fbpx
Сьогодні
УрбанРубрика 12:15 19 Сер 2022

Український шлях: як перейменування вулиць та площ за кордоном допомагає Україні

Розповідаємо про головні перейменування топонімів за кордоном, чому це важливо робити і як ініціювати подібні процеси у вашому місті.

English version here

Перейменовувати на українське — означає знешкоджувати росію та депутінізувати світ. А ще — наближає нас до перемоги на фронті й повернення всіх українських територій.

У чому проблема?

росія — країна-терористка

24 лютого 2022 року о 5 ранку росія здійснила підлий повномасштабний напад на Україну. Це стало найбільш шокуючою та жорстокою подією для всього цивілізованого світу з часів Другої світової війни. Сьогодні протистояти російській агресії українцям допомагають західні військові й політики, волонтери та прості люди з десятків країн світу.

Живучи далеко від України, важливо знати про всі способи, якими можна підтримати людей, які піддаються нападу з боку країни-вбивці, країни-терористки. Це донати на українську армію та гуманітарні місії, допомога біженцям, акції єднання, інформаційна та медійна підтримки. Проте є ще один спосіб, яким також можна підтримати Україну.

Яке рішення?

Перейменування вулиць та площ

Після вторгнення росії в Україну консалтингова група One Philosophy разом із Міністерством закордонних справ України розпочала кампанію під назвою "Вулиця України" — Ukraine Street, яка закликає іноземців змінювати назви вулиць, де розташовані посольства чи консульства росії, на "вулиці України". Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба назвав кампанію частиною спроби "ізолювати росію та депутінізувати світ".

Заклики змінювати назви цих вулиць справді працюють і головне — приносять потрібні Україні результати. Адже чим більше вулиць перейменовано на честь України, тим більше Україна на слуху, тим складніше іноземцям забути про те, що нам потрібна допомога в боротьбі з агресором — тут і зараз.

Як це працює?

Албанія — Вулиця Вільної України

Албанія — Вулиця Вільної України

Однією з перших на заклик українців відгукнулася Албанія. У столиці Албанії Тирані перейменували на "Вільну Україну" вулицю, де розташоване посольство рф. Про цей намір ще 6 березня 2022 року заявив мер Тирани Еріон Веліай. "Наше покоління буде позначено цією кривавою російською агресією, і в наших громадських місцях слід пам'ятати про героїчний опір України", — зазначив мер.

Він також зазначив, що нова назва стане нагадуванням для співробітників російського посольства — тепер росіянам доведеться працювати, жити й отримувати пошту за адресою Вільної України. На вулиці з новою назвою розташовані посольства росії, України, Сербії та Косово.

Норвегія — Площа України

Норвегія, Осло — Площа України

У столиці Норвегії, у дипломатичному кварталі Фрогнер в Осло, з'явилася Площа України. На честь України район Фроґнер перейменував площу, на якій знаходиться посольство рф, 7 березня 2022 року. Це — знак підтримки свободи України у відповідь на військове вторгнення росії в Україну.

Литва — Вулиця Героїв України

перейменування вулиць за кордоном

У Вільнюсі вулиця, де розташоване посольство російської федерації, отримала назву Героїв України. Про це в березні на своїй сторінці у Facebook повідомив мер литовської столиці Ремігіюс Шімашюс. "Посольство росії, міняйте візитки: Ukrainos didvyrių, 2. Допомагаю з перекладом: вулиця Героїв України, 2", — написав він.

"Відтепер візитна картка кожного співробітника посольства росії має віддати шану Героям України. І тому, хто пише лист до посольства, доведеться думати й про жертви російської агресії, і про героїв України", — додав Шімашюс.

Латвія — Вулиця Незалежності України

перейменування вулиць за кордоном

Водночас у Ризі ділянку вулиці Антоніяс, на якій розташоване російське посольство в Латвії, перейменували на вулицю Незалежності України. Влада Риги зобов'язала посольство рф у Латвії повісити табличку з новою назвою протягом трьох місяців.

На цьому латвійці не зупинилися. І продовжили дерусифікацією своєї столиці. Влада Риги ухвалила рішення про перейменування "Московського саду". Як повідомило видання Delfi, із пропозицією змінити назву парку звернулося кілька товариств. Парк, заснований наприкінці 30-х років минулого століття, спочатку був відомий як Латгальський сад. Після радянської окупації парк перейменували. Тепер ризькому парку повернули історичну назву. А 13 травня Ризька дума ухвалила рішення про демонтаж пам'ятника радянським воїнам у парку Перемоги.

Канада — Майдан Вільної України

перейменування вулиць за кордоном

Вулиця перед російським консульством у канадському Торонто 20 березня стала "Майданом вільної України" (Free Ukraine Square). Хоча офіційно назва вулиці не змінилася, влада столиці Канади Оттави прикріпила жовто-блакитні таблички "Вільна Україна" поруч з іншими дорожніми вказівними знаками на вулиці, де знаходиться посольство рф.

А вже зараз у канадському місті Монреаль "Комітет допомоги Україні" відкриває українське кафе "Криївка на Боб'єн". Вам — відпочинок. ЗСУ — допомога.

Швеція — Площа Вільної України

перейменування вулиць за кордоном

Швеція стала ще однією країною, яка перейменувала ділянку біля російського посольства на честь України. Відтепер частина парку навпроти диппредставництва рф у Стокгольмі зветься "Площею вільної України" ("Fria Ukrainas plats"). Таке рішення підтримали в Міській раді Стокгольма.

"Перейменування парку — це тривалий символ солідарності міста Стокгольм з українським народом та важлива ознака протидії російському режиму. Сподіваємось, цей крок роздратує працівників посольства та продемонструє наш гнів через насильство, яке коїть росія в Україні", — заявила пані мер Стокгольма Анна Кеніґ Йерлмір.

Чехія — Вулиця Українських Героїв та Міст Віталія Скакуна

Чехія — Вулиця Українських Героїв

У Празі перейменували міст та вулицю на честь українських героїв. Вулиця, на якій розташувалися консульство та посольство рф, тепер має назву Українських Героїв. Там уже замінили навігаційні таблички, а раніше вулиця мала назву Коруновачна.

Також перейменували й міст, який тісно прилягає до консульського відділу країни-окупанта. Тепер це міст Героя України Віталія Скакуна, який загинув під час підриву Генічеського мосту для зупинення просування танкової колони російських військ.

Ісландія — Київська Площа

Ісландія — Київська Площа

Влада столиці Ісландії — Рейк'явіка — ухвалила рішення дати назву одній із міських площ на честь Києва. Офіційно місце отримало подвійну назву — "Kænugarður/Kýiv-torg", а англійською називатиметься Kyiv Square. Назва площі давньоісландською мовою "Kænugarður" покликана підкреслити тисячолітню історію Києва.

Київська площа розташовується на перехресті вулиць, де є багато міжнародних посольств, у тому числі й російське. "Таким чином Рейк'явік передає чіткий сигнал підтримки українському народу і водночас нагадує про вікові стосунки між Ісландією та Києвом", — прокоментував представник міської влади.

Польща — усе більше вулиць із новими назвами, які відсилають до українського

перейменування вулиць за кордоном

Найбільше перейменувань на честь України відбулося в дружній нам Польщі. Так, площа в центрі Гдині отримала назву Вільної України.

У Гданську площа неподалік генерального консульства росії тепер має назву Площа Героїчного Маріуполя.

А в Познані з'явилася Площа Захисників України. У тексті резолюції Познанської міської ради йдеться про те, що "сквер стане символічним місцем пам'яті про події героїчного захисту України. Місцем, у якому українська спільнота, яка живе в Познані, могла б проводити зустрічі, молитися, а також віддавати шану землякам, які загинули за вільну Україну".

перейменування вулиць за кордоном

16 липня в Кракові відбулося урочисте перейменування території в Старому місті між вулицею Кроводерською і сквером Біборського на сквер "Вільної України"."Надання цьому місцю імені Вільної України — це наш скромний жест перед обличчям великої сили та незламності українського народу", — сказав голова міської ради Кракова Рафал Комаревич.

А перехрестя вулиць Jasnogórskiej i Stawowej перейменують на честь українського полководця, гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного. Рішення про зміну назви вже ухвалила Міська ради Кракова. Подія є також символічною для міста, адже в музейній експозиції Королівського палацу на Вавелі зберігається меч Петра Конашевича — Сагайдачного.

Українізувати вирішили й одну з вулиць Варшави. Йдеться про невеличкий відрізок, який раніше не мав привласненої назви, проте тепер така частинка в назві буде — Ukraińska. Розташована вулиця в районі Praga-Południe, неподалік від Dworca Wschodniego (залізничної станції "Варшава східна київська").

Україна — в усьому світі!

Хвиля українського поширюється світом. У Каннах перейменували площу на честь Тараса Шевченка. В Единбурзі одну з вулиць перейменували на честь президента України Володимира Зеленського. Днями муніципалітет Люксембурга оголосив, що нову вулицю в місті буде названо на честь столиці України Києва — "Київський бульвар".

перейменування вулиць за кордоном

Навесні в Парижі станція метро "Європа" на знак солідарності з Україною тимчасово називалася "Європа-Україна".

перейменування вулиць за кордоном

А в Іспанії на честь підтримки українців на тиждень було перейменовано на "Україну" ціле місто — Фуентес-де-Андалусія. Декілька вулиць міста було також перейменовано на Київську, Маріупольську, Харківську, Херсонську та Одеську. У місті живе близько 7 тисяч людей. Фуентес-де-Андалусія стоїть неподалік Севільї. Символічно те, що міський прапор теж жовто-блакитний.

Перехрестя в районі Брайтон-Біч

Одне з останніх рішень стало тролінгом не тільки працівників російських посольств, а і всіх фанатів "русского міра". У Нью-Йорку перехрестя в районі Брайтон-Біч (найбільшого центру російської діаспори в місті) хочуть назвати на честь України. А міська рада Нью-Йорка ухвалила рішення перейменувати авеню Брайтон-Біч та Коні-Айленд у Брукліні на Ukrainian Way — Український шлях. Саме в Брайтон-Біч мешкає найбільше переселенців з СРСР, які й досі є симпатиками росії. Мова там здебільшого російська. Багато місцевих навіть англійської не знають. На Брайтон-Біч знаходиться найбільша російська інфраструктура Нью-Йорка — заклади, радіостанції, магазини, газети, школи та багато іншого. Тепер навіть у цьому "заповіднику" буде панувати Україна.

Далі буде більше. У 34 країнах по всьому світу проходить кампанія Ukraine Street. Наразі змінити назву вулиць планують у 53-х містах!

А це точно спрацює?

Зараз ми маємо унікальну нагоду пояснити світові, що чому Україна — це не частина СРСР чи росії, а незалежна країна з європейськими цінностями, — вважає Олег Слабоспицький, громадський активіст, член правління Національного українського молодіжного об'єднання, що займається проєктами з національної пам'яті та дерусифікації.

"Будемо відверті: для більшості розвинутих країн Україна — це щось незрозуміле й небезпечне десь біля росії, максимум хтось чув про Андрія Шевченка, братів Кличків або про Євромайдан. Зараз ми маємо унікальний шанс гучно заявити про себе у всьому світі, поки наша держава не сходить зі шпальт газет та телеканалів і в тренді все українське. Одним із таких інструментів є топоніміка — зокрема назви вулиць, площ, скверів та парків. Найперше — це потужний крок для поширення правди про війну рф проти України, щоби кожна людина, яка коли-небудь опиниться на цій вулиці чи в парку, зайвий раз зацікавилась українською історією, культурою та, можливо, захотіла допомогти нашій армії. Також назви вулиць повертають нас у європейську та світову демократичну сім'ю, демонструючи солідарність та підтримку".

Олег Слабоспицький наголошує: міжнародний інформаційний фронт зараз дуже важливий, тому що проти України працює колосальна російська пропагандистська машина з необмеженими грошовими ресурсами для проплачених статей, журналістів, ботів. Українці за кордоном мають бути єдиним щитом для захисту держави в кожній країні, де б вони не перебували. "Ми завжди захоплюємось солідарністю та взаємною підтримкою по всьому світу поляків, ірландців, італійців чи євреїв. Зараз настав важливий час для українців бути активними, об'єднати зусилля й боротися навіть за такі, здавалося б, дрібні речі як вулиці на честь України та наших захисників. Бо кожна така маленька перемога за кордоном наближає нас до перемоги на фронті й повернення всіх територій".

Ще більше корисних рішень!

Як ініціювати перейменування вулиці за кордоном?

Ініціювати питання перейменування або найменування вулиці чи якогось об'єкта на честь України Олег Слабоспицький радить з об'єднання зусиль із місцевою українською діаспорою та українським посольством. Адже в кожній країні можуть бути своя специфіка законодавства щодо перейменування і її треба врахувати, перш ніж розпочнати інформаційну кампанію. Зазвичай спершу треба зібрати якомога більше підписів як громадських організацій, так і фізичних осіб, тоді офіційно подати їх до міської ради з пропозиціями до перейменування. А паралельно для більшого розголосу створювати електронні петиції, поширювати інформацію в соціальних мережах та місцевих ЗМІ.

Кожен з українців, який живе в іншій країні, може просто зараз долучитися до цього процесу. На сайті кампанії Ukraine Street достатньо виконати декілька простих кроків:

  • Знайти посилання на петицію для свого міста та підписати її. А якщо такої в переліку немає, повідомити організаторів про необхідність її створити;
  • Звернутися до свого муніципалітету й місцевих депутатів із проханням перейменувати вулицю;
  • Поділитися петицією з друзями та місцевою спільнотою.

1
1648

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: