fbpx
Сьогодні
Що відбувається 11:49 11 Сер 2022

Хроніка подій: 169 день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 11 серпня і вже 169 днів триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

Новий день — нова "бавовна". ЗСУ знищили пункт управління росіян на південних рубежах. Втрати противника складають: 41 загарбник, 3 гаубиці "Мста-Б", 7 одиниць броньованої та автомобільної техніки. Крім того, ворожа армія залишилася без складу боєприпасів.

супутникові знімки російської авіабази в Криму після вибухів

У відкритий доступ виклали перші супутникові знімки російської авіабази в Криму після вибухів. Супутникові знімки демонструють велику кількість знищеної бойової авіації Повітряно-космічних сил росії. Генштаб, говорячи вчора про 9 знищених російських літаків, явно применшив. За приблизними підрахунками, знищено/ушкоджено:

  • 8 літаків Су-27
  • 4 літаки Су-30
  • 5 літаків Су-24
  • 6 гелікоптерів Мі-8
  • 1 літак Іл-20
  • Крім того, 4 склади з БК для літаків.

Різні історії російських ЗМІ щодо вибухів у Криму свідчать про те, що або офіційні особи в міноборони росії мають різні теорії щодо атаки, або що кремль не зміг скоординувати свою інформаційну операцію. Натомість українські чиновники використовують таку "очевидну плутанину", щоб приховати можливості військ у далекобійності, — зазначили аналітики з Інституту вивчення війни (ISW).

Українські військові відбили штурми росіян на кількох напрямках, — повідомляє Генштаб. Окупанти відійшли поблизу Верхньокам'янського, Бахмутського, Зайцевого та Павлівки. Наразі бойові дії тривають у районі Івано-Дар'ївки, Мар'їнки, Пісків, Дачі та Вершини на Донеччині.

Також сьогодні маємо красиву цифру у зведенні Генштабу: "довоювалися" рівно 43 000 окупантів!

10 російських кораблів ховаються від шторму в Чорному морі. Про це повідомляє оперативне командування "Південь". Два ракетні носії та два великих десантних кораблі — на бойовому чергуванні. Напоготові до застосування 16 ворожих "Калібрів".

169 день війни

Хоч би що відбувалося і хоч би що планували окупанти, ми маємо робити своє — захищати нашу державу та дбати одне про одного. Що ефективнішими всі ми будемо в цьому, то швидше здобудемо перемогу.

СБУ розслідує витік важливої інформації, який стався під час інтерв'ю українського військового з високим званням. За словами Ганни Маляр — заступниці міністра оборони — МО та СБУ працюють над протидією витоку важливої інформації. Мова йде про інтерв'ю "військового з високим званням", e якому містяться відомості про плани ЗСУ та ведення бойових дій.

Гуманітарні місії  

Червоний Хрест так і не пустили до постраждалих в Оленівці. Міжнародний комітет Червоного Хреста (МКЧХ), каже, що кілька запитів відвідати місце залишилися без відповіді. "Ми не отримали доступу до військовополонених, які постраждали від нападу, і ми не маємо гарантій безпеки для здійснення цього візиту".

Наразі є лише ознаки того, що могло статися. І враховуючи просування росіянами неправдоподібного сценарію HIMARS, ці ознаки вказують на складну, але незграбну спробу фальсифікації з боку росії, — говориться у розслідуванні CNN.

Обов'язкова евакуація буде оголошена ще в кількох областях України. Ірина Верещук прогнозує важку зиму та обстріли рф по ТЕЦ та іншій інфраструктурі, у зв'язку з чим "частина міст та сіл Запорізької, Херсонської, Харківської області може виявитися без засобів до життя: опалення, світла. Навіть ті мережі, які є, навіть якщо тільки електричні, вони не витримають навантаження, і ми вже це прогнозуємо".

У полоні рф перебуває 131 жінка з "Азовсталі", — повідомила віцепрем'єрка Верещук.

Ядерна загроза

"росія може спровокувати найбільшу в історії радіаційну аварію на Запорізькій атомній станції, і за фактичними наслідками це може бути ще катастрофічніше, ніж Чорнобиль, а по суті — тим самим, що й застосування росією ядерної зброї, але без ядерного удару. Ніхто з нас не зможе зупинити вітер, якщо він нестиме радіацію. Але ми всі з вами разом здатні зупинити державу-терориста. І що швидше ми зупинимо росію, то швидше Європа та світ зможуть знову відчути безпеку", — наголосив Зеленський на Донорській конференції союзників України з країн Північної Європи. 

Генсек ООН закликає припинити будь-яку військову діяльність навколо Запорізької АЕС, — пишуть ЗМІ. Також Гутерріш закликав узгодити безпечний периметр довкола ЗАЕС.

США підтримують ініціативу щодо створення демілітаризованої зони навколо Запорізької АЕС, — повідомив Держдепартамент.

Тим часом у Новофедорівці (Крим) відбувається щось дивне — після вибухів на летовищі в Новофедорівці місцеві мешканці фіксують значний підвищений рівень радіації. Що, як на на розтрощеному аеродромі росіяни зберігали ядерні боєприпаси?

Закликати до чогось росію — все одно, що просити каміння, щоб воно заговорило. Окупанти знову завдають ударів по території ЗАЕС — влучили неподалік першого енергоблоку. Про це повідомляє "Енергоатом". Росіяни пошкодили насосну станцію господарсько-побутових стоків. Поблизу зафіксоване задимлення. Ситуація загострюється, адже поруч розташовані джерела випромінювання та пошкоджено кілька радіаційних датчиків.

росія звинувачує в обстрілах Україну і лякає повідомленнями про "пожежу" на станції. 

Жодної пожежі на ЗАЕС, у тому числі на другому енергоблоці, про який повідомили рашистські ЗМІ, немає, — повідомляє "Енергоатом". Радіаційний фон на станції — у межах норми. "Ворог поширює чергові фейки для подальшої дестабілізації ситуації навколо Запорізької АЕС та нагнітання панічних настроїв серед населення", — йдеться в повідомленні.

Трофеї і цілі ЗСУ

Захисники України "замінусували" ще два ворожих безпілотники. У командуванні Повітряних сил звітують про вдале полювання наших армійців:

  • На Харківщині зенітними ракетними підрозділами знищено дві крилаті ракети "Калібр", випущені з акваторії Чорного моря.
  • За інформацією Генштабу, на сході країни воїни протиповітряної оборони збили ворожий БПЛА "Орлан-10".

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову та інформаційну допомогу, зброю та політиків

169 день війни

Британія передасть Україні ще три РСЗВ M270 MLRS на додачу до вже переданих трьох, а також "значну" кількість боєприпасів до них. Про це повідомив міністр оборони Великобританії Бен Воллес у коментарі "Бі-Бі-Сі".

169 день війни

Швейцарія надішле в Україну 100 тонн "гуманітарки". Допомога включатиме медичне та протипожежне обладнання, — повідомив у Twitter президент Швейцарії. За його словами, з березня Швейцарська агенція з розвитку та співробітництва доставила в Україну 5 300 тонн гуманітарної допомоги.

Міноборони Данії заявило, що підтримує навчальний проєкт з підготовки воїнів України під керівництвом Британії та відправляє 130 інструкторів. "Ми також пропонуємо навчати українських солдатів у Данії. Відповідний діалог з Києвом уже розпочато".

Які ще країни долучилися до навчання українців у Британії:

  • Швеція направляє 120 інструкторів для навчання українських військовослужбовців.
  • Канада — до 225 військових інструкторів навчатимуть новобранців з України.
  • Велика Британія — допомагає українцям опанувати керування новими видами бронетехніки.

Крім того, "Укроборонпром" уклав угоду про співпрацю з 18 оборонними компаніями Данії. Співпрацювати планують у напрямках безпілотних і морських систем, кіберзахисту, можлива виробнича кооперація.

Кличко домовився з Ізраїлем — для ЗСУ передали 50 тисяч пакетів живлення з нагрівальними елементами. Така допомога — реалізація домовленості столиці та Посольства Ізраїлю в Україні. "Ми вдячні Ізраїлю за підтримку, яку він надає Україні та Києву від початку широкомасштабного російського вторгнення. Це сотні тонн гуманітарної допомоги, медичної допомоги. А також підготовка наших фахівців-психологів для роботи з українцями, які постраждали від війни", — повідомив Кличко.

Також він зазначив, що за словами посла Ізраїлю Міхаеля Бродського, Ізраїль прийматиме поранених українських захисників, зокрема тих, кому потрібне протезування. Прийматимуть і дітей з онкологією.

Новини від партнерів

Командування повітряно-космічної оборони Північної Америки (NORAD) заявило, що об'єднана система протиповітряної оборони США та Канади в останні два дні зафіксувала два російські летальні апарати для спостереження поблизу Аляски.

Дії росії можуть на міжнародному рівні бути визнані геноцидом українців. Велика Британія подала заявку на участь у справі України проти росії про геноцид. Її розглядає Міжнародний суд ООН.

В ООН очікують, що кількість кораблів, що прямують до українських портів, зросте, коли буде узгоджено продаж зерна. В ООН наголосили, що експортна угода є комерційною, а не гуманітарною операцією, яка керуватиметься ринком. Поки не було відправок пшениці, судна вирушають із кукурудзою, соєвими бобами, соняшниковою олією та шротом.

Сьогодні в Копенгагені стартує конференція північноєвропейських союзників з підтримки України.

На конференції в Копенгагені зібрали €1,5 мільярди на військову допомогу Україні. Про це повідомив міністр оборони Данії Мортен Бедсков. Конференція у Копенгагені стала продовженням та розширенням формату "Рамштайн".

Сейм Латвії визнав росію державою-спонсором тероризму.

Відновлення України вимагатиме мільярдів і буде більш масштабним завданням, ніж реалізація "плану Маршалла" щодо відновлення Європи після Другої світової війни. Про це заявив канцлер Німеччини Олаф Шольц на пресконференції у Берліні. "Це коштуватиме мільярди", — зазначив він.

Що там на росії?

Рублева ціна Urals стає некомфортною для російського бюджету. Ціна на російську нафту Urals опустилася до значень початку року, закріпившись нижче за 4 тис. руб. за барель. З початку місяця нафта подешевшала на 17%, що було пов'язано насамперед із падінням цін на світовому ринку. За збереження рублевих цін на поточному рівні до кінця року бюджет із профіцитного може стати дефіцитним.

Росіяни стали їздити до Білорусі на шопінг, їх цікавлять закордонні бренди, що пішли з рф. Незабаром очікують організовані шоп-тури до сусідньої країни. Порівняно з минулим сезоном турпотік до Білорусі вже зріс щонайменше на 10-15%.

В мзс росії відмовилися від представлення Швейцарією інтересів Києва. Причина відмови, на думку країни-терористки, — втрата нейтрального статусу Швейцарії після приєднання до санкцій проти росії.

А що чутно про російських посіпак?

Вночі у Білорусі на військовому аеродромі було яскраво. "Надходить інформація, що в районі аеродрому "Зябрівка" чути вибухи і видно спалахи. Дані підтверджують одразу кілька джерел", — пишуть ЗМІ. Починаючи з 00:30 години 11 серпня, на військовому об'єкті було не менше 8 "спалахів".

У Зябрівці постраждали російські ЗРК Панцир-1С та С-300, — пишуть білоруські ТК.

Міноборони РБ вже оприлюднило свою версію подій. Кажуть, "відбулося загоряння однієї з одиниць техніки". "10 серпня близько 23 години під час контрольного пробігу однієї з одиниць техніки після проведеної заміни двигуна сталося її займання", — йдеться у повідомленні. Робимо висновок, куріння на аеродромах — заразніше за ковід.

169 день війни

А в окупованому Донецьку нібито стався витік аміаку на пивоварному заводі, який окупанти перетворили на склад боєприпасів. Окупанти закликали місцевих мешканців сидіти вдома та дихати через ватно-марлеві пов'язки. Також стверджується, що "зона ураження хімікатами становить два кілометри". Також мешканців міста просять вжити заходів щодо додаткової герметизації своїх квартир (будинків), приміщень.

Керченський міст треба знищити якнайшвидше. Про це заявив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров. Чубаров зазначив, що міст є головним каналом комунікації, через яку на півострів ввозяться російська техніка та війська. "З усіх міркувань — це наша територія, це акваторія, яка прилягає до нашої території з морських прав… Цей міст побудований незаконно і цей міст використовується зараз для того, щоб знищувати українських людей, українську державу".

Угорська авіакомпанія Wizz Air відновлює рейси до росії, незважаючи на продовження військової агресії росії проти України, — пише CNN.

А в Джанкої з'явилися листівки з координатними наступних цілей для ЗСУ в окупованому Криму.

Водночас міністерство оборони України офіційно рекомендувало "шановним російським гостям не відвідувати український Крим". "Жодна кількість сонцезахисного крему не захистить від небезпечних наслідків куріння в недозволених місцях", — додали в міністерстві.

До речі, пам'ятаєте кримський автосервіс, де в червні відмовилися обслуговувати автомобіль російських військових? Так ось, "влада" його демонтувала.

Приблизно 13 тисяч білоруських військових погодилися воювати проти України на боці російської армії, — повідомляє Генштаб. Зараз уздовж українського кордону виконують завдання шість батальйонів збройних сил білорусі. Генштаб уточнює, що росія запрошує на білоруські полігони представників із Сирії, Малі, Лаосу та Узбекистану — їх теж можуть кинути в бій проти України.

Російський брехунець 

пропаганда російських телеграм-каналів

Журналісти проаналізували брехню, яка ллється з  пропагандистських російських телеграм-каналів. Головними темами залишаються:

  • дискредитація ЗСУ;
  • прославлення збройних сил рф;
  • хаос і занепад, які нібито переживає Захід;
  • "агресія" Заходу та НАТО;
  • пошук зрадників усередині рф;
  • вплив санкцій на російську економіку.

Також пропагандисти просувають наративи, що росія є серйозним глобальним гравцем, а Україна — "маріонеткою Заходу". Крім цього, зустрічаються пости про "неспроможність" України та нацизм, який у ній нібито процвітає.

Санкціями по агресору!

Про туризм росіян не може бути й мови. Чехія наполягає на забороні видачі віз для рф. Країна перестала видавати шенгенські візи для росіян наступного дня після повномасштабного вторгнення рф до України. Тепер Чехія неодноразово порушує це питання на зустрічах у Брюсселі на рівні прем'єр-міністрів та міністрів закордонних справ, і прагне узгодженого підходу всього Європейського Союзу.

"Поїздки до Європи для росіян — не спадкове право, а привілей", — наголосили в МЗС Латвії.

Водночас у Литві запропонували позбавляти громадянства за підтримку війни росії проти України. Згідно з новим проєктом поправок до закону про громадянство, забирати паспорт зможуть в іноземців, які отримали його у винятковому порядку та підтримують агресію рф. 

На фоні цього канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що важко може собі уявити припинення видачі шенгенських віз росіянам. Він сказав, що відповідальність за початок війни в Україні несуть не пересічні росіяни, а керівництво країни.

Поки Шольц намагається вичавити у ЄС сльози співчуття до загарбників, Естонія ухвалила рішення закрити кордони для громадян рф із шенгенськими візами, виданими республікою, з деякими винятками, — повідомило МЗС Естонії. Рішення набере чинності за тиждень. Будемо сподіватися, що це лише початок "Шенгенської паспортної м'ясорубки". 

Глава МЗС Кулеба відповів канцлеру Німеччини Шольцу, який відкинув ідею загальної заборони на в'їзд громадянам рф до країн ЄС: "Не путін, а реальні російські солдати прийшли з росії, щоб вбивати, катувати і знищувати. Росіяни здебільшого підтримують війну, вболівають за ракетні удари по українських містах та вбивства українців. Нехай тоді російські туристи насолоджуються росією", — пояснив ситуацію Шольцу український міністр.

МОК, як і раніше, проти того, щоб російських спортсменів запрошували на змагання. "Зараз не час змінювати рекомендації чи ставлення. Ми, як і раніше, не рекомендуємо запрошувати російських чи білоруських спортсменів на змагання, як і раніше [у них] немає ні гімнів, ні прапорів, ні національних кольорів", — заявив голова організації Томас Бах.

Життя з урахуванням бойових дій

Незважаючи на війну, Україна продовжує цифровізуватися. Сьогодні Укрзалізниця запустила мобільний застосунок. У ньому можна за кілька кліків придбати квиток без комісії або повернути його, отримати сповіщення про рейс і колію та швидко повторити замовлення в особистому кабінеті, де зберігається історія ваших поїздок.

Петиція про дозвіл залишати країну під час воєнного стану українським морякам набрала необхідні 25 тисяч голосів на сайті президента. Тепер Володимир Зеленський її зобов'язаний розглянути та дати свою відповідь.

Київ і область

169 день війни

11 серпня у столичній підземці на станції "Героїв Дніпра" відбудеться безплатний безпековий тренінг. Як повідомляють у КМДА, тренінг відбудеться завтра з 11:00 до 15:00 у вестибюлі станції за участю рятувальників, саперів, медиків і психологів. 

Друге модульне містечко в Ірпені

А в Ірпені змонтували друге модульне містечко. Незабаром у нього зможуть заселитися ті, хто втратив житло через повномасштабне російське військове вторгнення.

СБУ затримала російського агента з Києва. Зрадник збирав розвіддані про постачання західної зброї. Окрім того, російський агент позиціював себе як військовий експерт. Встановлено, що киянина завербував кадровий співробітник російських спецслужб для розвідувально-підривної діяльності на території столичного регіону.

169 день війни

Дванадцятирічний київський школяр передав на проєкт "Армія дронів" десять тисяч гривень, які накопичував чотири роки. Майже всі гроші — це монети по гривні й 50 копійок.

Сьогодні на Золотих Воротах відбудеться благодійний концерт фронтмена KOZAK SYSTEM. Вхід — вільний. Захід відбудеться просто неба о 19:30.

У Києві з'явилася вулиця за адресою "Таксумуюзатобою". Цю вивіску створила Ольга — співвласниця кафе, біля якого і знаходиться вулиця. Одного вечора дівчина помітила на фасаді шматок пластику, на якому ручкою було написано "Вул. Так сумую за тобою". Це її зворушило, тому вона вирішила зліпити нову табличку. І присвятила її тим, хто зараз сумує за рідними.

Житомирщина

Вчора на території Коростенського лісгоспу Ушомирської територіальної громади місцеві жителі знайшли уламки ракети. Поліцейські задокументували обставини та розпочали досудове розслідування.

Про національне надбання. У Кмитівському музеї поблизу Житомира 10 серпня влаштували кулінарні змагання — музейний борщ-батл. На відкритому повітрі на вогні готували три види борщу — класичний, білий і космічний.

Донеччина і Луганщина

На Донбасі українські сили тримають оборону й відбивають атаки ворога, — повідомляє Генштаб.

  • На Краматорському напрямку ворог задіяв для вогневого ураження реактивну артилерію й танки біля Сіверська, Верхньокам'янського, Серебрянки та Григорівки. Вів наступальні дії поблизу Григорівки та Верхньокам'янського, успіху не мав, відійшов. 
  • На Бахмутському напрямку ворог здійснював обстріли наших військ із танків та артилерії, успіху не мав
  • Окупанти провели розвідку боєм поблизу Яковлівки. Наші воїни відігнали загарбників назад. Ворог без успіху вів наступальні та штурмові дії неподалік Бахмутського та Зайцевого. З втратами відступив. 
  • На Авдіївському напрямку ворог веде наступальні дії в напрямках Мар'їнки та Пісків, бойові дії тривають.

У Краматорську ракетний удар прийшовся по приватному сектору. Росіяни поцілили у двір, використовуючи комплекс С-300.

Також російські війська обстріляли з РСЗВ Бахмут. Щонайменше 6 загиблих і 3 поранених, — повідомляє Донецька ОВА.

У Маріуполі окупанти розміщали міни навіть на дитячих майданчиках. Тепер жителі їх знаходять. "Досі більшість дворів та будинків міста не обстежені та не розміновані. Тому закликаємо маріупольців уважно пересуватися містом. Не наближалися до невідомих предметів. Також закликаємо не погоджуватися на пропозиції окупантів працювати над розмінуванням. Нехай вони прибирають за собою та ризикують власним життям, а не вашим!", — наголошують у Маріупольській міській раді.

В Сєвєродонецьку окупанти сплюндрували пам'ятник генерал-майору О.В.Радієвському, який загинув у 2014 р.

А в Маріуполі росіяни інсценують затримання "азовців" для залякування сил опору. "Вчора вранці в районі Ранкового ринку на Лівобережжі було влаштовано показовий арешт "азовців". Двоє чоловіків, одягнених у військову форму з шевронами полку "Азов" були "арештовані" без стрілянини та метушні. Так, щоб побачила максимальна кількість цивільних. Хороша спроба. Але ні, ще один факт використання вкраденої окупантами форми полку "Азов" з бази в Урзуфі", — розповів радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

Окупанти б'ють по Пісках забороненими Женевською конвенцією термобалістичними снарядами ТОС-1А "Сонцепік". Вогонь, кажуть військові, ведуть по позиціях, які ще тиждень тому "захопили" для путіна.

ЗСУ відбили штурм окупантів біля Мар'їнки та Пісків і завдали їм втрат, —  повідомив увечері Генштаб.

Харківщина

169 день війни

О 4:28 зафіксовано черговий нічний обстріл Харкова. Усього чотири прильоти, один за одним. Повідомляється про влучення у двір житлового будинку в центрі Харкова у Київському районі.

У селі Циркуни внаслідок обстрілів сталося 10 пожеж, зруйновані будинки, магазини, кафе. Поранення отримала 76-річна жінка.

Близько 10 тисяч мешканців Ізюма хочуть виїхати на підконтрольну Україні територію. Про це повідомив депутат Ізюмської міської ради Максим Стрельник. Він наголошує, що зимовий сезон уже наближається, а ситуація із теплопостачанням у місті катастрофічна.

11 серпня на Харківщині близько 13:30, зенітними ракетними підрозділами Повітряних Сил Збройних Сил України знищено дві крилаті ракети "Калібр", випущених з акваторії Чорного моря. Дякуємо ЗСУ!

За п'ять місяців війни рф обстріляла Харків понад 5 тисяч разів. Залишки російських снарядів, якими окупанти б'ють по Харкову, складають у купу після знешкодження. Нині на зберіганні п'ята частина від тої кількості, що була на початку війни.

Сумщина і Чернігівщина 

За день 10 серпня з території росії випущено понад 200 снарядів та мін по п'яти громадах Сумської області. Також росіяни застосовували стрілецьку зброю. Про це повідомили у військовій адміністрації Сумщини.

Також росіяни із САУ та мінометів обстріляли дві громади на Чернігівщині.

У Новослобідській громаді Сумської області через обстріли згоріло поле пшениці. Про це повідомили у військовій адміністрації. Збитки підраховують.

Територія Сумщини забруднена вибухівкою на 47%, область є однією з найзабрудненіших регіонів України. Про це сказав міністр внутрішніх справ Денис Монастирський, перебуваючи на Сумщині з робочою поїздкою.

Дніпропетровщина 

Вночі російська армія атакувала чотири райони Дніпропетровської області. Про це повідомляє голова ОВА Валентин Резніченко. Нікопольський район ворог тричі обстріляв із "Градів". 120 прильотів! У Нікополі 3 людей загинуло, 9 поранено, серед поранених — 13-річна дівчинка. Пошкоджено десятки будинків, п'ять квартир зруйновано.

По селу Великомихайлівка Синельниківського району російська армія випустила чотири ракети. За попередньою інформацією, С-300. Пошкоджено близько 20 житлових будинків. Внаслідок обстрілу без вікон залишився дитячий садок, амбулаторія, також пошкоджено електромережі.

У Марганці, що на Дніпропетровщині, внаслідок обстрілу військами рф пошкоджено дві пам`ятки: будинок культури та школа мистецтв.

доброчинна виставка антивоєнних плакатів

У Кривому Розі відкрили доброчинну виставку антивоєнних плакатів. На ній представлені роботи місцевої художниці Інни Ліньової, яка нині живе в США. Охочі можуть придбати будь-який плакат чи постер, попередньо його замовивши. Мінімальна ціна — 100 гривень. Зібрані кошти підуть на заходи для дітей-переселенців.

Запоріжжя

Колаборант Балицький знову "визначився з датою "референдуму". Окупаційна влада Запорізької області хотіла б провести референдум щодо входження до складу росії 11 вересня, у Єдиний день голосування, — заявив голова російської окупаційної військово-цивільної адміністрації Запорізької області Євген Балицький.

Відповідь від партизан не забарилася. У тимчасово окупованому Мелітополі Запорізької області вчора ввечері пролунали вибухи. За попередньою інформацією, спалахнула пожежа у захопленій росіянами будівлі сервісного центру МВС України. "Окупанти з пафосом відкрили там свій черговий псевдоорган з видачі фейкових документів на авто. Навіть встигли зробити ремонт. На щастя, їхні плани буквально підірвано", — розповів міський голова Мелітополя.

На тимчасово захопленій частині Запорізької області окупаційна влада почала видавати місцевим пенсіонерам російські пенсії. При цьому, якщо раніше вони розповідали, що потрібно подати купу документів, то тепер будинками та квартирами ходить так звана "Пошта Таврії" та під розпис роздає людям 10 тисяч рублів. Пенсії роздають за списками дворічної давності.

Мер Енергодара Дмитро Орлов повідомляє, що обстріл промзони міста, де знаходиться Запорізька АЕС, триває. "Очевидно, окупанти зовсім не зважають на ядерну небезпеку, яку можуть спровокувати обстріл атомної станції", — зазначив він.

Херсонщина

Володимир Зеленський у новому зверненні звернувся до мешканців окупованих територій та попросив передавати будь-яку інформацію про ворога та тих, хто його підтримує, нашим спецслужбам та військовим. "Окупанти вже зрозуміли, що їм слід тікати з Херсона та взагалі з Півдня України. І підуть і з Харківщини, і з Донбасу, із Криму", — підкреслив він.

169 день війни

Росіяни ведуть вогонь із "Градів" просто біля кафе у Новій Каховці. Війна іде, а принципи росіян незмінні: "щит із мирних жителів захищає найкраще".

У Херсонській області після того, як стали відомі плани рф на перепідключення Запорізької АЕС до енергосистеми окупованого Криму, раптово "втомилася" опора ліній електропередач між станцією та Кримом. З чого б це?

Миколаївщина 

Під ворожі обстріли потрапили села Зоря, Костянтинівка, — постраждалих немає. У Широкому зруйновані 2 житлові будинки й школа. В смт Березнегувате виникла пожежа, щодо пошкоджень і постраждалих інформація уточнюється.

Порожні квартири, з яких на тривалий період виїхали мешканці, стануть великою проблемою під час опалювального сезону в Миколаєві. Про це заявив мер міста Олександр Сєнкевич. "Проблемою є те, що у великій кількості будинків розбиті вікна і є такі квартири, де люди поїхали. Зараз ми намагаємось забити ці вікна. Скло зараз у нас у великому дефіциті, використовуємо OSB-плиту. Тому нас не так бентежить питання газопостачання, вартості газу або пуску котелень, тому що ми їх готуємо в будь-якому випадку, а також готуємо наші мережі для пуску тепла. Нас непокоїть питання, щоб ми не гріли вулицю, а обігрівали будівлі. Труби зіпсовані, потекла вода і почало весь під'їзд затоплювати", — наголосив Сєнкевич.

Сьогодні вдень окупанти "Смерчем" атакували портову інфраструктуру Миколаївщини. Про це повідомляє командування "Південь" у зведенні станом на 12:00.

Одещина

Екснардепа одесита Маркова оголосили в Міжнародний розшук за публічну пропаганду війни в Україні та зміни кордонів наших територій. За версією слідства він проводив заходи, спрямовані на проголошення "одеської народної республіки". Щобільше, на російських телеканалах він виступав за підтримку окупації наших територій.

Захід України

У Коломиї діти продають випічку для допомоги військовим. До благодійного продажу залучена вся сім'я: тато Микола забезпечує продуктами, мама Надя відповідає за асортимент і випікання смаколиків, а 11-річна Христя та 14-річний Олексій займаються збутом — продають це все просто під будинком. За тиждень діти зібрали на благодійному продажі 2000 грн. Ці кошти передали на потреби 10-ї окремої гірсько-штурмової бригади.

У Тернополі встановили першу в Україні сонячну батарею у вигляді квітки. Виглядає фантастично! SmartFlower здатна забезпечувати на 40% більше енергії за звичайні сонячні панелі й дозволяє виробляти від 4000 до 6200 кіловатів енергії на рік. Щодня після заходу сонця "пелюстки" сонячної батареї автоматично складаються й очищаються. Схожі енергетичні системи планують розміщувати в комунальних закладах й інших установах міста.

21:30 — масштабна повітряна тривога. Телеграм-канали повідомляють про вибухи на Тернопільщині. Голова Тернопільської ОДА не підтвердив та не спростував інформацію про вибухи. Чекаємо на офіційні дані.

1
777

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: