fbpx
Сьогодні
21:25 03 Сер 2022

Американське ядерне співтовариство закликає рф негайно забрати зброю з ЗАЕС

Американське ядерне співтовариство (ANS) закликало росію негайно забрати ракетні установки та іншу зброю з території Запорізької атомної електростанції.

Про це йдеться в офіційній заяві організації, оприлюдненій у середу.

"Як організація, присвячена використанню ядерних технологій на благо суспільства, Американське ядерне співтовариство виступає проти зловживання атомними електростанціями в якості щитів для проведення військових операцій",- наголошується в заяві.

При цьому підкреслюється, що використання російськими силами Запорізької АЕС в якості прикриття для ракетних ударів по Україні не можна пробачити.

"Поведінка рф на запорізькому об'єкті порушує міжнародне гуманітарне право, яке забороняє як напади на АЕС, так і використання живого щита для уникнення ворожих атак чи репресій. збройні сили росії повинні негайно вивести зброю з об'єкта та прилеглої території", – йдеться в документі.

Водночас ANS висловило "серйозну стурбованість" у зв'язку з утриманням окупантами українського персоналу ЗАЕС на тлі тривожних повідомлень про порушення прав людини з боку росіян.

"Ми закликаємо росію надати Міжнародному агентству з атомної енергії (МАГАТЕ) негайний, повний і відкритий доступ до Запорізької АЕС та персоналу станції",- підкреслюється в заяві.

Довідка

У середу гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі висловив занепокоєння ситуацією на Запорізькій АЕС, яку захопили російські сили.

За його словами, там були порушені "всі заходи ядерної безпеки", оскільки станція перебуває в зоні активних бойових дій і зазнала обстрілу на початку повномасштабного російського вторгнення в Україну.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" – всі поточні новини цієї доби оборони від російської агресії зібрані тут.

Рубрика:
Екологія Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: