківщині, — повідомляють у Генштабі. Загарбники продовжили обстріли зі ствольної та реактивної артилерії, танків та завдавали ударів з авіації по населених пунктах Харківської області.

Коротко про стан справ на східному фронті:

  • На Авдіївському напрямку окупанти задіяли танки, ствольну та реактивну артилерію в районах Новобахмутівки, Невельського, Нескучного, Олександрополя, Кераміка, Керменчика та Пісків. 
  • Авіація противника діяла поблизу Мар'їнки. 
  • Ворог вів повітряну розвідку БпЛА в районах ведення бойових дій на зазначеному напрямку. Наступав у районі населеного пункту Опитне і Майорськ, успіху не мав, бої тривають.
Хроніка подій: 178 день оборони України від російської агресії

А це — фото з тренувань українських військовослужбовців у Великій Британії. Опубліковано у Твіттері британського міноборони.

Міністерство інфраструктури України підбило підсумки 20 днів роботи ініціативи "Зерновий коридор". За цей період з українських морських портів вийшли 27 суден, на борту яких сукупно вивезено 670 тисяч тонн агропродукції. Також зайшло під завантаження 18 суден, а на розгляді знаходиться близько 40 заявок на вхід до портів.

 Ядерні об'єкти 

МАГАТЕ веде переговори з Україною та росією про швидке відправлення місії на Запорізьку АЕС. Про це йдеться в заяві організації. У документі наголошується, що гендиректор агентства Рафаель Гроссі сам очолить цю місію. Також голова агентства знову закликав до стриманості в районі цього ядерного об'єкту.

Країни НАТО можуть вступити у війну, якщо росія вдарить по ЗАЕС. Будь-який витік радіації торкнеться ст.5 статуту альянсу, тому країни-члени розцінять атаку як напад. Про це повідомив член британського парламенту Тобіас Еллвуд. "Будь-яке навмисне пошкодження українського ядерного реактора з можливим витоком радіації буде порушенням статті 5 НАТО", — написав він.

У США також заявили, що радіаційна провокація рф на Запорізькій АЕС вважатиметься нападом на НАТО. "Це справді навіть не обговорюється. Будь-який витік вб'є людей у країнах НАТО, це автоматична стаття 5", — написав член Палати представників Конгресу США Адам Кінзінгер.

Поблизу зони спостереження Південноукраїнської АЕС виявлено уламки ворожої ракети. Сам факт обстрілу є черговим цинічним актом ядерного тероризму росії, — наголосив пресофіцер Миколаївської ОВF Дмитро Плетенчук. "Окупанти вдарили по Вознесенську і їхня ракета повністю зруйнувала верхній поверх п'ятиповерхівки. Не виключено, що ця ракета була спрямована саме в бік ПАЕС, яку російські військові намагалися захопити ще на початку березня".

Трофеї і цілі ЗСУ

Протягом доби 19 серпня підрозділами зенітних ракетних військ Повітряних Сил Збройних Сил України на південно-східному напрямку знищено три російські безпілотники оперативно-тактичного рівня.

"Зоопарк-1", який знищили у Запорізькій області ЗСУ, — це рідкісний радіолокаційний комплекс армії рф. Але й він не побачив, що в нього летить. Усього було випущено п'ять снарядів із майже одночасним влучанням. Найімовірніше, це робота PzH 2000.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову та інформаційну допомогу, зброю та політиків

Німеччина передала Україні додатково три зенітні гарматні комплекси Gepard та 11 БТР М113.

Також уряд Німеччини опублікував заяву про придбання разом з ЄС 225 ракет Vulcano для Збройних сил України. Vulcano Ballistic Extended Range (BER) — снаряд без модуля наведення, уражає цілі на дальності 50 км при стрільбі з гармат стволами 52 калібру.

Крім того, Німеччина відправить двадцять 70-мм пускових установок для ракет APKWS на базі баггі.

Одна з головних новин у новому пакеті допомоги від США — передача високошвидкісних протирадіолокаційних ракет HARM. Про них раніше офіційно не повідомлялося, хоча вже проходила інформація про те, що їхні рештки знаходили російські військові. HARM здатна наводитися на високочастотні станції радіолокації, причому обчислює їх місцезнаходження, навіть якщо РЛС була вимкнена.

Обсяг військової допомоги Україні з боку Естонії вже сягнув €250 мільйонів!

Українська авіація змогла успішно адаптувати американську протилокаційну ракету HARM до радянських винищувачів МіГ-29. Про це на брифінгу в Пентагоні розповів представник відомства."Вони насправді успішно інтегрували це після того, як ми визначили подібне завдання як технічно здійсненне, і, ґрунтуючись на цьому визначенні здійсненності, ми надали їм можливість реалізувати завдання. Саме у зв'язку з цим — наш другий транш HARM, який ми надаємо" , — пояснив представник Пентагону.

Віцепремʼєр та міністр цифрової трансформації Михайло Федоров повідомив, що Україна вже отримала 100 безпілотників, які літають на довгі відстані, для "Армії дронів". Для повного покриття держкордону та лінії фронту потрібно ще стільки ж.

Новини від партнерів

росія не має морального права засідати у G20. Це позиція Великої Британії, — пише Reuters.

Міністерство закордонних справ Румунії оголосило персоною нон-грата представника посольства рф через діяльність, яка несумісна з дипломатичними функціями.

Після закликів західних парламентарів задіяти статтю 5 Статуту НАТО "у разі провокації на Запорізькій АЕС", з аналогічним закликом виступив уже і державний діяч — держсекретар Міністерства оборони Польщі Войцех Скуркевич. Привід для залучення цієї статті в Польщі інший — розміщення росією гіперзвукових ракет у Калінінградській області. "Як держава на східному фланзі НАТО, ми повністю усвідомлюємо загрозу, і наші дії будуть адекватні діям, які робить росія", — попередив Скуркевич. Він сказав, що в разі виникнення реальної загрози буде автоматично задіяна 5-та стаття Статуту НАТО, тобто формула "один за всіх і всі за одного".

А американський аналітик, професор політології Університету Чикаго Джон Міршаймер, назвав цілих п'ять сценаріїв, за яких США може вступити у війну з росією, — пише Foreign Affairs:

  • Перший і найімовірніший: якщо українська армія "почне руйнуватися", і росія здобуде перемогу в Україні.
  • Другий: якщо ця війна не закінчиться протягом року.
  • Третій: США можуть ввести сухопутні війська для допомоги Україні.
  • Четвертий: США вирішать змінити ситуацію, почавши брати участь у бойових діях.
  • П'ятий: "навмисна ескалація", коли США буде проти своєї волі втягнуто у війну за несподіваним розвитком подій, що "розгортаються висхідною спіраллю".

Один із безіменних скверів Берліна отримає назву Odesa-Platz ("Одеська площа"). Таке рішення ухвалила мерія столичного округу Ліхтенберг, де розташоване місце. "Російська війна проти України дуже зворушує нас у Ліхтенберзі. Назвавши так площу, ми хочемо встановити ще один видимий знак солідарності з Україною", — зазначив мер округу Міхаель Грюнст.

Найближчими тижнями США мають намір купити 150 тисяч тонн українського зерна та направити його до країн східної Африки. Через посуху в регіоні голодує близько 22 мільйонів людей, особливо складна ситуація в Ефіопії, Сомалі та Кенії.

МЗС України закликало Австрію вислати дипломата рф Ульянова за заклик до ліквідації української нації. Речник МЗС України Олег Ніколенко: "Посол росії Міхаіл Ульянов закликає до ліквідації української нації. Не можна терпіти цю мову геноциду. Ми закликаємо всю дипломатичну спільноту Відня бойкотувати Ульянова, а країну-господарку, Австрію — оголосити його персоною нон грата."

Що там на росії?

В російському Сочі зранку велика пожежа біля аеропорту. Знов хтось покурив?

Хроніка подій: 178 день оборони України від російської агресії

А що чутно про російських посіпак?

росіяни встановили в Севастополі блокпости для обшуку українських автомобілів і виявлення диверсантів, — повідомляє Інститут вивчення війни (ISW). Це сталося через нещодавні удари по районах, які раніше вважалися безпечними. Тож впевненість росії в безпеці тилових районів суттєво знизилася.

Хроніка подій: 178 день оборони України від російської агресії

Вранці на дах штабу Чорноморського флоту прилетів український дрон-камікадзе, — про це заявив "губернатор" Севастополя. Офіційна версія ворога: "На жаль, збитий не був, хоча над бухтою працювали стрілецькою зброєю. Ішов низько. Жертв немає".

Також пишуть про вибух у Бахчисараї в Криму в районі аеродрому. У місцевих ЗМІ повідомляють, що "вибухи в небі чути з усіх боків", а громадян закликали залишатися вдома. За попередньою інформацією, вибухів було три, а в районі аеродрому помітили клуби диму.

Крім цього, спрацювала ППО в селищі Молочне Сакського району.

Бахчисарай: 3 вибухи. Радник Аксьонова каже, що Україна психологічно атакує, запускаючи дрони. У Севастополі літає бойовий вертоліт та патрулює місто. Пропагандисти кричать, що в Криму повно "ворожих ДРГ". Не сумний у росіян цьогоріч "відпочинок" у краденому Криму.

Перевізник Wizz Air відклав на невизначений термін плани відновити авіарейси між москвою та ОАЕ. Угорський лоукостер ухвалив таке рішення через наростання критики в соцмережах. Втім, у новій заяві про відкладення рейсів компанія не згадала про негативну реакцію. До цього у Wizz Air заявляли, що рейси між Абу-Дабі та москвою відновляться з жовтня.

19:00 — росЗМІ повідомляють, що над Оленівкою в Криму двічі спрацювала система ППО.

Російський брехунець

росія намагається "закрити" Польщу для біженців з України. Про це заявили польські спецслужби. "Російські пропагандисти намагаються переконати поляків, що приймати біженців з України дуже дорого для країни, що це викликає багато проблем, що робить всю операцію вкрай безглуздою, а також небезпечною, бо ми не знаємо, кого приймаємо під свій дах чи хто житиме в  безпосередньої близькості з нами", — йдеться у повідомленні.

Нова вигадка від росіян. росія згадала свій улюблений наратив і знову звинувачує Україну в застосуванні хімічної зброї. Пишуть, що на Запоріжжі окупантів нібито було отруєно речовиною ботулотоксин типу "В". Проте в Україні немає ані хімічної, ані біологічної зброї на озброєнні. А російські солдати, скоріш за все, отруїлися простроченими "рідними" консервами.

Санкціями по агресору!

Як повідомляє Politico, Єврокомісія після пів року війни росії в Україні може ввести санкції проти ввезення до росії сльозогінного газу, чорнил для зняття відбитків пальців, поліцейських касок і щитів і водометів для розгону мітингів.

Перший заступник міністра фінансів США Адевале Адейемо та заступник міністра фінансів Туреччини Юнус Еліташ у ході зустрічі обговорили санкції проти росії. Американський чиновник висловив стурбованість тим, що москва використовує Анкару для обходу обмежень. За інформацією Financial Times, країни Заходу розглядали питання про можливі обмеження щодо Туреччини, якщо вона допомагатиме росії в обході санкцій.

Португалія виступає проти заборони на в'їзд до ЄС для російських туристів і вважає, що санкції не повинні бути спрямовані проти російського народу, — заявив МЗС країни в коментарі місцевій газеті.

Життя з урахуванням бойових дій

Уряд розширив перелік тих, хто може отримати відстрочку від призову на службу. Законопроєкт вступить у силу після прийняття ВРУ. Він передбачає бронювання, в тому числі, для працівників:

  • органів держ- та місцевої влади, якщо їхня робота необхідна для функціонування цих органів у воєнний час.
  • на підприємствах та в організаціях, яким встановлено мобілізаційні завдання.
  • на підприємствах, які виготовляють продукцію оборонпризначення чи для потреб ЗСУ.
  • на підприємствах і в установах, які є критично важливими для функціонування економіки.

Також законопроєкт передбачає можливість осіб, які не підлягають призову, добровільно піти на службу. Серед таких категорій населення — люди з інвалідністю, тимчасово непридатні до військової служби особи, заброньовані працівники, жінки та чоловіки, на утриманні яких перебуває від 3 дітей, батьки дітей з інвалідністю тощо.

Мінекономіки прогнозує, що падіння економіки України через війну до кінця року може становити 35-40%.

Хроніка подій: 178 день оборони України від російської агресії

Сьогодні відбудеться боксерський поєдинок за звання чемпіона світу у суперважкій вазі за версіями WBO, WBA, IBF та IBO між українцем Олександром Усиком і британцем Ентоні Джошуа. Пряму трансляцію бою в HD якості покажуть регіональні телеканали Суспільного Мовлення. Початок трансляції — 20 серпня о 23:40. Орієнтовний початок самого бою — в 00:55.

Трансляція вечора боксу в Україні буде безкоштовною. Протягом усієї трансляції буде відкрито збір коштів на потреби ЗСУ. Олександр Усик разом з партнерами мають на меті зібрати 1 мільйон доларів, за який буде придбано 100 автівок для захисників та захисниць України. Якщо сума донатів перевищить 1 мільйон доларів, частина коштів буде витрачена на продуктові набори, які будуть передані ВПО та людям, які потребують допомоги.

Кабмін дозволив українцям передавати свої персональні дані за кордоном через застосунок "Дія". Використовувати дані з "Дії" мають право іноземні установи в державах, які дбають про захист персональних даних. До таких входять всі країни Євросоюзу, Велика Британія, Сполучені Штати, Канада, Туреччина, Швейцарія, Грузія, Ізраїль, Австралія, Чорногорія, Молдова та низка інших держав. 

А "Укрпошта" запускає філателістичний абонемент. За його допомогою можна буде купити всі випущені марки, навіть лімітовані випуски.

Марки будуть, а дефолт ні: агентство S&P підвищило кредитний рейтинг України. Довгостроковий і короткостроковий рейтинги в іноземній валюті змінили з SD/SD на CCC+C. Прогноз — стабільний. На думку S&P, Україна завершила реструктуризацію боргу, проте здатність його обслуговувати залишається вразливою і залежить від економічних умов.

Кабінет міністрів скасував дозвіл на продаж в Україні продуктів з етикетками без української мови. Про це повідомило Міністерство аграрної політики і продовольства. Цей дозвіл ввели на початку повномасштабної війни, коли в Україні був дефіцит продуктів і їх потрібно було терміново імпортувати. Зараз вітчизняні підприємства здатні повністю забезпечити потребу в продуктах, тому уряд вирішив повернути довоєнні вимоги до маркування.

Київ і область

На День Незалежності монумент "Батьківщина-мати" та інші знакові місця у Києві підсвітлять кольорами державного прапора України. Крім цього, у Національному заповіднику Софія Київська священики всіх церков молитимуться за Україну.

А на Хрещатику відбудеться виставка знищеної російської військової техніки. Пройде також низка інших акцій та флешмобів, спрямованих на єднання та підтримку українців.

Хроніка подій: 178 день оборони України від російської агресії

Відремонтувавши пекарню, що постраждала за час окупації Бучі, господарі "Хатинки пекаря", що випікає хліб за старовинними рецептами в печі на дровах, знову розпочали виробництво, але тепер на благодійній основі.

У Дарницькому районі Києва на одній із клумб з'явилася фігура найвідомішого пса України — Патрона. Поруч із ним встановили напис: "Незалежні". Інсталяцію створюють до Дня Незалежності України. Побачити її можна на проспекті Миколи Бажана поблизу станції метро "Позняки". Квітник оформлений у патріотичних кольорах. Наразі тривають завершальні роботи.

Журналісти підрахували: перша сирена, яка пролунала сьогодні у Києві, стала "ювілейною" — 500-ою з початку війни. Протягом дня сирена звучала ще двічі — таким чином зараз кияни переживали повітряну тривогу вже 502 рази. Загальна тривалість повітряної тривоги з 24 лютого досягла 526 годин 11 хвилин.

Контррозвідка СБУ затримала агентів рф. Зрадниками виявились двоє мешканців Вишгородського району, які сприяли російським військам під час тимчасової окупації частини Київщини. Після звільнення Київщини пособники окупантів залишились на території регіону та намагалися влаштуватися до підрозділів ЗСУ. Але співробітники СБУ ретельно стежили за кожним кроком ворожих агентів та своєчасно викрили їхні плани.

Сьогодні центром столиці проїхали понад 500 велосипедистів, які зібрали 180 тис. гривень для ЗСУ. Наймолодшим учасником велоперегонів став 10-місячний Гордій, який брав участь у заході разом зі своїм татом. Найстарший — 64-річний Віктор із Києва.

Донеччина і Луганщина

За 19 серпня росіяни вбили 7 мирних жителів Донеччини: 4 в Бахмуті, 1 у Дружбі, 1 у Костянтинівці та 1 у Північному. Ще 13 людей отримали поранення, — повідомив Павло Кириленко, Донецька ОВА.

З 1 вересня в Авдіївці не залишиться лікарів. Місцеву медустанову евакуюють, повідомив начальник міської військово-цивільної адміністрації Віталій Барабаш. Барабаш закликав мешканців евакуюватися, доки є можливість.

Прифронтова Авдіївка. Наслідки обстрілу.

Окупанти почали мобілізацію в Маріуполі вже відкрито. Маріупольці отримують смс-повідомлення з пропозицією піти до так званих збройних сили "днр". Пожертвувати власним життям пропонують за 200 тисяч рублів. "Такі повідомлення свідчать про те, що росіянам оперативно необхідне нове гарматне м'ясо. Адже в них величезні втрати, а своїх хочеться прикрити. Звичайно, людьми окупованих територій, життя яких для них нічого не варті. Більшість з них навіть не зможуть дожити до першої зарплати", — пише Маріупольська міська рада. 

Російські телеграм-канали повідомляють про замах на "мера Маріуполя" Костянтина Іващенка. Вибуховий пристрій було закладено на в'їзді до зоопарку, він спрацював у момент під'їзду "чиновника". Повідомляється, що Іващенко не постраждав (на жаль).

Харківщина

Сьогоднішня нічна атака була не така, як завжди, — пишуть у місцевих пабліках. Замість звичних 1,5-2 хвилин ракети летіли довше за п'ять і половина вибухнула в повітрі. Здогадки харків'ян — у рашистів закінчилися сучасні ракети, і вони розконсервували черговий "музей антикваріату".

Але певна кількість ракет таки, на жаль, долетіла. Інформація від міського голови Терезова: "Прильоти" ракет по об'єктах критичної інфраструктури в Немишлянському районі та передмісті Харкова. Попередньо без жертв та постраждалих.

Також цієї ночі зафіксовано ракетні удари по інфраструктурних об'єктах Харківського та Чугуївського районів області. Масштаби руйнувань уточнюються. Попередньо — без постраждалих.

Вчора ввечері армія рф обстріляла село Ковалі Золочівської громади. Внаслідок обстрілу загинув 58-річний чоловік. 62-річна дружина загиблого отримала осколкові поранення нижніх кінцівок, правої руки та тіла, її госпіталізували. "Вони були у дворі, коли до їхнього двору прилетів снаряд. Також частково пошкоджено будинок", — розповів керівник ОТГ Віктор Коваленко.

За добу з 19 по 20 серпня п'ятеро людей зазнали поранень внаслідок обстрілів Харкова та області та ведення бойових дій, — повідомив голова ОВА Олег Синєгубов.

На окупованій частині Харківської області окупанти теж починають видавати російські паспорти. У захопленому Куп'янську сьогодні видали перші десять російських паспортів.

На місці зруйнованого обстрілом харківського гуртожитку рятувальники сьогодні виявили ще три тіла загиблих, — повідомляє міська рада. Один із загиблих — чоловік. По інших тілах інформації немає — потрібен висновок експерта. Таким чином, кількість загиблих від ракетного удару по гуртожитку досягла вже 18 людей.

Змінюється час комендантської години в Харкові.

  • З 22 серпня 2022 року комендантська година триватиме з 19.00 годин до 7.00 годин наступного дня.
  • А протягом Дня Незалежності комендантська година триватиме із 19:00 23 серпня до 07:00 25 серпня. 

Харків'ян просять з розумінням поставитися до таких заходів та підготуватися до перебування вдома та укриттях — це заходи безпеки.

Кропивницький 

Хроніка подій: 178 день оборони України від російської агресії

У Кропивницькому під час благодійного аукціону зібрали майже 135 тисяч гривень на підтримку ЗСУ.

Дніпропетровщина 

У ніч на 20 серпня російська армія вдарила по двох районах Дніпропетровщини — Нікопольському та Криворізькому. Нікопольський район обстріляли тричі. У Нікополі пошкоджені 9 приватних будинків, сонячні панелі, лінії електропередач. Без електрики залишилися до 300 людей. По Криворізькому району били з "Ураганів". Загиблих та поранених немає.

Мінреінтеграції оновило перелік громад у зоні бойових дій. Тепер до нього входять 9 громад Дніпропетровщини. До семи громад трьох районів, які були раніше, додалися Мирівська і Червоногригорівська ОТГ Нікопольщини.

10:20 — ППО збили над Дніпром 4 ракети! Про це повідомив голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко. "Крутий початок суботи від наших військових. Наша ППО збила над Дніпропетровщиною всі 4 ракети "Калібр", які росіяни направили на область", — сказав він.

Уламки однієї з 4-х ракет, що вранці збили над Дніпропетровщиною, впали у Покрові, пошкодивши чотири приватні будинки. Фото: телеграм-канал голови облради Миколи Лукашука.

Запоріжжя

Внаслідок вчорашнього обстрілу села Шевченківське Запорізького району тяжко поранена 8-річна дівчинка. Наразі вона перебуває в лікарні, стан стабільно важкий. Двоє дорослих отримали поранення середньої тяжкості, — повідомив голова Запорізької ОВА Олександр Старух. 

А сьогодні вночі потужні вибухи були в Мелітополі, їх чуло все місто. За попередніми даними, влучне попадання в одну з російських військових баз, яку рашисти вже вкотре намагаються відновити в районі аеродрому. "Колаборанти одразу ж відзвітували перед "старшим братом", що спрацювала їхня ППО. Так спрацювала, що дим іде досі". Про це повідомив мер Мелітополя Іван Федоров.

окупанти обстріляли житловий квартал Мелітополя, — повідомляє також міський голова Іван Федоров. росіяни не змогли перехопити нічний удар ЗСУ по військовій базі, після чого ворог наніс ракетний удар по одному з районів міста. Зруйновано будинки, один мешканець постраждав.

В Енергодар з обласного резерву доставлено 25000 таблеток калію йодиду — препарату, здатного захистити щитовидну залозу від накопичення радіоізотопів йоду у разі забруднення місцевості внаслідок аварії на Запорізькій АЕС. Про це повідомив у своєму телеграм-каналі мер Енергодара Дмитро Орлов. Отримати препарат можна буде наступного тижня через сімейного лікаря з розрахунку 1 таблетка 0,125г на людину. Але приймати препарат для профілактики заздалегідь не потрібно — лише за командою в разі реально підтвердженої небезпеки.

Херсонщина

Прокуратура повідомила про підозру в колабораціонізму жителю Каховки. Він добровільно погодився очолити "Комунальне виробниче управління "Каховський водоканал", надав транспорт підприємства для обслуговування потреб російських військових.

Міст у районі Каховської ГЕС на Херсонщині непридатний для пересування техніки окупантів — вони намагалися відремонтувати його за допомогою місцевої фірми, але ремонт виявився марним.

За даними українських правоохоронців, до Дня Незалежності російські війська можуть готувати провокації на території Херсонської області. Так, від мешканців населених пунктів Широка Балка та Софіївка Білозерського району надходить інформація, що представники російських окупаційних військ уже 2 дні закликають їх залишити власні будинки, нібито через загрозу обстрілу з боку ЗСУ. Не виключається, що таким чином окупанти готують ґрунт для здійснення ракетного обстрілу цивільних об'єктів з метою подальшого звинувачення в цьому українських військових.

На Херсонщині окупанти тиснуть на підприємців з вимогою "переоформити документи в новій податковій". Тим, хто відмовляється, погрожують забрати або закрити бізнес, — повідомляє Херсонська ОВА.

На Херсонщині російські військові викрали з дому працівницю патрульної поліції Ірину Луняко. Їй двічі пропонували співпрацювати, вона відмовилась. Наразі місцеперебування Ірини невідоме.

20:00 — місцеві пабліки повідомляють, що у Чорнобаївці нині дуже гучно. Горить склад БК окупантів.

Миколаївщина 

Вночі, 20 серпня, орієнтовно о 03:00 Миколаїв вкотре зазнав масованого ракетного обстрілу. Попередньо відомо, що ворог завдав удару по місту ракетами типу С-300. Попередньо без постраждалих, — розповів Віталій Кім. Інформація щодо пошкоджень уточнюється.

Сьогодні у Вознесенську Миколаївської області ракета влучила у п'ятиповерховий житловий будинок. Про це повідомляє військова комендатура Миколаївської області. За попередніми даними, є жертви.

UPD: Усього 9 поранених, з них 4 дітей. Діти всі у тяжкому стані. Вік — від 3 до 17 років. "В однієї з дівчат уламок вирвав око. Тварини…" — написав Кім. 

За обстріли української території має відповідати не лише нинішнє покоління росіян, а й наступні покоління. Таку думку висловив голова Офісу президента Андрій Єрмак, коментуючи сьогоднішній удар по Вознесенську Миколаївської області. "Наше завдання — зробити так, щоб відповідали не лише нинішні покоління росіян, а й їхні діти та онуки. росія заплатить за все", — пише Єрмак у себе в телеграм-каналі.

17:00 — кількість поранених збільшилося до 12 людей.

Одещина 

Судна із сільгосппродукцією вийшли з українського порту Чорноморськ, — повідомило Міноборони Туреччини. Корабель Zumrut Ana перевозить до Венеції 6,3 тис. тонн соняшникової олії, суховантажне судно Ocean доставить 25 тис. тонн пшениці в порт Мармара поблизу Стамбула, — йдеться в повідомленні.

Вінниччина 

Хроніка подій: 178 день оборони України від російської агресії

У Вінниці продовжують працювати над відновленням будинків, що зазнали пошкоджень внаслідок теракту 14 липня. Наразі капітальні ремонти покрівель тривають на шести багатоповерхівках. Загальний обсяг робіт становить понад 4,5 тисячі квадратних метрів. Окрім того, розпочали роботи із монтування вікон у під'їздах.

12:00 — у Вінниці перевіряють інформацію про замінування кількох об'єктів. На електронну пошту одного із них надійшло відповідне повідомлення. На місцях працюють вибухотехніки. Повідомляють, що мова йде про ТЦ "Мир" та ТЦ "Мегамол".

17:00 — "мінний терор" триває. Правоохоронці Вінниці вже втретє за день перевіряють інформацію про замінування об'єктів цивільної інфраструктури міста. Про це повідомила речниця Нацполіції області Заріна Маєвська. Вибухотехніки перевіряють кожне повідомлення.

Захід України

Захід України з вересня готується приймати другу хвилю переселенців. "Ми очікуємо, що нова хвиля буде пов'язана з тим, що не зможуть забезпечувати теплом в Донецькій, Херсонській, Миколаївській та інших областях, де пошкоджена інфраструктура", — каже мер Івано-Франківська Марцінків.

У медичному центрі "Гіппократ", який переїхав до Івано-Франківська з Сєвєродонецька, безкоштовно консультуватимуть переселенців з Луганщини. Медичний центр уже розпочав прийом пацієнтів.

У Чернівцях група хіміків-студентів робить димові шашки для ЗСУ. Військові застосовують шашки, аби створити завісу на полі бою перед відступом чи подавати сигнали.

1
832

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: