fbpx
Сьогодні
Що відбувається 11:52 21 Лип 2022

Хроніка подій: 148 день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 21 липня і вже 148 днів триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

Останню добу війська рф знову обстрілювали  українські мирні міста та села. Є загиблі та поранені, зруйновані будинки, лікарні, школи. Росіяни знову звітують, що вони знищили склади з боєприпасами та "центри прийняття рішень". Але є велика різниця. Там, де ЗСУ завдають удару — завжди є детонація боєкомплекту. Якщо бомблять росіяни, ніяких вибухів боєкомплекту, тільки зруйновані цивільні споруди та фото загиблих і поранених мирних жителів.

У ЗСУ немає хаотичних пострілів. Усе чітко, злагоджено й точно в ціль. Треба порушити логістику ворогу — ювелірні влучання по Антонівському мосту, приліт у Лазурне — знищена надсучасна російська станція радіолокації.

ОК "Південь" повідомляє

  • Воїнами ЗСУ завдано 10 авіаційних ударів по ворогу,
  • 5 разів уражено ворожі опорні пункти, 
  • 3 рази — скупчення живої сили та техніки на Херсонщині, 
  • 2 влучення в склади боєприпасів на Миколаївщині та Херсонщині.

Наші ракетно-артилерійські підрозділи виконали понад 200 вогневих завдань, в результаті чого вороже військо втратило 111 рашистів, гаубицю "Мста-Б", 2 самохідні артилерійсько-мінометні установки "Нона-С", безпілотний літальний апарат типу "Елерон", 13 одиниць броньованої та іншої автомобільної техніки. 

Підтверджено знищення командного й командно-спостережного пункту, ще 6 складів з боєприпасами в Херсонському, Бериславському і Каховському районах.

Вчора у форматі Рамштайну зроблено черговий крок для зміцнення оборони України. "За домовленістю з колегами, тримаємо інтригу щодо левової частки діючих та нових пакетів допомоги, які включають постачання озброєнь, амуніції, тренування наших воїнів та багато іншого. Спочатку їх відчує ворог на полі бою. Позитивним сигналом зустрічі є нові зобов'язання партнерів. Які стосуються і суші, і моря, і неба", — поділився результатами онлайн-зустрічі ​​міністр оборони України Олексій Резніков.

Головне з ранкового зведення Генштабу:

  • На Краматорському напрямку ворог обстріляв з артилерії зокрема райони Краматорська, Сіверська, Григорівки, Званівки та Спірного. Противник  веде штурмові дії поблизу Івано-Дар'ївки, бої тривають.
  • На Бахмутському напрямку ворог вів штурмові дії з метою заволодіння територією Вуглегірської ТЕС. Безрезультатно. Українські воїни змусили окупантів до втечі. 
  • В районі Новолуганського бойові дії тривають. Для викриття вогневих позицій Сил оборони на окремих напрямках ворог задіяв диверсійно-розвідувальні групи.
  • На Авдіївському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник здійснював систематичні обстріли цивільної та військової інфраструктури. На окремих ділянках ворог удосконалює інженерне обладнання оборонних позицій.
  • На Південнобузькому напрямку основні зусилля противник зосереджує на утриманні займаних позицій. Здійснює ведення розвідки БпЛА.
  • У російській армії звільняється значна частина військових-контрактників. Також більшість військовослужбовців відмовляється подовжувати довготермінові контракти, дія яких закінчилась.

Низка невдач очікувала росіян сьогодні на фронтах. У вечірньому зведенні Генштаб розповів:

  • На північ від Харкова росіяни безуспішно намагалися просунутися у напрямку від Великих Проходів на Питомник.
  • На північному сході Донецької області ЗСУ відбили атаку у напрямку від Лисичанського НПЗ на Івано-Дар'ївку.
  • На Бахмутському напрямку росіяни безуспішно наступали на напрямках Клиново — Вершина, Миронівка — Вуглегірська ТЕС.
  • У Херсонській області рф намагалися провести контратаку у напрямку Сухий Ставок — Андріївка, але невдало.

Найближчими тижнями в діях російських військових в Україні, ймовірно, почнеться оперативна пауза, і це дасть Києву можливість завдати удару у відповідь. Таку оцінку озвучив голова британської розвідувальної служби MI-6 Річард Мур, — повідомляє Deutsche Welle.

Президент Зеленський налаштований серйозно і готовий робити все для того, щоб було звільнено всю територію України. "Ми зламаємо хід цієї війни. Незабаром буде багато сюрпризів", — обіцяє голова офісу президента Андрій Єрмак. Також він зазначив: "Важливо зараз не дати росіянам затягнути нас із війною у зиму". Для цього саме зараз ведуться переговори щодо постачання озброєння для захисту України та контрнаступу.

Понад 1039 дітей загинули та отримали поранення внаслідок збройної агресії рф в Україні. Загинули 358 дітей та понад 681 отримали поранення різного ступеня тяжкості. Так, 20 липня внаслідок масового обстрілу ворогом Харкова загинув 13-річний хлопчик, його 15-річна сестра отримала поранення. У ході фіксації кримінальних правопорушень стало відомо, що 19 червня внаслідок артилерійського обстрілу с. Іванівка Ізюмського району Харківської області зазнала поранення 16-річна дівчина.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову та інформаційну допомогу, зброю та політиків

Начальник штабу ВПС США Чарльз Браун не виключив, що Захід може в перспективі поставити Україні винищувачі свого виробництва. "Є американські (літаки), є Gripen зі Швеції, є Eurofighter або Rafale. Тож є ціла низка різних платформ, які могли б піти в Україну", — цитує видання Politico відповідь генерала на запитання NBC News на Аспенському безпековому форумі. Він додав: "Чого я не можу зробити, то це сказати вам, що конкретно це буде".

М270 MLRS технічні характеристики

Наші захисники вже отримали перші 3 далекобійні системи залпового вогню M270. Вони складуть хорошу компанію для HIMARS на полі бою. РСЗВ можна використовувати в будь-який час доби та за різних погодних умов. М270 здатна знищувати вогневі позиції, позиції ствольної та реактивної артилерії, засоби протиповітряної оборони, вантажні автомобілі, легкоброньовані бронетранспортери, командні пункти, вузли зв'язку.

Можна грубо підрахувати скільки HIMARS  розраховують поставити Україні США та союзники. Екіпаж Хаймарсу — 3 особи. США вже підготували 200 операторів.

Станом на сьогодні жоден HIMARS не був знищений російськими військовими, — спростовує пропаганду рф Держдеп.

Міноборони Великої Британії та Північної Ірландії продовжує навчати українських військових на території Сполученого Королівства. Протягом найближчих місяців під керівництвом Збройних сил Великобританії пройдуть навчання до 10 тисяч бійців ЗСУ.

Також Британія передасть Україні понад 20 САУ M109 та 36 105-мм гаубиць L119. Справа Бориса Джонсона живе!

Крім того, британці нададуть Україні 50 тисяч артилерійських снарядів, сотні безпілотників та 1,6 тисячі протитанкових снарядів, — заявив сьогодні в парламенті міністр оборони Британії Бен Воллес.

Україна очікує отримати у липні понад 3 млрд фінансової допомоги з-за кордону. Про це заявив міністр фінансів Сергій Марченко в ефірі національного телемарафону у четвер. "На цей місяць отримаємо або очікуємо більше 3 млрд доларів. До кінця року йдеться від 16 млрд до 17 млрд доларів з урахуванням вже отриманого", — сказав він.  

Допомога біженцям і внутрішнім переселенцям

Програмою "Прихисток" скористалися сотні тисяч людей, а мають бути мільйони, — заявила "Країні" віцепрем'єрка Ірина Верещук. "Прихисток" — урядова програма, за якою переселенці одержують дах над головою, а ті, хто їм дав притулок — щомісячну грошову компенсацію на оплату комунальних послуг. Вона діє з 22 березня 2022 року та фінансується з резервного фонду держбюджету за рахунок місцевих бюджетів та за рахунок донорів.

"Програма працює, у регіонах її хвалять. Але нею скористалося небагато людей — сотні тисяч, а мають бути мільйони. У нас 7 млн внутрішніх переселенців. Умовно, близько 2 млн з них мають можливість платити за житло, не втратили або знайшли роботу, або переїхали разом зі своїми підприємствами — тобто у них є дохід та можливість самостійно винаймати житло. Але є ще близько 4 млн переселенців, які не мають такої можливості — їм зараз дуже важко. Бюджетники, наприклад, вчителі, ті, чиї підприємства просто зруйновані внаслідок військових дій, і роботи вони не мають. Такі люди не можуть платити за житло навіть тисячу гривень", — пояснює Ірина Верещук.

Наразі Мінреінтеграції працює над тим, щоб продовжити цю програму та збільшити суму компенсацій до зимового періоду (зараз вона становить 443 грн на місяць), коли витрати домогосподарств на комунальні послуги через опалювальний сезон зростуть.

Столиця Грузії Тбілісі з 1 серпня припиняє програму забезпечення біженців з України житлом, пише "Грузія Online". Місто з початку війни прийняло близько 5 100 осіб. Нині в готелях із триразовим харчуванням безкоштовно проживають понад 2 300 українців.

Перемовини України з росією

Завтрашня зустріч у Туреччині, яка мала б фіналізувати домовленості щодо зерна, скасована росіянами. Зустрічі продовжаться в онлайні, повідомив нардеп Олексій Гончаренко. 

А радник голови ОП Михайло Подоляк заявив про гальмування процесу переговорів із росією щодо розблокування українських портів для вивезення зерна. За його словами, переговори щодо зерна упираються в питання гарантій. "Просування йде, але йде повільно, враховуючи, що росія — це не та країна, яка може дати будь-які гарантії, у тому числі такі маленькі гарантії щодо саме вивезення зерна. Тому ми повинні це зрозуміти. І це теж складні переговори",  — сказав він в ефірі телемарафону.

Водночас адміністрація турецького президента повідомила, що документ щодо "зернового питання" буде підписаний у завтра, п'ятницю, в Стамбулі о 16:30. У церемонії візьмуть участь президент Туреччини Реджеп Ердоган та генсек ООН Антоніу Гутерріш.

Новини від партнерів

Якнайшвидше надати важку зброю Україні закликали 96 фахівців із питань Східної Європи. Вони розкритикували лист 20 німецьких інтелектуалів, які раніше закликали говорити з путіним та обмежити допомогу Україні. Фахівців "вражає повна відсутність дослідників української та/або російської політики, армії, історії та культури" серед авторів першого листа під назвою "Перемир'я — зараз!", йдеться у зверненні. Як повідомляє DW, новий відкритий лист на підтримку України підписали історик Тімоті Снайдер, німецькі "зелені" політики Ребека Гармс і Марілуїзе Бек, колишній посол Німеччини в Москві Ернст-Йорг фон Штудніц і багато інших — 96 політологів, істориків і політиків із різних країн.

Німеччина допоможе вивозити українське зерно вагонами. Deutsche Welle повідомляє, що німецька компанія Deutsche Bahn планує організувати маршрути з доставки українського зерна до портів Ростока, Гамбурга та Браке. Обіцяють "кілька потягів на тиждень", однак скільки саме зерна планують так перевезти — наразі невідомо.

рф відновила постачання газу до Німеччини через "Північний потік-1", — пише Spiegel. Представник компанії-оператора Nord Stream AG повідомив, що обсяги постачання газу були заявлені приблизно на тому ж рівні, що й до техобслуговування, тобто близько 67 мільйонів кубометрів на добу. Це відповідає приблизно 40% використання максимальної потужності.

Спікерка Палати представників США Пелосі закликала держсекретаря Ентоні Блінкена визнати росію державою-спонсором тероризму. Інакше це зробить Конгрес. Про це повідомляє видання Politico з посиланням на джерела. Статус держави-спонсора тероризму змушує уряд США обмежити іноземну допомогу, скоротити експорт і продажі оборонних товарів, встановити контроль над експортом товарів подвійного використання тощо.

Олена Зеленська зустрілася зі спікеркою Палати представників США: говорили про воєнні злочини рф. Зустріч відбулася під час візиту дружини президента до США.

У Байдена позитивний тест на коронавірус, — повідомили у Білому домі. Сам Байден заявив, що почувається добре і продовжує виконувати свої обов'язки.

Що там на росії?

На росії знайшли заміну Coca Cola, чаю й каві. Мінсільгосп рф опрацьовує питання про включення іван-чаю до списку сільгосппродукції. Напій з іван-чаю здатний "посунути" чай і каву і зайняти гідне місце на полицях магазинів та у споживчому кошику, вважають у відомстві. Росіяни, не зупиняйтеся. Бур'янів ще багато, ними можна замінити й іншу їжу. 

Директор ЦРУ Вільям Бернс оцінив російські бойові втрати у війні з Україною: "Останні оцінки від розвідувального співтовариства США становлять близько 15 тисяч убитих і десь утричі більше поранених". Бернс назвав ці цифри на Форумі з безпеки в Аспені, — повідомляє ВВС. А британське командування ще в червні заявляло, що армія росії втратила (пораненими та вбитими) близько 50 тисяч осіб. "І українці теж постраждали — менше, але все ж таки це значні втрати", — додав директор ЦРУ.

Полонених росіян, яких підозрюють у злочинах під час вторгнення в Україну, незабаром можуть відправити до Гааги. З цього приводу вже ведуться переговори, — про це пише Bloomberg.

Цікаве спостереження опублікував один з українських телеграм-каналів. Під час візиту кремлівського диктатора до Ірану Хаменеї порівняв путіна з брудом — він потис руку путіну лівою рукою. Що це означає: в ісламі особлива увага приділяється стороні людського тіла. В "чистих" речах (їжа, питво, одягання) — перевага віддається правій руці, а під час здійснення "брудних" — (підмивання, шмаркання, роздягання) — лівій.

А що чутно про російських посіпак?

Ще двоє "лнрівців", які воювали проти України у складі російської армії, отримали тюремні строки. У травні 2022 року вони потрапили в полон до українських військових. "За посягання на територіальну цілісність і недоторканність нашої держави та участь у незаконних збройних формуваннях фігуранти отримали тюремні строки — 10 і 8 років позбавлення волі", — повідомляє Служба безпеки України.

Російський брехунець

Сьогодні росія запустила фейк на українському радіо. Радіо "Байрактар" та "Мелодія" хакнули та сказали, що Зеленський у реанімації, а його прямі обов'язки виконує Стефанчук. Не ведіться на подібні вкиди і фейки — це єдине, чим може похвалитися рф.

Санкціями по агресору!

Велика Британія заборонила імпорт золота, вугілля та нафти з росії. Ембарго на імпорт золота з росії почало діяти відсьогодні. Заборона імпорту вугілля набуде чинності з 10 серпня, а нафти — з 31 грудня, — йдеться на урядовому сайті Британії. Британським компаніям також не можна буде сприяти росіянам у продажу цієї продукції. Зокрема, забороняється надання техпідтримки, фінансових сервісів та брокерських послуг.

"Європа тиснутиме стільки, скільки потрібно", — так прокоментувала затвердження сьомого пакету санкцій ЄС проти росії голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Життя з урахуванням бойових дій

LEGO українські жінки-військовослужбовці

Реальні українські жінки-військовослужбовці стали прообразами фігурок LEGO від компанії The Brothers Brick.

А польські палеонтологи назвали на честь Володимира Зеленського виявлений в Африці новий вид морської істоти віком 150 мільйонів років. Про це йдеться у статті в науковому журналі Royal Society Open Science. Як зазначили у виданні, морська лілія отримала назву Ausichicrinites zelenskyyi "на честь шостого та чинного президента України Володимира Олександровича Зеленського за мужність і відвагу, виявлені у захисті вільної України".

Нацбанк підняв вартість долара до 36,5 грн. Це перша зміна курсу з початку повномасштабної війни.

Мова перемагає. Укрзалізниця прибирає російську версію сайту, бо з початку вторгнення російськими чат-ботами майже ніхто не користується, хоча ще в січні українською версією користувалися лише 45% відвідувачів.

Українці проголосували за нову символіку на щиті монумента "Батьківщина-мати". Люди хочуть бачити на щиті Державний Герб України.

Співвласники АТБ передали 100 автомобілів для потреб ЗСУ. І це — нормально, дуже багато великих бізнесів за бажання може зробити так само.

Київ і область

Встановлено поіменний список "бучанських катів" армії рф. Про це повідомили у Національному спротиві. В базі є фото, паспорти, службові посвідчення, адреси та фото місць проживання, фінансові документи не тільки військових, а й членів їхніх родин. Також відома низка службової інформації — накази, інструкції, списки особового складу; заявки на оформлення службових закордонних паспортів для відправки підрозділів у відрядження до Сирії. Отримані дані дозволять доповнити доказову базу проти рф та її військовослужбовців у суді.

Чернігівщина

Вранці 21 липня росіяни обстріляли територію у напрямку села Кам'янська Слобода Новгород-Сіверського району. Нарахували 4 вибухи. Вогонь вівся попередньо САУ.

Росіяни руйнують, ми відбудовуємо. У Чернігові гроші на ремонт доріг та утримання фонтанів планують перенаправити на відбудову житла

Донеччина і Луганщина

148 день війни Бахмут

Сьогодні з самого ранку у Бахмуті зазнав обстрілу Центральний ринок міста, внаслідок чого відбулося загоряння декількох торговельних контейнерів на загальній площі 100 кв. м. За повідомленням ДСНС наразі пожежу локалізовано та повністю ліквідовано.

За останню добу російські окупанти зруйнували ще 2 школи у Краматорську та Костянтинівці, — повідомляє Донецька ОВА. Також цієї ночі була обстріляна промислова частина Краматорська — підприємства СКМЗ та НКМЗ. 

148 день війни

Сьогодні зранку рятувальники прибули на місце проведення розбору завалу частково зруйнованої внаслідок обстрілу будівлі однієї зі шкіл Краматорська. Внаслідок обстрілу зруйновано середню частину триповерхової будівлі школи, під завалами можуть перебувати люди. Триває розбір завалів.

"На Луганщині, певно, не лишилося жодного клаптика, не ураженого російською артилерією", — говорить очільник Луганської ОДА Сергій Гайдай. "Наразі обстріли дуже щільні. Місця, де наші захисники й захисниці тримають оборону, минулої доби зазнали 2 потужних ракетних ударів, 4 тривалих артилерійських атак, 5 обстрілів із мінометів, переживають наслідки танкового наступу".

Окупанти намагаються розвинути наступ на Бахмут, однак наші воїни гідно чинять опір. Додалися руйнування у Верхньокам'янському. З повітря вкотре обстріляна Білогорівка.

Російські війська наближаються до другої за величиною електростанції України в Вуглегірську, за 50 км на північний схід від Донецька, — повідомляє британська розвідка. росія надає пріоритет захопленню критично важливої ​​національної інфраструктури, такої як електростанції.

Проте, ймовірно, окупанти також намагаються прорватися до Вуглегірська, намагаючись набрати обертів до ключових міст — Краматорська і Слов'янська.

Харківщина

Знову неспокійний ранок у Харкові. Мер міста розповів про потужний обстріл міста. Одна людина загинула, 17 поранені внаслідок обстрілу Харкова вранці 21 липня, — повідомляє Ігор Терехов. "Другий день поспіль і приблизно в один і той самий час окупант б'є по зупинках громадського транспорту. Як результат — вже один загиблий та 17 поранених, з яких один вкрай тяжкий", — повідомив міський голова.

Станом на 15 годину внаслідок обстрілу двох районів Харкова — Київського та Салтівського, загинули троє людей, серед них двоє чоловіків 42 та 68 років. Поранення отримали 23 особи. Серед них — чоловік 49 років, якого медики екстреної медичної допомоги реанімували після клінічної смерті, спричиненої пораненнями від вибухової хвилі. Це результат обстрілу російськими "Ураганами". Усі відповідні служби працюють у посиленому режимі. Від ракетного обстрілу частково зруйновано житловий будинок, будівлю стоматології, зупинку громадського транспорту. Згоріли три автомобілі.

Вночі окупанти завдали ударів по мирному населенню Чугуївського району. Серед зруйнованого — частина будівлі комунального підприємства. Попередньо постраждалих немає.

Сумщина

148 день війни

Ніч на Сумщині була тихою. А вчора найбільше дісталося Шалигінській громаді: росіяни пустили дві черги по 4 вистріли з гранатомета також вдарили з "Градів", понад 30 приходів. Пошкоджені приміщення Шалигинського лісництва, спалено 2 службових автомобілі. Одного місцевого мешканця поранено  осколком ворожого боєприпасу, чоловік наразі в лікарні. Фото лісництва після ворожих обстрілів росіян показав Дмитро Живицький.

На Сумщині відновлюють дороги

На Сумщині продовжують відновлювати дорожню інфраструктуру, зруйновану росіянами. На завершальному етапі ремонтні роботи аварійного мостового переходу на дорозі Кролевець — Конотоп-Ромни-Пирятин. Вже відновили опори, встановили нові плити, огорожу, проклали тротуари та бордюри. На одній смузі вже облаштовано нижній шар асфальтного покриття. Рух транспорту не перекривається, ремонт ведеться посмугово. За сприятливих погодних умов до першого серпня всі роботи будуть завершені. 

Що ще відбувалося на Сумщині сьогодні, розповів Дмитро Живицький, Сумська ОВА:

  • Білопільська громада: після 14 години росіяни били по громаді із САУ — 11 прильотів та ще 6 — з міномету. 
  • Зноб-Новгородська громада: о 17 годині розпочався мінометний обстріл, 10 прильотів.
  • Шалигинська громада: о 19 годині почався вогонь з мінометів та артилерії по території Шалигінського заказника.

На щастя — без жертв та руйнувань.

Дніпропетровщина 

На Дніпропетровщині ворожий танк розстріляв у полі українські комбайни."Сьогодні стався безпрецедентний випадок — два наші комбайни збирали хліб в районі села Кошове, виїхав ворожий танк і почав прицільно розстрілювати ці комбайни", — розповів Вілкул.

збір зерна триває

Ворогу не вдається залякати українців — косовиця триває! На Дніпропетровщині вже зібрано 833 тисячі тонн пшениці та 364 тисячі тонн ячменю. Про це повідомив очільник Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко. "На жаль, маємо поля, з яких урожай зібрати не зможемо. Понад 12 тисяч гектарів засіяні ворожими боєприпасами. Ще понад 400 гектарів посівів згоріли через ворожі обстріли", — додав Резніченко. Загалом на Дніпропетровщині планують зібрати понад 3 мільйони тонн зерна.

Вночі ворог ударив з "Градів" по Нікопольському району. Випустив по Червоногригорівській громаді понад 20 реактивних снарядів. Минулося без жертв та руйнувань. 

На Дніпропетровщині окупанти обстріляли Синельниківський район. Влучили у свинарник. Внаслідок прильоту утворилася вирва шириною 8 метрів та глибиною 5 метрів. Пошкоджено дах ферми. Попередньо — без постраждалих, — повідомив голова Дніпропетровської облради Микола Лукашук.

Увечері 21 липня російські війська повторно вдарили по полю з пшеницею у Криворізькому районі. Пожежу ліквідували. Людей не зачепило.

Запоріжжя

Ніч в окупованому Мелітополі теж була не тихою. За словами мера Івана Федорова, близько півночі пролунали вибухи, після чого почалася пожежа на сході міста — в районі села Вознесенка. Сподіваємось, це наші відпрацювали по складах рашистів.

У Запоріжжі працюють над створенням транзитного логістичного хабу для переселенців з Херсонської області. Про це повідомив Муніципальний телеканал міста Запоріжжя, посилаючись на голову Запорізької ОВА Олександра Старуха. Хаб буде опікуватися питаннями тимчасового розташування внутрішньо переміщених осіб, гуманітарною допомогою та іншими питаннями, пов'язаними із логістикою та евакуацією.  

Окупанти затягнули військову техніку та вибухівку в машинну залу енергоблока ЗАЕС. Про це повідомляє "Енергоатом". Чому це небезпечно?

  • Арсенал важкої техніки із боєкомплектом перебуває зовсім поруч із обладнанням, яке забезпечує роботу турбогенератора. Зокрема, у безпосередній близькості до легкозаймистого мастила. 
  • Там же є вибухонебезпечний водень, який використовують для охолодження генератора.
  • Якщо станеться пожежа, наприклад, через випадкову детонацію боєкомплекту, її масштаби можуть бути такими ж, як під час аварії на ЧАЕС.
  • До того ж, загарбники унеможливили доступ пожежних до машзали енергоблоку — ризик пожежі зріс, а гасіння стане вкрай проблематичним.

Херсонщина

У Херсоні повальні обшуки. Окупанти обшукують гаражі, квартири, магазини й бутики.

"Керівником" Любимівки на Херсонщині окупанти призначили місцевого самогонника. Гауляйтером громади окупанти призначили Андрія Штепу з сусідньої Василівки, більш відомого серед місцевих під прізвиськом "Шнира". Про це повідомив Центр журналістських розслідувань, посилаючись на місцевих жителів. "У Василівці Шниру знає кожна собака. Усі його ненавидять. Він продавав самогонку, а ще до нього постійно приїжджали таксисти — привозили наркотики. Як нового "голову громади" його ніхто не сприймає і посилають куди якомога далі", — розповіли жителі Василівки.

ЗСУ в Скадовську вдарили по пансіонату "Слава", де базувались російські військові.

10:30 — є ще один удар по Антонівському мосту у Херсоні, — повідомляє нардеп Гончаренко. Рашисти, тікайте. Відступати вплав через Дніпро буде складніше!

Щоб відремонтувати Антонівський міст, окупанти звернулися до компаній, що раніше займалися будівництвом Кримського мосту. Про це повідомив заступник голови Херсонської обласної ради Юрій Соболевський. За його словами, херсонські компанії відмовилися брати участь у ремонті. "По-перше, це дуже небезпечно, оскільки в ситуації з мостом ЗСУ "ще навіть не починали". По-друге, ніхто не хоче мати справу з орками та колаборантами", — наголошує Соболевський.

Херсонці трохи вдосконалили борди російських окупантів. Бо "руская історія" — це насправді і є болото, кров та бруд.

Національна спілка журналістів України повідомляє, що російські військові в Херсоні захопили приміщення редакції та друкарні "Гривна", господарюють у ньому і на краденому папері випускають свої газети "Надднєпрянская правда" та "Комсомольськая правда". Власник друкарні та видавець газети "Гривна" Михайло Новицький повідомив НСЖУ, що наприкінці лютого друкарню було зупинено, частина працівників, у тому числі й він, виїхали з міста. Заяви про захоплення приміщень та обладнання друкарні він подав до прокуратури. У друкарні, за його словами, зберігалося близько 30 тонн паперу.

У Херсоні агресор шукає фахівців для захоплених підприємств, повідомляють в оперативній інформації від Херсонської ОВА. "У місті окупаційна "влада" шукає "спеціалістів", які могли б працювати на захоплених підприємствах. Для цього навіть "відновили роботу" захопленого Центру зайнятості", — йдеться в повідомленні.

Росіяни вивозять дітей з тимчасово окупованих районів Херсонщини, обгрунтовуючи це відпочинком та оздоровленням, — повідомляє МОСТ з посиланням на місцеві пабліки. Херсонці не підтримують таку ініціативу окупаційної влади та вважають це спробою насильницької депортації дітей.

У Херсоні окупанти провалили "вступну кампанію". До загарбників ніхто не йде "вчитись" у їхні фейкові внз, повідомили Центру стратегічних комунікацій у Національному спротиві. Херсонський державний університет окупанти перейменували на "Херсонский государственный университет": студентів немає, "вступ без іспитів" нікого не цікавить, дипломів не даватимуть.

Миколаївщина

Близько 03:05, 21 липня, росіяни випустили по місту сім ракет, — повідомив Віталій Кім. За попередньою інформацією відомо про влучання в об'єкт інфраструктури, АЗС, газогін та складське приміщення. Рятувальними службами ліквідовані всі займання, які виникли внаслідок обстрілів. На цей час відомо про одного постраждалого. Детальна інформація уточнюється.

Мер Олександр Сєнкевич опублікував фото наслідків нічного обстрілу Миколаєва. Пошкоджено АЗС, газопровід і складське приміщення.

Одещина

Відвідувати пляжі Одеси та області все ще заборонено. Як повідомив речник Одеської ОВА Сергій Братчук, все заміновано, а з моря регулярно "приносить" сюрпризи у вигляді російських мін."Небезпека величезна, додається і небезпека під час ракетного обстрілу", — сказав Братчук.

Сичі та соколи з Одеського зоопарку

Мирна новина: з Одеського зоопарку на волю випустили 14 птахів. Про це у Facebook повідомив директор зоопарку Ігор Бєляков: "Сьогодні ми повертали у дику природу після реабілітації сичів та соколів. Випустили 14 птахів".

Російські агресори періодично розповсюджують брехливу інформацію про нібито розміщення позицій ЗСУ в одеських школах, лікарнях і навіть на кіностудії. "Щоб уникнути загрози з боку агресора, біля школи №56 демонтували пам'ятник-гармату ("Зенітка 52-К)", — йдеться в повідомленні мерії. Саму конструкцію перевезли до музею.

Західні офіційні особи не виключають, що росія може розпочати ще один великий наступ на початку наступного року. Цілком імовірно, що вона спробує просунутися до Одеси, щоб захопити південно-західне узбережжя країни та відрізати Україну від моря, —  пише Foreign Policy.

Вінниччина 

Внаслідок російського теракту у Вінниці — вже 26 загиблих. Померла 20-річна дівчина, у якої було 98% опіків. Ольга Лисенко була на площі Перемоги о 10:40. Поверталася додому від стоматолога.

А у зруйнованому Будинку офіцерів у Вінниці вціліла символіка України, історія її державотворення та молитва. Так виглядає зараз Україна. Вона вистоїть!

 Волинська область

На Волині викрили благодійний фонд, який продавав гуманітарну допомогу: бронежилети, плити, берці, розгрузки. Члени благодійного фонду налагодили постачання з країн ЄС гуманітарної допомоги для військових потреб. Але замість того, аби відправити допомогу на фронт, продавали її. Під час обшуків знайшли значно більше:

  • 4 800 бронеплит;
  • 2 300 плитоносок;
  • 150 пар військового взуття, рулони тканини.

На все були документи, які підтверджували, що це гуманітарна допомога. Всього військового спорядження та амуніції вилучили на понад 28 мільйонів гривень.

Захід України

У Рівному містян просять здати на макулатуру російськомовні книжки. Виручені гроші організатори акції передадуть на потреби армії. Прийматимуть такі книги у десяти рівненських бібліотеках.

На Львівщині викрили підприємство, яке співпрацювало з фірмою-підрядником Міноборони росії. Це підприємство здійснювало імпорт сировини та обладнання з рф для виготовлення продукції.

Юна закарпатка передала для ЗСУ подаровані на день народження гроші. Дівчинка, запрошуючи своїх друзів на день народження, просила подарувати їй кілька гривень на ЗСУ. Таким чином вона отримала 6000 грн та 40 євро. Батьки з дівчинкою вирішили половину суми віддати для поранених бійців у Рух підтримки закарпатських військових, а іншу половину — на автівку для ЗСУ.

1
173

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: