fbpx
Сьогодні
Що відбувається 11:48 17 Лип 2022

Хроніка подій: 144 день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 17 липня і вже 144 дні триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

Метою ракетних ударів росіян по тилових регіонах України є посіяти паніку серед населення і створити внутрішнє напруження в країні, —  говорить начальниця об'єднаного координаційного центру Сил оборони півдня України Наталя Гуменюк. "Це психологічний тиск на ті регіони, які вважаються глибоко тиловими, це внутрішнє напруження в країні, щоб не було розуміння, що лінія фронту просувається і просувається в бік повернення окупантів у їхню країну і вичищення наших територій", — заявила Гуменюк під час телемарафону.

Кожен ракетний удар вбиває і калічить мирних людей, які просто хочуть жити на своїй землі, у своїй країні — у своєму місті або селі. росія руйнує наші будинки, лікарні і навчальні заклади. І при цьому відчайдушно бреше про те, що знищила чергову "базу нацистів" чи "цех з ремонту військової техніки". Мета росії не тільки в тому, щоб залякати, а й щоб знищити якомога більше української інфраструктури. Щоб навіть після нашої Перемоги руйнування ще довго нагадували нам про неї.

Хроніка подій: 144 день оборони України від російської агресії

"Ми обовʼязково відновимо все, що зруйнували окупанти, — впевнений президент України Зеленський, — Кожен із понад двох тисяч освітніх закладів — усі дитячі садочки, усі школи, інститути, університети. А головне — ми збережемо нашу людяність і нашу цивілізованість. А от російське суспільство з такою кількістю вбивць і катів залишиться скаліченим на покоління, причому з власної ж вини".

"Давайте будемо реалістами. Якби наша ППО не працювала, то жаху і страхіття було б кратно більше. Коли я кажу "кратно більше", я маю на увазі, що 50% ракет, які летять у наші міста, збиваються нашою ППО", — сказав міністр оборони України Олексій Резніков в інтерв'ю BBC News Україна. Також він додав, що сьогодні не існує 100% захисту від крилатих та балістичних ракет певного виду. Наприклад, від тих же крилатих ракет "Калібр". Навіть дуже відома система захисту ізраїльський "Залізний купол" збиває лише певний тип ракет, але не крилаті ракети.

Ну, а ЗСУ своє робить — бити рашистів по всіх фронтах!

кремль наказав російським силам взяти під контроль усю Харківську область, незважаючи на надзвичайно низьку ймовірність успіху росії у таких зусиллях, — повідомляє ISW.

  • Окупанти провели обмежені наземні атаки навколо Сіверська та Бахмута, а також обстріляли українську військову та цивільну інфраструктуру на сході України.
  • Темп відновлення настання російських окупантів коливатиметься чи зупинятиметься найближчими днями.
  • Українські удари HIMARS по російських складах боєприпасів, тилових підрозділах та пунктах управління погіршують позиції російської артилерії.

ЗСУ знищили склад та мінібазу окупантів. Як повідомив речник Одеської ОВА Сергій Братчук, обидва об'єкти орків — склад і мінібаза — розташовані на Донбасі. "Демілітаризація орди, 16.07.22. Скарговка, Луганська область. Мінус БК. Чистякове (Торез), Донецька область. Мінус мінібаза окупантів", — написав він.

Також на сході України росіяни вели наступ за кількома напрямками, та зазнали невдач, — повідомив у ранковому зведенні Генштаб ЗСУ:

  • Так, на Слов'янському напрямку ворог вів штурмові дії в районі населеного пункту Івано-Даріївка, успіху не мав.  
  • Намагався просунутися у напрямку Верхньокам'янки. Отримав рішучу відсіч, зазнав втрат і відійшов.
  • На Бахмутському напрямку українські воїни грамотно відбили чергову спробу розвідки боєм поблизу Берестового та Білогорівки.

"Ворог продовжує обстрілювати населені пункти вздовж лінії фронту, завдає авіаударів, проводить розвідку за допомогою безпілотників", — зазначили в Генштабі.

За результатами роботи ЗСУ на Херсонщині військові рф втратили ударний літальний безпілотний апарат типу "Ланцет". А також 36 військових, два танки, самохідної гаубиці "Мста-С", зенітно-ракетного комплексу "Тор", броньовану та автомобільну техніку, два польових склади боєприпасів та два відділення ПЗРК зі штатним озброєнням і боєкомплектом, — звітувало ОК "Південь".

З ранку горить і вибухає черговий "склад із селітрою і гуманітаркою". Цього разу "бавовна" доноситься з боку Лазурного (Херсонщина). Попередньо відомо, що там була база рф і після сильного вибуху найімовірніше почалася детонація БК. 

Хроніка подій: 144 день оборони України від російської агресії

Вісім років тому росія збила Boeing 777 біля Донецька. Близько 300 невинних жертв! Збиття літака спричинило нову хвилю міжнародних санкцій західних держав проти рф. Чимало експертів вважають це "переломною точкою" у стосунках рф з цивілізованим світом. 23 червня 2022 року ПАРЄ підбили підсумок довготривалого розслідування: найпереконливіший сценарій на сьогодні — MH17 збитий російським "Буком".

Володимир Зеленський звільнив генпрокурорку Ірину Венедиктову та голову СБУ Івана Баканова.

Трофеї і цілі ЗСУ

"Запорізький месник" знищив уже шість ворожих штурмовиків. 19-річний строковик нещадно б'є ворога на Запоріжжі за допомогою ПЗРК "Ігла", — розповіли у Нацгвардії. "Мене стали так називати після того, як я знищив три літаки. В принципі, мені подобається, моїм товаришам також. Але головне, що це має результати  — менше ворожих літаків руйнуватимуть наші міста, а їхні пілоти знатимуть, що їхній виліт може бути останнім",  — зазначає боєць. Свій шостий літак захисник України збив сьогодні, 17 липня.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову та інформаційну допомогу, зброю та політиків

Хроніка подій: 144 день оборони України від російської агресії

Міністерство оборони Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії продовжує інформувати про підготовку особового складу Збройних Сил України, який прибув до Сполученого Королівства в рамках нової військової програми. Ця підготовка дасть новобранцям-добровольцям із невеликим військовим досвідом або без нього навички для ефективного ведення бойових дій на передовій.

Україну відвідала делегація Сил оборони Естонії на чолі з начальником армії генерал-лейтенантом Мартіном Геремом. Делегація побувала в Гостомелі, Бородянці та селищі Мощун у Київській області, які були зруйновані російськими військами. А також у місцях скоєння воєнних злочинів рф на Чернігівщині. Про це повідомляє Генштаб ЗСУ.

Польща може передати Україні пару сотень танків PT-91 Twardy найближчим часом, які є модифікацією Т-72. Про це пише польський військовий оглядач Ярослав Вольський.

А на німецьких полігонах розпочалося навчання українських військових управління самохідними зенітними установками Gepard, — повідомляє RND. Зазначається, що тренування почалися на полігонах збройних сил Німеччини в Шлезвіг-Гольштейні. Наразі на навчанні перебувають щонайменше 100 військовослужбовців української армії.

Новини від партнерів

Хроніка подій: 144 день оборони України від російської агресії

"путін наказує російським солдатам: в Україні красти дітей", — впливова шведська газета "Aftonbladet" звинувачує росію у чергових воєнних злочинах, а саме в організованому вивезенні дітей з окупованих українських територій.

У Греції розбився український транспортний літак Ан-12, який перевозив небезпечний вантаж із Сербії до Йорданії. Повідомляють, що пілот здійснив героїчний вчинок, оскільки відвів літак від житлового району — падіння відбулося на кукурудзяне поле. На борту українського вантажного літака було вісім громадян України. Попередня причина аварії — відмова одного із двигунів, — повідомив речник МЗС Ніколенко.

Німеччина відновлює роботу 16 неактивних електростанцій на вугіллі та нафті та продовжить термін експлуатації ще 11 на викопному паливі через брак російського газу. Раніше планувалося знизити викиди вуглецю на національному рівні, але через війну, розв'язану росією, з цим доведеться зачекати.

Білий дім повідомив, що, можливо, Іран, незважаючи на заяви про відсутність намірів передавати росіянам бойові безпілотники, все ж таки їх передає. Пентагон отримав розвіддані, що 15 липня уповноважені представники рф оглядали безпілотники, які можуть продати для війни з Україною. Йдеться про кількасот БПЛА Shahed-191 і Shahed-129, здатних нести ракети. Іран знову "відкидає" надані докази американцями. Між тим путін наступного тижня планує знову відвідати Іран та обговорити "поглиблення зв'язків" із тегеранським режимом. 

росія втратила понад 30% наступального потенціалу наземних сил — близько 50 тисяч солдатів убитими та пораненими, — заявив керівник комітету начальників штабів Великобританії адмірал Тоні Радакін. Крім того, за його даними, з початку війни було знищено майже 1700 російських танків та майже 4 тисячі бойових броньованих машин. Такі втрати дають "абсолютну впевненість" у тому, що Україна зможе здобути перемогу у війні, вважає Радакін. "росія є менш могутньою державою, ніж це було на початку лютого", — резюмує він в інтерв'ю The Guardian.

Канадські парламентарі викликали міністра закордонних справ та міністра природних ресурсів країни пояснити, чому росії повернуть турбіну для Північного Потоку-1, — пише Politico. Також у комітеті закордонних справ канадського парламенту збираються вислухати щодо цього питання послів України, Німеччини та ЄС, а також представників Українського Канадійського Конгресу.

До російського полону потрапив громадянин Британії Джон Хардінг, який останніми роками був парамедиком у лавах полку "Азов", повідомляє BBC на основі російського відеоінтерв'ю з ним. Як випливає з відео, Хардінг, якому за 50 років, потрапив у полон до бойовиків так званої "днр". В "інтерв'ю" він просить прем'єра Британії про допомогу та каже, що йому загрожує смертна кара.

Що там на росії?

Хроніка подій: 144 день оборони України від російської агресіїДрібниця, а приємно — в рф закритий доступ до світових музичних хабів. Росіяни, ви ж запаслися бобінними магнітофонами? Скоро і флешок не буде.

путін блефує, коли каже, що росія "всерйоз поки що нічого не починала". Таку думку висловив американський філософ та політолог Френсіс Фукуяма в інтерв'ю Deutsche Welle. "Вони (рф) втратили, ймовірно, до третини всього особового складу, який спочатку зібрали та направили на розгром України", — сказав він.

медведєв заявив, що відмова НАТО визнати Крим російським може призвести до "прямого нападу". За словами рашистського високопосадовця, відмова у визнанні Криму — "системна загроза для рф", можливий конфлікт "аж до прямого нападу". За можливий напад України на півострів медведєв погрожує Києву "судним днем". медвєдєву пряма дорога за російським кораблем. Нас ваш "кривий напад" не злякав, і нових погроз українці не бояться.

А що чутно про російських посіпак?

В окупованому Алчевську на Луганщині вибухають "мінеральні добрива". Місцева пропаганда стверджує, що було випущено дві ракети з HIMARS по складах міндобрив.

Російський брехунець 

російські військові лякають нашими HIMARS своє ж населення. У росЗМІ розлетівся новий фейк. Як повідомляє Центр протидії дезінформації при РНБО, 16 липня окупанти розповсюджували маніпуляційні повідомлення про те, що Україна, мовляв, збирається влаштувати "хлопки" у Курській області. Нагадаємо, Україна взяла зобов'язання не завдавати ударів по території рф із озброєння, отриманого від країн-партнерок.

Російські ЗМІ розповідають, що в окупованому Енергодарі біля зупинки, з якої зазвичай їдуть на зміну співробітники АЕС, було знайдено вибухівку. Щоб у споживачів російської брехні не виникло ніяких сумнівів щодо тих, "хто її підклав" на вибухівці, скрізь, де тільки було можливо, усюди написано "ВСУ". Навіть не "ЗСУ", а "ВСУ".

​Британський журналіст та письменник Пітер Померанцев досліджує російську пропаганду з середини 2000-х. Каже, росіяни у неї не вірять, бо "вірити — це західна ідея". Пропаганда просто лягає на історичний досвід людей та дозволяє висловлювати агресію, злість, принижувати інших, як це роблять ведучі російського телебачення рф. "Чим гірші ведучі, тим вони привабливіші для людей. Бо вони показують, що можна бути таким і за це немає покарання", — каже Померанцев.

Санкціями по агресору!

Верховний представник Євросоюзу із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель висловився щодо санкційної політики Європи проти росії у блозі на офіційному сайті ЄС. "Наші заходи вже спрямовані на майже 1200 фізичних осіб і майже 100 організацій у росії, а також на значну кількість секторів російської економіки", — зазначає Боррель. За його словами, "санкції вимагають стратегічного терпіння, оскільки може знадобитися багато часу, щоб вони мали бажаний ефект".

"Ми пропонуємо посилити чинні потужні санкції проти кремля та продовжити їх до січня 2023 року. москва повинна продовжувати платити високу ціну за свою агресію", — наголосила президентка Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн. Новими санкціями, зокрема, буде заборонено імпорт російського золота. Також посилять контроль над експортом товарів подвійного використання та передових технологій. 

У разі закінчення війни в Україні та встановлення миру на умовах росії західні санкції не будуть скасовані. Таку заяву зробив канцлер Німеччини Олаф Шольц у колонці для Frankfurter Allgemeine Zeitung. Він закликав німців готуватися до "непростого шляху", який необхідний, щоб зупинити "неоколоніальний" курс путіна.

І ложка дьогтю: ЄС виключив ювелірні прикраси із заборони імпорту російського золота, — пише видання Politico з посиланням на проєкт документа Єврокомісії. Заборона на золото у вигляді піску та у злитках у списку санкцій залишається.

Життя з урахуванням бойових дій

СБУ та ДБР затримали колишнього начальника управління СБУ по Криму Олега Кулініча. Його звинувачують у державній зраді. Він очолював управління до початку березня 2022, а потім був звільнений президентом Зеленським. 

Нова пошта відкриватиме філіали у країнах Європи. Першою країною, де з'явиться Нова Пошта, стане Польща. Відкриття планується до кінця 2022 року. Далі на черзі Румунія та Словаччина. Про це заявила директорка з управління репутацією Олена Плахова.

Евакуація з Ірпеня залізницею стала сюжетом для благодійної марки. На марці зображено потяг Ірпінь-Київ з тепловозом серії М62. Через знеструмлення контактної мережі використання електропоїздів було неможливо. На отримані від продажу марки кошти закуплять тактичні засоби для захисників України.

Київ і область

Хроніка подій: 144 день оборони України від російської агресії

Київ, Майдан. Фото: "Рубрика"

Студентку з Білоцерківського університету, яка пропонувала "скласти зброю та прийняти ворога з добром", відрахували з навчального закладу та направили звернення до СБУ.

18 та 19 липня — у понеділок та вівторок — відбудуться планові тренування військовослужбовців Сил оборони. Навчання проводитимуться в Київській області. Упродовж заходів можлива інтенсифікація руху військової техніки, посилення режиму контролю на блокпостах та інші додаткові заходи безпеки. ЗСУ закликають не панікувати — то тренуються наші захисники.

У Макарові на Київщині відновлюють міст через річку Здвиж. Міст знаходиться на автодорозі Т1019, що сполучає Вишгородський, Бучанський та Фастівський райони. Незабаром планується повноцінний запуск руху через цю ділянку дороги.

У Києві на ВДНГ 17-го липня, щоб взяти собі котика чи собачку у "Тимчасовому притулку для тварин", вишикувалася величезна черга з охочих. Волонтери показували тварин, пропонували з ними познайомитись, прогулятися, після чого можна було ухвалити рішення про те, щоб взяти вихованця до себе.

В Ірпені без житла залишилося 27% населення — 16 358 осіб. Армія росії знищила 119 багатоповерхових та 1 483 приватні будинки в місті. Це лише знищені будинки. При цьому пошкоджено житло 60 635 осіб. Станом на сьогодні у квартирах замінили вже 4 787 вікон.

Донеччина і Луганщина

Хроніка подій: 144 день оборони України від російської агресії

Павло Кириленко, голова Донецької ОВА, інформує про ситуацію в області:

  • росіяни продовжують завдавати ракетних ударів по цивільній інфраструктурі, зокрема — по навчальних закладах.
  • Три ракети прилетіло у Торецьку громаду: 1 влучила у житловий квартал Торецька, 2 — у Залізне, де пошкоджено школу та дитсадок. Наразі інформації про постраждалих немає.
  • У Костянтинівці росіяни обстріляли територію медичного коледжу — обсяги пошкоджень встановлюємо, інформація про постраждалих не надходила.
  • У Соледарі внаслідок обстрілу зайнялася пожежа в місцевому центрі дитячої та юнацької творчості — на місці працюють рятувальники.

Війська рф двічі вдарили по Покровську (Донецька область) балістичними ракетами "Іскандер-М". Цілили у приватний сектор, пошкодили 27 будинків, — повідомляють в МВС. Точну кількість жертв ще встановлюють.

Два села на Луганщині залишаються підконтрольними Україні, — говорить голова ОВА Сергій Гайдай. За його словами, саме це не дає спокою росіянам, які мають наказ обов'язково вийти на адмінкордон Луганщини. "Вони неодноразово звітували про виконання завдання, можливо, отримували відповідні нагороди, але подолати кілька кілометрів, що залишилися, так і не можуть. Одне з сіл уже кілька разів було захоплене окупантом, але наші військові щоразу відкидали ворога на попередні позиції. Втім, противник не зупиняється — повертається і зазнає чергових втрат", — йдеться в повідомленні.

Про те, що відбувається в окупованому Сєвєродонецьку, розповів керівник ВЦА Олександр Стрюк:

  • Окупанти намагаються сформувати свої "адміністрації" та завозять у Сєвєродонецьк "правоохоронні органи "лнр".
  • росіяни активно знімають пропагандистські сюжети про "щасливих" людей, які розбирають завали за їжу. Насправді, у місті нестача продуктів, а торгівля на ринку нагадує бартерну систему  — речі міняють на їжу.
  • У місті залишилося всього 10% будівель, які ще можна відносно легко відновити. Всі інші мають серйозні пошкодження.
  • Загарбники не зможуть запустити "Азот", бо їм не вистачить ресурсів.

росіяни вивозять камазами врожай із Луганщини, — повідомляє очільник Луганської ОВА Сергій Гайдай. "Там, де не проходили бойові дії, це переважно сільськогосподарська місцевість, забирають урожай, вивозять камазами, потім далі ешелонами", — повідомив Сергій Гайдай. Також він зазначив, що на тій частині території, де проходили бойові дії, люди стоять у чергах за хлібом.

Внаслідок обстрілу Бахмутського району Донецької області троє дітей отримали осколкові поранення. Про це повідомила Донецька обласна прокуратура на своїй сторінці у Фейсбуці. За даними прокуратури, сьогодні росіяни обстріляли Соледар та Ягідне Бахмутського району. Крім дітей, поранено трьох громадян віком від 38 до 64 років. Також зруйновано приватні будинки, господарські будівлі та гаражі.

Вечірнє зведення Генштабу:

  • На Донецькому напрямку противник продовжує зосереджувати основні зусилля на спробах встановлення контролю над містом Сіверськ та просування у напрямку Бахмута.
  • На Слов'янському напрямку ЗСУ придушили штурми в районі Григорівки.

На Бахмутському напрямку окупанти безуспішно намагалися штурмувати й наступати поблизу Берестового, Білогорівки, Яковлівки та Новолуганського.

Харківщина

Російські військові вдарили по Харкову двома ракетами вночі 17 липня. Внаслідок цього 59-річна жінка отримала поранення, — повідомив голова ХОВА Олег Синєгубов.

Також росіяни обстріляли райони села Петрівка, Рідне, Соснівка, Пришиб, Руські Тишки, Верхній Салтів та селище Слатине і Питомник на Харківщині. Крім того, окупанти ведуть повітряну розвідку над областю, — повідомили у Генштабі зранку 17 липня.

12:15 — знову вибухи в Чугуєві Харківської області. У небі дим після прильоту. Чекаємо на офіційну інформацію.

А це — результат нічного ракетного обстрілу Київського району Харкова.

Сьогодні окупанти завдали авіаударів неподалік Прудянки та Верхнього Салтова, — повідомляє Генштаб. Загалом на Харківському напрямку ворог кидає всі сили на те, щоб утримати зайняті рубежі. 

Внаслідок обстрілу селища Нове Дергачівської громади загинула жінка, чоловік дістав поранення.

Сумщина

Ніч на 17 липня була тихою, а ранок у Шосткинському районі почався зі стрілянини. Зі свого боку росіяни відкривали автоматичні черги з крупнокаліберної зброї. Після четвертої ранку з кулеметів випустили понад 10 черг та було 5 гранатометних пострілів.

О пів на п'яту ранку — ще 2 приходи з міномету. Усе — по Середино-Будській громаді. Втрат та руйнувань попередньо немає. Про це розповів Дмитро Живицький.

Ввечері розпочався мінометний обстріл Білопільської громади, 25 приходів. Пошкоджені будівлі одного з закладів громади, водонапірна вежа та господарські будівлі місцевого підприємства.

Дніпропетровщина 

На Дніпропетровщині ворог знову стріляв по Криворізькому району. Під вогонь потрапила Апостолівська громада. На щастя, люди не постраждали, — повідомляє Валентин Резніченко, Дніпропетровська ОДА.

Рятувальники загасили пожежу на підприємстві у Дніпрі, що виникла внаслідок ракетного удару рф. Про це повідомив голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко. 90 вогнеборців приборкували полум'я майже 38 годин. Рятувальники досі розшукують людину, що зникла на підприємстві під час ракетного удару.

Повідомлення про викиди токсину після ракетного удару — фейк! Чутки про викид гептилу почали ширитися після ворожого удару по "Південмашу" у Дніпрі. Та всі вони  — неправдиві. Ще на початку повномасштабного вторгнення рф, гептил і його похідні на "Південмаші" екстрено утилізували, — повідомив місцевий Штаб тероборони. Гептил  — вкрай небезпечний для людини компонент ракетного палива, але ні його, ні витоку на підприємстві не було. А чутки розповсюджують вороги, щоби поширити панічні настрої.

Запоріжжя

За повідомленням ГУНП у Запорізькій області, за минулу добу окупанти обстріляли цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Новояковлівка, Верхня Терса, Лук'янівка.

Надійшло 12 повідомлень про руйнування об'єктів цивільної інфраструктури в результаті обстрілів російськими окупаційними військами.

Окупанти погрожують депортацією за проукраїнські погляди на тимчасово окупованих територіях Запорізької області. Загарбники навіть видали відповідний "указ", повідомляє мер Мелітополя Іван Федоров. 

Крім цього, міський голова розповів, що зараз у черзі на евакуацію з Мелітополя перебувають більше 800 людей: "Працюємо над тим, щоб вивезти їх за півтора тижні".

Запоріжжя обстріляли із реактивних систем залпового вогню. Про це заявили у Запорізькій ОВА. Вогонь вівся населеними пунктами на лінії зіткнень. Попередньо жертв та постраждалих немає. Але спалахнули поля.

Херсонщина

Хроніка подій: 144 день оборони України від російської агресії

Листівки в Херсоні

росія почала стягувати додаткові сили й військову техніку на південь України: очікує там наступу ЗСУ, — повідомляє британська розвідка.

У Херсонській області військові рф залишають попередні місця розташування та переміщуються ближче до цивільних, — говорить заступник голови облради Юрій Соболевський.

ЗСУ знищили склад боєприпасів військових рф у Лазурному, який був розташований на березі моря, в санаторії "Чайка", — повідомив депутат обласної ради Сергій Хлань.

В Лазурному окупанти не тільки влаштовують склади боєприпасів, а ще й грабують місцевих. Заступник директора Центру близькосхідних досліджень Сергій Данилов повідомляє, що росіяни обікрали бази відпочинку "Гілея", "Галичина" та "Місфора".

На Херсонщині в соцмережах почали поширювати маніпулятивні повідомлення із закликом сплачувати за електроенергію на рахунки окупаційної влади. АТ "Херсонобленерго" повідомляє, що ці дії ніяк не пов'язані з їхньою діяльністю. А працівники підприємства не здійснюють обхід користувачів та не проводять зняття показників електролічильників.

Окупаційна "влада" Каховки призначила директоркою дитячого садка "Сонечко" Катерину Гадомську, яка не має педагогічної освіти.

Миколаївщина

Росіяни серед ночі атакували Миколаїв. Мер Олександр Сєнкевич повідомив про 10 вибухів. Попередньо відомо про влучання та пожежі на двох промислових підприємствах. Детальна інформація уточнюється.

16 липня, орієнтовно о 18:30 та 19:00 були обстріли в Інгульській громаді. Внаслідок влучань горіли поля. За попередньою інформацією постраждалих немає. Інформація щодо пошкоджень уточнюється.

Також орієнтовно о 19:00, 16 липня, були обстріли с. Володимирівка Володимирівської громади. Влучання були за межами населеного пункту. За попередньою інформацією постраждалих та пошкоджень немає.

У Березнегуватській громаді продовжуються обстріли сіл по лінії розмежування. Інформація щодо постраждалих і пошкоджень уточнюється.

Під час обстрілів Миколаєва російські війська використовують нетипову зброю.  Про це в ефірі телемарафону розповіла речниця пресцентру оперативного командування "Південь" Наталія Гуменюк. "Використовують зенітно-ракетні системи С-300, споряджаючи їх нетиповим розривним снарядом, який має додаткову максимально руйнівну дію. Саме тому кілька районів Миколаєва мають великі руйнування", — сказала вона.

Одещина 

Через шторм у Чорному морі корабельне угруповання рф зменшило свій склад до двох кораблів. На їх борту — 16 крилатих ракет. Також є один великий десантний корабель, — повідомили в ОК "Південь".

Військові рф і досі обстрілюють Зміїний. Так вони намагаються зобразити, що мають контроль над островом, — пояснює Наталія Гуменюк. Також росіяни намагаються проводити заходи, щоб не дозволити розгорнути український гарнізон там. І продовжують нищити ту техніку, яку самі там залишили. Нагадаємо, острів Зміїний повернувся під контроль України 30 червня, а вже 7 липня там замайорів державний прапор.

Вінниччина 

Після влучення ракети у Будинок офіцерів у Вінниці будівля є аварійною — такий висновок зробила ДСНС. Після обстеження фахівцями було ухвалено рішення про розбір завалів. Але про знесення всього об'єкта мова не йде, демонтують тільки аварійні конструкції, що несуть небезпеку. "Будинок офіцерів вистояв Другу світову війну. Встоїть і цю", — говорить голова Вінницької ОВА Сергій Борзов.

Волинська область

Хроніка подій: 144 день оборони України від російської агресії

На Волині укріплюють кордон із недружньою нам республікою Білорусь. Наприклад, вздовж прикордонної смуги, на окремій ділянці території Ратнівської територіальної громади, облаштували протитранспортну перепону. Білоруси, сидіть вдома!

Захід України

На Львівщині облаштують тренувальну базу для військових за підтримки Чехії. Про це за підсумками зустрічі із чеською делегацією повідомив начальник Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький.

Хроніка подій: 144 день оборони України від російської агресії

Унікальні вироби, виготовлені дівчатами з Івано-Франківська, наближають перемогу. Двоє франківських школярок продають прикраси з бісеру, а виручені кошти перераховують українським захисникам. Дівчата виготовляють вироби самостійно.

1
1512

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: