fbpx
Сьогодні
Екорубрика 14:07 10 Сер 2022

Ядерна небезпека: що буде з Запорізькою областю та Дніпром і як захиститися в разі катастрофи на ЗАЕС

Розповідаємо, що робити, якщо станеться ядерна аварія.

English version here

У чому проблема?

Росіяни шантажують українців ядерною аварією

5 та 6 серпня російські військові вкотре обстріляли Запорізьку АЕС. Ворог влучив у високовольтну лінію зв'язку 330 кВ ВРП автотрансформатора ЗАЕС — Запорізька ТЕС. Також "прильоти" зафіксовані прямо на майданчику станції, біля одного з енергоблоків, де знаходиться ядерний реактор. Рашисти серйозно пошкодили азотно-кисневу станцію та об'єднаний допоміжний корпус. На одному з енергоблоків спрацював аварійний захист, увімкнулись дизель-генератори. Наразі цей блок розвантажено та відключено від енергомережі.

Російські окупанти використовують захоплену Запорізьку атомну електростанцію біля Енергодара для ядерного шантажу. Вони відкрито заявляють про те, що замінували "всі важливі об'єкти Запорізької АЕС". Представник пресслужби Головного управління розвідки Андрій Юсов також повідомив, що є підтверджена інформація щодо замінування енергоблоків російськими військами на АЕС в Енергодарі.

Ситуацію накаляють неадекватні погрози росіян спровокувати ядерну катастрофу:

"Тут буде або російська земля — або випалена пустеля" або ж "Станція буде або російською або нічиєю", — такі заяви лунають від поки що живого генерала рашистів Васильєва, який, як ми сподіваємось, останні дні командує російською "операцією" на ЗАЕС.

Замінування ЗАЕС

Запорізька АЕС: що відбувається та які загрози — обстріли, пошкодження і заяви про мінування

Видання The Insider, посилаючись на власні джерела, стверджує, що російські війська замінували приміщення першого енергоблоку Запорізької АЕС та, ймовірно, використовують його для зберігання боєприпасів та базування солдатів. За інформацією, яку надає видання, на території АЕС знаходиться близько 500 російських солдатів, а також бронетранспортери та зенітні установки.

Інше джерело повідомило, що російські сили "зберігають міни та боєприпаси в безпосередній близькості від енергоблоків, під естакадами, а частина боєприпасів зберігається всередині енергоблоку". При цьому це джерело не впевнене, "чи енергетичний блок був замінований або просто використовується для зберігання вибухівки". 

Також The Insider повідомляв, що російські війська встановили ракетні батареї "Град" біля села Водяне, приблизно за 4 км від реакторів АЕС і приблизно за 2 км від блоків зберігання відпрацьованого палива на станції. Як результат — в середині липня, а так само — 5 і 6 липня, українські канали та офіційні особи повідомили, що російські війська обстрілюють Нікополь — українське місто, розташоване на іншому березі річки від АЕС — з-за атомних реакторів Запорізької АЕС. 

У Колегії Державної інспекції ядерного регулювання України попереджають: розміщення на майданчику ЗАЕС військового арсеналу в разі його безпосереднього застосування чи детонування може призвести до пошкодження систем та елементів, важливих для безпеки ядерних установок ЗАЕС. 

"Відтак, залежно від особливостей експлуатаційного стану ядерної установки та характеру пошкоджень, за найнесприятливішого випадку вже протягом кількох годин може відбутися тяжке пошкодження ядерного палива із подальшим радіаційним забрудненням довкілля та радіаційним опроміненням персоналу й населення", — повідомляють в Енергоатомі. 

А що буде в разі аварії?

Запорізька АЕС: що відбувається та які загрози — обстріли, пошкодження і заяви про мінування

До аварії на АЕС, якою росіяни шантажують українців, може призвести пожежа, вибух або ураження снарядами, бомбами, ракетами. Є й інші ризики: перебування військових рф на майданчику атомної станції та їхні непередбачувані дії можуть призвести до унеможливлення виконання персоналом безпосередніх функцій з керування енергоблоками, перешкоджання застосуванню додаткових технічних засобів, впроваджених на енергоблоках ЗАЕС з урахуванням досвіду аварії на АЕС Фукусіма, та перешкоджання підрозділам ДСНС України гасіння пожеж та реагування на інші можливі аварії.

Крім того, дії російських військових можуть призвести до унеможливлення захисту персоналу та населення тимчасово окупованої території в районі розташування ЗАЕС в умовах ядерної/радіаційної аварії тощо.

У найгіршому випадку на нас чекає катастрофа світового масштабу. Про це розказав експерт з атомної енергетики Людвіг Литвинський:

"Стосовно рівня небезпеки — він може бути різним. Серйозна небезпека може виникнути в разі, якщо буде вражена ядерна установка — тоді можлива ядерна катастрофа, як у Чорнобилі або Фукусімі. До цього можуть бути локальні радіаційні аварії. Росіяни добре розуміють, що вони коять. Вони просто здійснюють тиск на нас і шантажують нас і весь світ. Вони не мають наміру викликати серйозну радіаційну аварію. Вони мають намір посилювати цей тиск з кожним кроком", —  зазначив він.

Так, для оцінки можливих наслідків катастрофи на ЗАЕС фахівці відштовхувалися від наслідків аварії 1986 року на ЧАЕС: 

"На 4-му реакторі ЧАЕС було 2 дві тисячі паливних збірок, на ЗАЕС у шести реакторах й у сховищі відпрацьованого ядерного палива міститься до 18 тис. паливних збірок (у 9-10 разів більше). Тобто наслідки аварії на ЗАЕС можуть бути вдесятеро потужніші, ніж у 1986-му на ЧАЕС", — написала Лала Тарапакіна, радниця міністра захисту довкілля та природних ресурсів.

У разі катастрофи площа потенційної зони відчуження становитиме до 30 тис. км² (як 10 Чорнобильських зон відчуження), а Запорізька область фактично буде втрачена для проживання та господарства. При цьому площа потенційної забрудненої території становитиме до 2 млн км², а ступінь зараження інших територій України та Європи, росії та білорусі залежатиме від вітру.

"Кількість ліквідаторів може становити від 1 млн осіб, а загиблих — десятки тисяч, залежно від поточної кількості людей на території Запорізької області, кількість евакуйованих/відселених осіб — від 2 млн осіб. Також на неосяжну кількість років буде забруднена річка Дніпро. Аварія може спричинити викид радіоактивного цезію-137 у кількостях, небезпечних для здоров'я людей, ґрунтів, водойм. Основна частина викидів припаде на Україну, але постраждають також ЄС, білорусь і росія", — коментує ситуацію Тарапакіна.

Стурбовані та занепокоєні

Зеленський засудив імовірний російський обстріл як "відкритий, зухвалий злочин" і "акт тероризму". Він закликав міжнародну спільноту визнати росію державною-спонсором тероризму та ввести санкції проти російської атомної промисловості.

Риторика ж міжнародної спільноти навіть після такого ядерного шантажу залишається добре нам знайомою. Так, голова Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі, як завжди, висловив серйозну стурбованість обстрілом Запорізької АЕС, який стався напередодні, та заявив, що ця дія підкреслює ризик ядерної катастрофи.

Яке рішення?

Сподіваємось, це лише шантаж

Американський Інститут дослідження війни (ISW) уже зробив висновок про те, що російські війська, ймовірно, використовують АЕС, щоб зіграти на побоюваннях Заходу щодо ядерної катастрофи в Україні, намагаючись знизити бажання Заходу надати військову підтримку українському контрнаступу, а також ефективно використовувати АЕС як ядерну зброю та щит для запобігання українським ударам по російських силах і техніці.

Запорізька АЕС: що відбувається та які загрози — обстріли, пошкодження і заяви про мінування

Не панікуємо!

У Колегії Державної інспекції ядерного регулювання України заспокоюють: зв'язок із персоналом станції постійно підтримується, інформація про параметри та режими експлуатації енергоблоків щоденно оновлюється й оприлюднюється. Це можливо завдяки дистанційному контролю та системам радіаційного моніторингу із забезпеченням передачі даних до системи IRMIS МАГАТЕ. 

Оперативний персонал Запорізької атомної електростанції продовжує працювати та контролювати стан безпеки енергоблоків, а ротація персоналу відбувається на постійній основі. При цьому змін радіаційного стану на майданчику ЗАЕС, у санітарно-захисній зоні та в зоні спостереження не зафіксовано.

Що з іншими станціями?

Попри війну, інші чотири атомні станції працюють у штатному режимі. Станом на ранок 10 серпня, радіаційний фон на промислових майданчиках Південноукраїнської, Хмельницької та Рівненської АЕС перебуває на рівні природних фонових значень, які було заміряно до пуску АЕС. Викиди та скиди радіоактивних речовин у довкілля не перевищують встановлених допустимих значень.

Про всяк випадок: правила безпеки має знати кожен!

Запорізька АЕС: що відбувається та які загрози — обстріли, пошкодження і заяви про мінування

У МОЗ зазначили, що кожному українцю слід знати базові правила поведінки у випадку виникнення надзвичайної ситуації будь-якого характеру, зокрема і в разі радіаційної аварії. 

У разі аварії на АЕС діяти слід наступним чином:

Залишайтеся у приміщенні або терміново зайдіть до нього. Радіоактивний пил осідає на зовнішній стороні будівель, тому найкраще триматися якомога далі від стін і даху будівлі. Найбезпечніше — перебувати у підвалі або всередині будівлі. 

  • залишайтеся в кімнаті без вікон і зовнішніх дверей
  • зачиняйте вікна та двері
  • ущільніть отвори підручними засобами (скотч, змочена водою тканина тощо)
  • вимикайте системи вентиляції (кондиціонери або обігрівачі) у вашому будинку.

Якщо ви маєте домашніх тварин, тримайте їх поруч і не випускайте на вулицю.

Як діяти в сховищі?

  • Щойно потрапите до сховища, за можливості акуратно зніміть з себе одяг, який був на вас, переодягніться — є ризик радіаційного зараження. 
  • Також за можливості помийте відкриті ділянки шкіри водою та милом, ретельно обробіть та промийте рани, якщо вони у вас є.
  • Прикривайте рот і ніс маскою або респіратором, поки радіоактивна хмара не розсіється. Вимкніть вентиляцію і щільно закрийте всі двері; щілини біля вікон та дверей закрийте мокрою тканиною.
  • Слухайте радіо й не виходьте на вулицю до тих пір, поки влада не подасть сигнал. Після цього відкрийте вікна — забезпечте циркуляцію повітря.
  • Харчуйтеся лише продуктами з герметично закритої тари та пийте тільки бутильовану воду, яка була герметично закрита.
  • Не забувайте про домашніх тварин і пам'ятайте: незалежно від вашого соціального статусу, у цій ситуації всі рівні.

Залишатися в укритті необхідно до того часу, допоки офіційна влада не надасть інших вказівок. Чекайте повідомлення від ДСНС, поліції, місцевих органів влади та користуйтесь перевіреними джерелами інформації. 

Як діяти після виходу зі сховища?

Оскільки ядерна зброя має різний енергетичний потенціал, однозначно відповісти на питання "коли" — не можна. Усе залежить від потужності бомби, напрямку вітру, вашої віддаленості від епіцентру вибуху — саме тому так важливо мати з собою засоби зв'язку, щоб знати, коли про те, що сховище можна покидати, оголосять компетентні органи.

Ви можете самостійно дізнатися, наскільки безпечно поза сховищем, якщо у вас є дозиметр. Безпечним вважається рівень радіації приблизно 0.5 мікрозіверт на годину (до 50 мікрорентгенів на годину), найбільш безпечним — до 0.2 мікрозіверт на годину (відповідає значенням до 20 мікрорентгенів на годину).

Пам'ятайте:

  • Чим більше руйнувань поблизу — тим вища радіаційна небезпека.
  • Захистіть себе. Протигаз навряд чи хтось зберігає вдома, але якщо такий є, краще ним скористатися. Якщо протигаза немає, слід накинути щільний одяг з капюшоном та будь-які окуляри, що захищають очі від альфа-, бета-випромінювання. Намагайтеся надягати одяг із довгими рукавами.
  • Пам'ятайте, що в повітрі і на поверхнях все ще може бути радіоактивний пил: намагайтеся не ходити ґрунтовими дорогами, вибирайте асфальтовані. Вуличний одяг та взуття зберігайте подалі від місця сну: радіоактивний пил, так само як і звичайний, накопичується на комірі, волоссі, ліктях, плечах, животі.
  • Зелень та салати з відкритих грядок небезпечні. Вживати такі продукти можна тільки з теплиць, покритих склом або полікарбонатом, після миття. Збирати та вживати в їжу гриби та ягоди з радіацією не можна, це природні "акумулятори" радіонуклідів та важких металів.

Коли слід приймати йодид калію (КІ)?

КI працює шляхом заповнення щитоподібної залози людини стабільним йодом, тоді як шкідливий радіоактивний йод із викиду не поглинається, тим самим знижуючи ризик розвитку раку щитоподібної залози в майбутньому. КI призначається лише у випадках потрапляння в довкілля радіоактивного йоду та захищає лише щитовидну залозу. Разова доза KI (йодиду калію) захищає щитоподібну залозу протягом 24 годин. Для захисту щитоподібної залози, як правило, цілком достатньо одноразової дози у встановлених розмірах. У деяких випадках люди можуть зазнавати впливу радіоактивного йоду понад добу. Якщо це станеться, співробітники органів охорони здоров'я або рятувальних служб можуть порадити вам приймати одну дозу KI (йодиду калію) кожні 24 години протягом декількох днів:

  • Люди віком від 2 років: 125 мг (половина таблетки).
  • Діти віком до 2 років: 40 мг (1/6 таблетки).

Дітям молодше 5 років приймати йод внутрішньо не можна. У такому разі необхідне дозування йоду слід розвести водою та нанести на різні ділянки шкіри йодною сіткою.

  • Діти віком від 2 до 5 років: 20 крапель.
  • Діти молодші 2 років: 10 крапель.

Не приймайте йодид калію (KI) та не давайте його іншим, за винятком випадків, коли це спеціально рекомендовано відділом охорони здоров'я, співробітниками рятувальних служб або вашим лікарем.

Побічні ефекти KI (йодиду калію) можуть включати розлад шлунка або шлунково-кишкового тракту, алергічні реакції, висипання та запалення слинних залоз. За приймання відповідно до рекомендацій йодид калію зрідка може мати шкідливий вплив на здоров'я, пов'язаний зі щитоподібною залозою. Ці рідкісні побічні ефекти більш ймовірні у випадках, якщо людина:

  • приймає дозу KI вище, ніж рекомендується,
  • приймає препарат кілька днів поспіль,
  • вже має захворювання щитовидної залози.

Більше рекомендацій читайте тут

6696

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: