fbpx
Сьогодні
Що відбувається 12:04 15 Лип 2022

Хроніка подій: 142 день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 15 липня і вже 142 дні триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

142 день війни

"Здохніть, орки, за Вінницю", — напис на ракеті С-24Б на пілоні штурмовика Су-25.

У Вінниці Будинок офіцерів — це концертний зал. Поруч — торгово-офісний центр, пологовий будинок, РАЦС та медична клініка. Навколо — житлові будинки. Жодної цілі, якою хоч якось можна було б пояснити вчорашній ракетний удар — ні заводів, ні складів, ні військових частин. Просто центр міста. Це — цілеспрямований геноцид. Росіяни — фашисти. І росія продовжує руйнувати мирні українські міста, вбивати дітей і жінок. росія — це держава-терористка. Світ має це визнати та покарати путіна та його банду.

У виступі на конференції в Гаазі Володимир Зеленський закликав створити спеціальний військовий трибунал, який займатиметься розслідуванням військової агресії рф проти України, а також розробити законодавчі механізми, що дозволяють вилучати валютні резерви рф та путінської кліки, що знаходяться в інших країнах та юрисдикціях, та передавати їх на відновлення України.

"Жодна держава світу не становить такої терористичної загрози, як росія. Жодна інша держава світу не дозволяє собі щоденно знищувати крилатими ракетами й реактивною артилерією мирні міста і звичайне людське життя", — сказав президент України у щоденному зверненні.

"Якби хтось завдав ракетного удару по медичному центру в Далласі або в Дрездені, то як би це було визначено? Хіба не тероризмом? росія обірвала життя мирних громадян якраз у той час, коли в Нідерландах, у Гаазі, відбувалася конференція щодо російських воєнних злочинів. Чи пам'ятає світ якусь іншу терористичну організацію, яка б дозволяла собі таку зухвалість? росія показала цим своє ставлення і до міжнародного права, і до Європи, і до всього цивілізованого світу", — додав президент. 

142 день війни

З початку війни окупанти завдали понад 17 тис. ударів по цивільних об'єктах в Україні, — заявив заступник голови МВС Євген Єнін.

За Вінницю! За всі міста України! Сьогодні вночі:

  1. Нова Каховка. Мінус російська база.
  2. Снігурівський район, Миколаївщина. Мінус БК.
  3. Баштанський район, Миколаївщина. Мінус БК.
  4. Раденськ, Херсонщина. Мінус БК.

Далі буде, — обіцяє спікер Одеської ОВА Братчук.

Вночі в окупантів на Херсонщині горіло ще в одному місці — за словами прессекретаря Одеської ОВА Сергія Братчука, ЗСУ накрили базу рашистів у Новій Маячці. Місцеві уточнюють, що "приліт" припав по санаторію, де ночували російські військові.

ЗСУ завдали чотирьох авіаударів по скупченнях окупантів на півдні. Про це повідомило ОК "Південь". Українська авіація вдарила по росіянах поблизу Правдиного, Лозового й Благодатного, що на Херсонщині.

Втрати окупаційних військ на Південному напрямку за 14 липня:

  • Самохідна гаубиця "Гвоздика"
  • 6 одиниць броньованої та автомобільної техніки
  • Польовий склад боєприпасів

Загальні втрати росіян з 24 лютого. Сьогодні маємо круглу цифру кількості трупів окупантів — 38 тисяч росіян уже в пеклі!

142 день війни

Станом на ранок 15 липня 2022 року більше 1009 дітей постраждали в Україні від дій російської армії. За офіційною інформацією 352 дитини загинули та понад 657 отримали поранення різного ступеню тяжкості.

Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими попереджає: поширення розгорнутої інформації про конкретну людину, яка знаходиться в полоні, може ускладнити процес обміну і становити небезпеку для самого полоненого. Інформація про значущість людини, її політичні погляди, місце служби, попередню роботу, рідних та близьких провокує прискіпливе ставлення ворога. В результаті вимоги до обміну конкретної особи можуть бути завищені, а сам процес максимально ускладнений. Розповсюдження інформації про позивні, військову частину, місце дислокації підрозділу, обставини потрапляння в полон несе загрозу не тільки самому полоненому, але його бойовим побратимам та підрозділу. Україна робить усе можливе для того, щоб кожен наш захисник повернувся додому.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову та інформаційну допомогу, зброю та політиків

Американський конгрес схвалив виділення 100 млн доларів з військового бюджету наступного року (який в них починається з 1 жовтня), на підготовку наших пілотів для управління на F-15 і F-16. Враховуючи нещодавню інформацію про зняття цих бортів з баз зберігання, і ці поправки до бюджету, то можна скромно сподіватись, що в нас є шанс отримати літаки.

142 день війни

З Німеччини на потреби ЗСУ передали 80 позашляховиків. Про це повідомили в посольстві ФРН в Україні

Міністр оборони Олексій Резніков в інтерв'ю Financial Times заявив, що Україна отримає боєприпаси до HIMARS, здатних бити на 300 км. Наразі Києву дають ракети дальністю до 80 км. "Я думаю, що це поетапний рух… і ми отримаємо ще більшу і більшу дальність", — сказав Резніков. За його словами, "цього року ми побачимо контрнаступну кампанію, і що вона буде успішною".

Наша мета — визнання росії державою-спонсором тероризму, — заявляє Єрмак. "Ми зараз робимо для цього все можливе, збираємо та систематизуємо докази злочинів проти цивільного населення. Ми дізнаємо інформацію про всіх, хто віддає та виконує накази, щоб покарати кожного". 

Міністр оборони України Резніков виступив проти вручення повісток до армії в якості покарання. "Я вважаю, що це дурня повна, тому що служити країні й захищати країну — це точно не має бути покаранням", — наголосив міністр.

 Гуманітарні місії  

Міноборони закликало не розкривати цифри військових втрат України до закінчення воєнного стану. З брифінгу заступниці міністра оборони Ганни Маляр:

  • Міноборони вже декілька місяців здійснює виплати родинам загиблих.
  • Міністерство не буде розкривати ці суми, оскільки кількість втрат сил оборони України — це державна таємниця під час воєнного стану.

Міноборони звертається до громадян, громадянських ініціатив, які намагаються зараз публічно встановлювати ці цифри, думаючи, що хтось їх навмисне приховує: це не так. Не працюйте на ворога та не відкривайте ці цифри до завершення воєнного стану.

"Сімейство "довгорукої" української армії поповнилося: прибули перші РСЗВ M270! Вони стануть гарною компанією для HIMARS на полі бою. Дякуємо нашим партнерам. Немає пощади ворогові", — показав нові машини міністр оборони України Резніков на офіційній сторінці в Твіттері.

Допомога біженцям і внутрішнім переселенцям

Німеччина виділяє цього року ще 2,4 мільярда євро на українських біженців, — пише Reuters. Як повідомив міністр праці Хубертус Хайль, близько 800 000 людей з України вже знайшли притулок у Німеччині, 30% з яких молодше 14 років. При цьому у Німеччині за минулий місяць зросла кількість безробітних. Це пов'язано з тим, що українські біженці масово стають на облік у центрах зайнятості ФРН. Це необхідні вимоги для отримання соціальних виплат та компенсації за житло.

Новини від партнерів

Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель назвав обстріл Вінниці звірством. "Буча, Маріуполь, Краматорськ, Кременчук, Слов'янськ, Часів Яр, Харків, Одеса, а тепер і Вінниця — Збройні сили росії та їхні маріонетки залишають кривавий слід по Україні. Тисячі мирних жителів уже вбито. Ця варварська поведінка росії за повного ігнорування міжнародного гуманітарного права має бути негайно припинена", — заявив Боррель. Він додав, що "російські сили та їхні політичні керівники не повинні залишитися безкарними".

Також обстріл Вінниці засудили в ООН.

В США пояснили, чому закликали своїх громадян терміново виїхати з України.Такий крок пояснюють пріоритетом безпеки своїх громадян та їх регулярним оповіщенням щодо безпеки в режимі реального часу. "Ми прагнемо надавати громадянам США чітку, своєчасну та достовірну інформацію про кожну країну світу, щоб вони могли приймати обґрунтовані рішення про поїздки".

142 день війни

У Кракові поруч із посольством рф з'явилася "Площа Вільної України", — пише Bild. "Це наш скромний жест з огляду на величезну силу та стійкість українського народу", — сказав голова Краківської міської ради Рафал Комаревич.

Польща купує у США 116 танків, що були у використанні Abrams. Віцепрем'єр, міністр національної оборони Маріуш Блащак заявив, що угода з адміністрацією США узгоджена. Зазначається, що вживані танки Abrams матимуть заповнити нестачу бронетехніки, яка виникла у польському війську після того, як польська армія передала Україні кілька сотень танків Т-72.

Угорщина може вступити у війну, якщо лінія фронту дійде до Західної України. Так, на Закарпатті проживають близько 150 тисяч угорців, — нагадує голова МЗС країни Петер Сійярто. Тож офіційний Будапешт вже підготував сценарії військової надзвичайної ситуації, аби врятувати та захистити їх.

А що чутно про російських посіпак?

Заява служби зв'язків з громадськістю ГУР МО України щодо нібито підготовки ЗСУ до завдання ударів по об'єктах на території Республіки Білорусь: "Служба зв'язків з громадськістю ГУР МО України уповноважена заявити, що подібні повідомлення є складовою частиною системи інформаційно-психологічних операцій, які проводяться російською федерацією з метою втягування Республіки Білорусь у загарбницьку війну на території України та приховування воєнних злочинів, що скоїли та продовжують скоювати російські окупанти на території України".

Рейтингове агентство Moody's заявило, що в Білорусі 14 липня настав дефолт із зовнішніх зобов'язань. Мінськ, як і москва, вирішив сплатити відсотки за облігаціями (євробондами) не в доларах, а в рублях. Білорусь провела таку виплату ще наприкінці червня, але західні банки її не визнали. Термін оплати євробондів спливав 13 липня. Тобто відучора Мінськ в очах кредиторів оголосив дефолт. Раніше те саме сталося в росії, яка виплатила зовнішній борг у рублях.

Гауляйтер Криму аксьонов видав розпорядження про створення додаткових 30 тисяч місць на кладовищах Джанкойського району. Також додатково готують 100 тисяч ліжкомісць в лікарнях Криму. Ймовірно, це пов'язано з підготовкою до мобілізації кримчан на війну проти України. Раніше аксьонов підписував наказ про призовні комісії та мобілізацію в АР Крим.

Вночі ЗСУ завдали удару по складах з БК у місті Стаханів Луганської області. Снаряди детонують уже кілька годин. Темпи пожежі БК зростають. Також палає черговий склад боєприпасів рашистів в Кадіївці (Луганська область). Viva, Himars!

У т.зв. "днр" повідомляють, що британський військовий Пол Урі, який перебував у полоні, помер 10 липня від "хвороб і стресу". Схоже, британського бранця терористи просто вбили, а тепер прикриваються міфічними "хворобою та стресом". Чекаємо відповіді Британії на це.

У Міжнародному легіоні підтвердили загибель громадянина Британії Пола Урі, який перебував у полоні "днр". "Хочемо уточнити, що він не був у Міжнародному легіоні. Він не воював в Україні. Він був співробітником некомерційної гуманітарної організації Presidium Network", — повідомили у пресслужбі Міжнародного легіону.

Прем'єр Угорщини Орбан знову висловився проти антиросійських санкцій.  Каже, що це "постріл не в ногу, а в легені Європи". Але якщо в Орбана "постріл" — це образне порівняння, то українців путінська росія вбиває насправді.

В "лнр" повідомили про створення "штабу з проведення референдуму про входження "лнр" до складу росії". Про це заявила "радниця голови лнр" марина філіппова.

Російський брехунець 

​​Щоб хоч якось виправдати руйнування цивільних об'єктів на території України, російські військові продовжують відверто брехати про розташування підрозділів української армії у дитячих садках, лікарнях та церквах, — говорить Генштаб ЗСУ. На фото: Зруйнована обстрілами військових рф школа у Нововоронцовці, Херсонська область:

142 день війни

Над брехнею для "виправдання" вчорашнього удару по цивільним у Вінниці росіяни думали цілу добу. 15 липня пообіді міноборони рф вперше прокоментувало удари по Вінниці. У заяві військового відомства Будинок офіцерів, який постраждав від удару, названо "гарнізонним будинком офіцерів" — незважаючи на те, що будівля використовувалася як концертний майданчик. У день удару там мала виступити співачка Roxolana. У мінвбивства стверджують, що в "гарнізонному будинку офіцерів" проходила нарада, на якій нібито обговорювалася передача ЗСУ партії військової техніки — за участю "іноземних постачальників". "В результаті удару учасників наради знищено", — цинічно брешуть росіяни.

Санкціями по агресору!

Міністерство фінансів США опублікувало письмове роз'яснення щодо відновлення експорту продуктів та добрив із росії. Дозвіл на експорт російських харчових продуктів та добрив було отримано в рамках спроби ООН та Анкари укласти пакетну угоду з москвою, яка також дозволила б постачання зерна із заблокованого порту Одеси.

Тобто по суті відбувся обмін. Але є нюанс: санкції послаблені прямо зараз, а коли буде вивезення українського зерна і чи буде взагалі — невідомо.

Берлін підтримує Україну і виступає проти послаблення антиросійських санкцій. Зменшення санкційного тиску не допоможе вирішити проблеми, але зробить Захід більш вразливим до шантажу з боку москви, — заявила очільниця німецького МЗС Анналена Бербок.

Єврокомісія запропонувала новий пакет санкцій проти росії, який включатиме ембарго на експорт золота. Також ЄК пропонує продовжити всі чинні санкції проти рф до кінця січня 2023 року.

Життя з урахуванням бойових дій

142 день війни

Тепер українці мають спеціальний жест подяки військовим — долоню, прикладену до серця. Таким чином закликають вітати українських військових під час зустрічі з ними на вулиці, у кафе, транспорті та деінде. Цей жест покликаний продемонструвати захисникам та захисницям, що їхні зусилля на цій війні та їхня боротьба за Незалежність високо цінуються суспільством. Приєднуйтесь до флешмобу подяки нашим військовим #завдякитобі.

З 16 липня в Україні набувають чинності штрафи для держслужбовців, які порушують закон про державну мову. Йдеться про адміністративні стягнення — попередження та штраф від 3 400 до 8 500 грн. Якщо посадова особа порушить закон вдруге протягом року, то розмір штрафу становитиме від 8500 до 11900 грн.

Петиція з проханням заборонити видавати повістки на блокпостах, заправках та вулицях набрала свої 25 тисяч голосів і чекає на розгляд президентом. 

Через участь російських представників українська делегація влаштувала протест на Європейському радіологічному конгресі (ECR), який відбувався у Відні 14 липня. Українські науковиці під час виступу російської представниці стояли біля спікерки з плакатами "росія вбиває наших дітей прямо зараз" та плакали.

Київ і область

Роман Ратушний

Вчора Київрада проголосувала за статус заповідника для Протасова Яру в Києві. Справа, якій загиблий Роман Ратушний присвятив роки свого життя, перемогла.

У Києві створять військове кладовище та місце почесних поховань захисників України поблизу Бабиного Яру. Про це повідомив мер міста Віталій Кличко.

Сьогодні у Бучанському районі Київської області проходять військові антитерористичні навчання, — пише Бучанська міська рада. "15 липня на території Бучанського району проводяться антитерористичні навчання, буде чутно постріли та вибухи". Місцевих жителів влада закликала не лякатися і зберігати спокій.

21:30 — повітряна тривога! Було чутно вибухи у Білій Церкві на Київщині! Попередньо — відпрацювала ППО.

Житомирщина

В Народицькій громаді двоє працівників лісництва підірвалися на міні, ще шестеро — отримали поранення, один із них у важкому стані.

А в Житомирі заочно судять двох зрадників: один організував ДРГ, іншого звинувачують у тероризмі.

21:30 — повідомляють про вибух у Житомирі. Попередньо — спрацювала ППО. Чекаємо на офіційну інформацію.

Донеччина і Луганщина

142 день війни

У Костянтинівці Донецької області був приліт у районі житлової п'ятиповерхівки. Будівля залишилася без вікон, за попередніми даними одна людина поранена.

Близько 100 ченців відмовляються залишати територію Святогірської лаври, яка знаходиться під контролем української армії, але зазнає обстрілів окупантів з іншого берега Сіверського Дінця. Як повідомляє ГУР Міноборони, частина ченців через поранення, вік і хвороби перебувають у важкому стані, що унеможливлює їх евакуацію.

З порту Маріуполя вийшли три судна в бік Ростова з вантажем металопрокату. Ще чотири судна та танкер йдуть із Ростова до Маріуполя, можливо, з військовим вантажем, — повідомив радник міського голови Маріуполя Андрющенко.

Британська розвідка в новому зведенні пише про ситуацію навколо Сіверська:

  • Російські сили повільно просувалися з Лисичанська на захід після артилерійських та розвідувальних атак у напрямку Сіверська, щоб відкрити шлях до Слов'янська та Краматорська.
  • У "лнр" заявляють про те, що російські війська вже увійшли на околицю Сіверська, проте це не було підтверджено.
  • Наступною метою росіян на Донбасі після захоплення Сіверська, ймовірно, стане Бахмут.

142 день війни

У Слов'янську обстріляли дитячий будинок  "Вітрила надії".

Росіяни не можуть пробити оборону ЗСУ у двох населених пунктах і вийти на кордон Луганщини. "Там відбуваються дуже важкі бої. Втім, ці бої йдуть на території Луганської області. Все, що заявляв шойгу, військові і чиновники московії, виявилося черговим фейком. На жаль, контролюють вони практично всю територію Луганської області, але на території двох населених пунктів — бої. Але пробити оборону наших Збройних сил орда не може. Навіть попри перевагу в артилерії у них нічого не виходить", — про це повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

У другій половині дня окупанти знову обстріляли Слов'янськ. Одна людина загинула. Кількість поранених уточнюється.

Війська рф обстріляли центр Бахмута на Донеччині: є постраждалі. Росіяни завдали удару з РСЗВ "Ураган". Попередньо вони випустили одну ракету по Центральному ринку, ще дві — по житловому масиву. Внаслідок обстрілу зруйновано приміщення на ринку та магазини. Від ударної хвилі пошкоджені вікна п'ятиповерхового будинку.

Павло Кириленко, Донецька ОДА: Краматорськ. Площа Миру. Подробиці — згодом.

У Сєвєродонецьку на центральній вулиці вчора "несподівано" підірвався автомобіль із окупантами. Шість поранених, з яких четверо — тяжких. Про це розповів голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Українські військові відбили штурм окупантів на ділянці дороги Бахмут — Лисичанськ, а також поблизу Богородичного на Донеччині. Про це повідомляє Генштаб.

Харківщина

В Харкові близько третьої години ночі дві російські ракети вдарили поруч із навчальним закладом у Холодногірському районі. Вибухом пошкоджено фасад будівлі, вибито вікна, зруйновано трамвайні колії навпроти навчального корпусу.

Ще одна ракета вдарила у двір неподалік школи в Індустріальному районі, будинок отримав пошкодження. Попередньо — жертв та постраждалих немає, — повідомив голова Харківської ОДА Олег Синєгубов.

142 день війни

Після ракетного обстрілу Харкова 15 липня поліцейські знайшли уламки снаряда, що, ймовірно, належить до зенітно-ракетного комплексу "С-300".

Сумщина

За вчорашній день з 09:00 до 21:00 ворог 8 разів обстріляв 8 територіальних громад Сумської області. Усього — понад 40 пострілів із різних видів озброєння (кулеметні черги, реактивна та ствольна артилерія, використовували безпілотники). Громади, що постраждали від обстрілів — Миропільська, Юнаківська, Есманьська, Новослобідська, Хотінська, Шосткинська, Краснопільська та Великописарівська територіальні громади. 

Ніч на 15 липня в області була тихою, хоч і тривожною. А ранок розпочався із понад 20 мінометних прильотів. З них:

  • По Шалигінській громаді після сьомої ранку — 5 шт.
  • По Есманьській громаді о пів на восьму — 6 шт.
  • Знову по Шалигінській громаді з опів на дев'яту було ще 10 прильотів.

Жертв та руйнувань немає.

Полтавщина

21:10 — під час повітряної тривоги, в Кременчуці пролунали вибухи. Інформацію про вибухи у Кременчуці підтвердили в ОВА.

Дніпропетровщина 

Цієї ночі росіяни атакували одразу три райони Дніпропетровщини. Про це повідомив очільник ОВА Валентин Резніченко. 

  • У Нікопольському районі через обстріл зайнялося пальне. На місці обстрілу знайшли уламки від "Градів" та фосфорних боєприпасів.
  • У Криворізькому районі ворог знову обстріляв зі ствольної артилерії паркову зону Зеленодольська. 
  • У Синельниківському районі ракета росіян влучила у школу. Там серйозні руйнування.

142 день війни

Валентин Резніченко опублікував фото наслідків обстрілу сільської школи в Синельниківському районі.

142 день війни

У Дніпрі шестирічна флейтистка Соломія Реут, яка з квітня збирає гроші на потреби українських військових, об'єдналася з іншими дітьми-музикантами. Тепер вони разом збирають кошти на автівку для тероборони. Створений музичний гурт вже зіграв у центрі міста.

21:05 — вибухи у Дніпрі! По всій Україні лунає повітряна тривога. У Дніпрі після прильотів почалися пожежи, горять авто, у яких, ймовірно, знаходяться люди.

Запоріжжя

На Запорізькому напрямку ситуація за останню добу не зазнала суттєвих змін. Противник основні зусилля зосереджує на утриманні зайнятих рубежів. Протягом минулої доби ворог здійснив 53 обстріли позицій українських захисників, застосовуючи при цьому танкове озброєння, реактивну та ствольну артилерію вздовж усієї лінії зіткнення.

За повідомленням ГУНП у Запорізькій області, за минулу добу окупанти обстріляли цивільну інфраструктуру  у районах населених пунктів Новояковлівка, Кам'янське, Степове, Новоандріївка, Преображенка, Оріхів, Гуляйполе.

На Запорізькій АЕС росіяни встановлюють ракетні комплекси, з яких обстрілюють Нікополь, — повідомляє президент НАЕК "Енергоатом" Петро Котін. Окупанти продовжують завозити військову техніку на територію АЕС, зараз там знаходиться близько 500 солдатів армії росії.

У Запорізькій області колаборанти заборонили "дискредитацію органів влади рф, а також прояв екстремістської діяльності та використання нацистської символіки".

Херсонщина

Спротив Херсонщини

Листівки в Херсоні

Окупаційна влада Херсона залишила будівлю Херсонської ОДА. Серед окупантів та колаборантів зараз "панує паніка", — розповів депутат Херсонської облради Сергій Хлань. На думку депутата, це свідчить про провал планів окупантів щодо проведення "референдуму" на тимчасово окупованій Херсонщині.

На Херсонщині в російському полоні наразі перебувають 63 представники органів місцевого самоврядування. Серед них — Голопристанський міський голова Олександр Бабіч, — повідомляє тимчасовий виконувач обов'язків голови Херсонської ОВА Дмитро Бутрій.

Школи Скадовської громади продовжують працювати дистанційно за українським законодавством. З тими, хто погоджується працювати у "нових школах" із "новим керівництвом", трудові відносини будуть розірвані автоматично, — заявив Скадовський міський голова Олександр Яковлєв.

Колаборанти збираються депортувати з Херсонської області тих, хто "поширює неправдиву інформацію про дії органів влади рф" та інші "порушення". Відповідний указ підписав гауляйтер регіону сальдо. Уточнюється, що примусове видворення можна застосовувати протягом доби.

Миколаївщина 

Вночі в Миколаєві сили ППО приземлили ракету рашистів. А потім сталася наймасовіша за останній час ракетна атака.

142 день війни

Сьогодні вранці десятьма ракетами обстріляно два ВНЗ, — повідомив губернатор області Віталій Кім. Водночас, за словами мера міста Олександра Сєнкевича, внаслідок обстрілу поранено двох людей.

ЗСУ знищили пункт управління та склад боєприпасів російських військових в Снігурівському і Баштанському районах. Про це повідомляє ОК "Південь". Водночас зазначають, що жителі громад, які межують з Дніпропетровською та Миколаївською областями, фіксують збільшення кількості техніки та російських військових. 

Служба безпеки України викрила агентів рф, чия інформація  про розміщення підрозділів ЗСУ та розташування інфраструктурних об'єктів була використана окупантами для нещодавніх ракетних ударів по Миколаєву та Баштанці. СБУ встановила, що зловмисниками виявились жителі Миколаївщини. Агенти передавали зібрану інформацію своєму куратору через відпрацьовані канали закритого зв'язку.

142 день війни

Рятувальники показали фото з Миколаєва, по якому вранці вдарили росіяни. Яка ситуація у місті?

  • Пошкоджень зазнали два навчальні заклади — будівлі частково зруйновані.
  • Голова ОВА Кім розповів, що росіяни поцілили в Національний університет кораблебудування та Миколаївський національний університет.
  • Внаслідок ракетного удару також зайнялися дві автівки. 
  • Вогнеборці загасили пожежу на загальній площі 100 м².

Одещина

Загроза ракетних ударів з моря, з повітря і з суходолу залишається високою. Лінія узбережжя та прибережні води також містять небезпеку.

У прибережних водах одного з пляжів Одеської області стався вибух. Ігноруючи заборону та нехтуючи заходами безпеки, місцевий житель вирішив поплавати в морі. Зайшовши у воду, чоловік вибухнув на невідомому пристрої. Внаслідок вибуху плавцю відірвало голову.

18:30 — росіяни атакували Одеську область трьома ракетами. Одну з них збила українська ППО, — заявив голова Одеської ОВА Максим Марченко.

Вінниччина 

У Вінниці затримано осіб, що ймовірно коригували ракетний обстріл, внаслідок якого загинуло вже 23 людини, — повідомив голова МВС Д.Монастирський. 

Голова Вінницької ОВА Сергій Борзов:

  • 23 загинуло, 3 дітей, серед яких 4-річна "сонячна" Ліза.
  • Тіла двох дітей досі не ідентифіковані. Як і 11 дорослих.
  • Мама Лізи жива. Вона прооперована. Стан важкий. 
  • У лікарнях — 73 постраждалих. 
  • 18 — у розшуку зниклих безвісти.

Сьогодні у Вінниці день жалоби. Співчуття рідним і близьким загиблих.

Ідентифікували ще двох дітей — хлопчиків 7 і 8 років, які загинули під час ракетного удару орків по Вінниці. Наразі ідентифіковано тіла 19 із 23 загиблих. 80 постраждалих досі залишаються у лікарнях. 11 людей вважаються зниклими безвісти.

Під час ракетного удару окупантів по Вінниці загинули мама з маленьким сином. Вікторія та її 7-річний син Максим у момент "прильоту" перебували на прийомі у клініці "Нейромед".

Ще один хлопчик — 8-річний Кирило з Херсона, перебував на момент вибуху в автівці, чекаючи родича.

Водночас Ірина, мама загиблої дівчинки Лізи, що зараз знаходиться в лікарні, і досі не знає про те, що її доньки більше немає. Лікарі заборонили казати про це пораненій і ще дуже слабкій жінці.

Захід України

Суд виніс вирок тіктокеру, що зняв та виклав у мережу переміщення техніки ЗСУ у Львівській області. 19 квітня, поблизу Самбору чоловік зафільмував на мобільний телефон переміщення техніки та військових ЗСУ з можливістю ідентифікації зазначеного переміщення на місцевості. Щоб похвалитися, виклав його у Tiktok. Вирок: 5 років позбавлення волі. Через щире каяття, відсутність судимостей, та позитивну характеристику, суд звільнив його від відбуття покарання з випробувальним терміном 2 роки.

Мукачеве Промінь перемоги

На місці радянського танка в Мукачевому встановлять скульптуру Промінь перемоги. Це буде вертикальний об'єкт, з якого в небо спрямують два промені світла синього і жовтого кольорів. Навколо облаштують невеликий сквер і простір для відпочинку.

1
104

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: