fbpx
Сьогодні
Що відбувається 12:03 19 Чер 2022

Хроніка подій: 116 день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 19 червня і вже 126 днів триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

Зруйновані будинки, масові поховання, випалена та пошматована воронками від боєприпасів земля – так виглядає війна росії в Україні з висоти пташиного лету. Попасна, Мощун, Маріуполь, Сєвєродонецьк, Олександрівка Херсонської області… Міста й села, знищені росією, можна перелічувати довго. Найстрашніше навіть не розвалини, а смерті сотень людей під ними.

Ми відбудуємо будинки, полагодимо мости і дороги, засадимо знов поля і городи, помстимося агресору за кожне загублене життя. І головне – ніколи не забудемо, хто саме приніс смерть і розруху в мирну Україну. росію буде переможено! Віримо у Перемогу і підтримуємо ЗСУ! 

Що трапилось за ніч на фронті: українські військові відбили кілька штурмів на Сєвєродонецькому та Бахмутському напрямках — армія рф відійшла та перегруповується, — повідомили в Генштабі.

Війська рф досягли незначних успіхів на околицях Сєвєродонецька, але в основному зупинилися на інших напрямках просування, –  йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Трійка гелікоптерів ЗСУ атакувала скупчення військ рф на Херсонщині. Штурмовики завдали ударів по позиціях російських військ у районі Давидового Броду та Снігурівки. Винищувачі ЗСУ знищили склад боєприпасів росіян у Білозерській громаді. Втрати російських військ внаслідок атаки ЗСУ склали – 28 військових, один танк Т-62, радіолокаційна станція, паливозаправник та інша автомобільна техніка, — відзвітував ОК "Південь".

За минулу добу в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання "Схід", наші воїни знищили:

  • орків – 87;
  • танків – 1;
  • мінометів – 5;
  • АТТ – 52;
  • спеціальної техніки – 1;
  • БПЛА – 1;
  • складів з боєприпасами – 2.

Російська армія за час війни в Україні вже втратила майже 600 безпілотників!

Хроніка подій: 116 день оборони України від російської агресії

Сьогодні – День медичного працівника. Незважаючи на втому та постійний ризик для життя і здоров´я, наші медики мужньо рятують захисників країни і цивільних на лінії фронту, у військових шпиталях, в лікарнях і сховищах. Низький уклін всім янголам-охоронцям у білих халатах, безмежна вдячність за самовіддану працю!

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову та інформаційну допомогу, зброю та політиків

ЗСУ війна

Воїни 44 окремої артилерійської бригади імені гетьмана Данила Апостола вже нещадно нищать орків з американських гаубиць М777. Вони кажуть, що 155мм гаубиці М-777 – це грізна сила, висока маневреність і потужна міць. Ворог постійно полює за ними і не шкодує для їх ураження ні ракет, ні снарядів. Поливають щедро, але не влучають.

ЗСУ війна

Також українські артилеристи отримали на озброєння азербайджанські міномети 20N5. Про це повідомляє інформагентство АрміяInform. Міномети вже застосовують українські військові на Запорізькому напрямку. При цьому офіційно Азербайджан не постачає артилерійських систем Україні.

Спеціальний представник Євросоюзу з прав людини Імон Гілмор прибув до Києва. Він заявив, що має намір "на власні очі" побачити випадки порушення прав людини та "спілкуватися зі звичайними людьми та представниками влади".

Новини від партнерів

Німецька поліція розслідує воєнні злочини росії в Україні. Рахунок йде на сотні, але розслідування на самому початку шляху, – сказав начальник федеральної кримінальної поліції Німеччини Хольгер Мюнх. Завдання – знайти не лише тих, хто чинив воєнні злочини на території України, а й тих, хто віддавав накази – як у військовому, так і політичному керівництві росії. "У нас сотні ниток, але найскладніша частина роботи якраз у тому, щоб розплутати цей клубок. Мета зрозуміла – визначити тих, хто стоїть за звірствами, довести їхню причетність у ході розслідування та притягнути їх до відповідальності", – говорить Мюнх. Серед іншого, слідчі отримали доступ до матеріалів німецької розвідки, включаючи радіоперехоплення переговорів російських військових.

Борис Джонсон заявив, що світові потрібно готуватися до тривалої війни росії проти України, оскільки путін вдається до кампанії виснаження. За його словами, путіну не вистачить мудрості відступити і він все ще може думати про можливість повного завоювання України, а союзники України повинні допомогти Україні здобути перемогу.

Президентка Молдови Мая Санду підписала закон, який забороняє трансляцію програм новин з росії. Закон набуде чинності з наступного тижня.  Документ забороняє ретрансляцію новинних та аналітичних програм, а також російських військових фільмів.

Сьогодні не тільки День батька, а й день народження нашого улюбленого Бориса Джонсона. Вітаємо прем'єр-міністра Великої Британії та голову Консервативної партії. Щоб ви нам були здорові!

Британці – справжні друзі України. Банер "Слава Україні" вивісили над каплицею Королівського коледжу в Кембриджі. "Ми вражені стражданнями та загибеллю мирного населення від рук російських військових на території України, а також катастрофічними наслідками війни для тисяч людей, включно із студентами та вченими, які змушені втекти від конфлікту", — заявила пресслужба коледжу. Про це повідомляє видання The Independent. Банер над каплицею тимчасово, але навіть так – це надзвичайно потужна медійна підтримка!

А в Ризі створять художні мозаїки на основі картин художниці Марії Примаченко. У Латвії розпочався проєкт "Відкрита майстерня" зі створення мозаїчних реплік-парафраз картин Примаченко. Керівником ініціативи став Вадим Верник. Коли він дізнався, що музей з роботами художниці згорів, вирішив відновити деякі з них у стилі мозаїки за кордоном. Митці планують створити 60 картин розміром 25х25. Після цього роботи покажуть на виставках у Європі —  у Ризі, Юрмалі, Таллінні та Вільнюсі. У кінці 2022 року репліки доправлять в Україну, у фонд Іванківського музею після його відновлення.

Болгарія почала отримувати азербайджанський газ замість російського. Перша партія надійшла до країни через трубопровід Греція-Болгарія. З початку липня азербайджанський газ повністю замінить російський.

Що там на росії?

Країна-агресорка вже не приховує факт геноциду українців. З початку повномасштабного вторгнення російські агресори незаконно вивезли до рф понад 1,9 мільйона українців, з них понад 307 тисяч дітей. Про це відкрито заявив начальник національного центру управління оборони рф михайло мізінцев, –  цитує російський "Интерфакс". 

А що чутно про російських посіпак?

Хроніка подій: 116 день оборони України від російської агресії

Колони вантажівок із краденим українським зерном прямують у бік Криму, – з'явилися нові супутникові знімки. Дорогою до пропускного пункту Чонгар можна нарахувати близько сотні вантажівок. Вони стоять у кілометрових чергах. Раніше так званий "голова" Криму Сергій Аксьонов публічно визнав – рф продає зерно, вивезене із тимчасово окупованих частин України. Відомо, що лише за травень-початок червня близько 12 великих вантажних суден змогли незаконно вивезти понад 180 тисяч тонн українського зерна вартістю понад 2 мільярди гривень.

У Криму знесуть автосервіс, який нібито відмовився обслуговувати військовий автомобіль із міткою Z. Інцидент, через який автосервісу загрожує знесення, стався тиждень тому. Тоді з'явилося відео, на якому невідомий за кадром скаржиться, що співробітники сервісу відмовилися замінити колесо Камаза, заявивши, що військовим не допомагають.

Після виступу президента Казахстану на "економічному форумі" в росії в акваторії порту Новоросійськ моментально знайшлися підступні морські міни, що перешкоджають відвантаженню казахської нафти. Нагадаємо, президент Казахстану Токаєв неочікувано просто перед путіним відмовився визнавати так звані "днр" та "лнр".

Російський брехунець

Російські окупанти, щоб виправдати руйнування цивільних об'єктів на території України, продовжують інформаційні вкиди щодо розташування військових підрозділів у школах, лікарнях та церквах, – повідомляє Генштаб ЗСУ.

Санкціями по агресору!

Microsoft заборонила росіянам завантажувати Windows 10 та 11. За спроби завантажити операційні системи або програму Media Creation Tool з'являється сторінка з помилкою "404 – File or Directory not found".

Уряд пропонує РНБО накласти санкції на російську компанію "Роснефтегаз", а також афілійовані з нею підприємства, зокрема і компанію "Татойл". Про це у Телеграм повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль. Як зазначив урядовець, санкції передбачають блокування активів та запобігають виведенню капіталу з України. "Держава в прозорий та законний спосіб працює над тим, аби конфіскувати всі активи, пов'язані з державою-агресором", – наголосив прем'єр.

Життя з урахуванням бойових дій

Хроніка подій: 116 день оборони України від російської агресії

Манґа про Привида Києва офіційно вийде українською. "Привид Києва" – це аматорська манґа Мацуда Джюко, яка видається коштом самого автора. Поки що невідомо, чи планує він продовжувати цю серію. Українською версією буде займатися харківське видавництво "Ранок".

Тепер усі новобудови матимуть бомбосховища. Верховна Рада ухвалила законопроєкт щодо забезпечення вимог цивільного захисту під час планування та забудови територій. З метою захисту населення від вибухів, вибухових хвиль, ураження небезпечними хімічними, радіоактивними та біологічно небезпечними речовинами.

Також сьогодні Верховна Рада заборонила російську музику в українських медіа та громадському просторі. "Закон про внесення змін до деяких законів України щодо підтримки національного музичного продукту та обмеження публічного використання музичного продукту держави-агресора" підтримали 303 депутати. Нарешті!

А ще в Україні пропонують заборонити розводити собак, котів та інших хатніх тварин на період воєнного стану. Зоозахисники створили петицію і пропонують внести в Закон "Про захист тварин від жорстокого поводження" зміни про заборону розведення та продаж домашніх та диких тварин на період дії воєнного стану та протягом 5 років після закінчення дії воєнного стану. За порушення пропонують штрафувати від 500 до 1000 тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (НМДГ) з конфіскацією тварин. За повторне порушення або скоєнyя групою осіб – від 2000 до 4000 мінімумів.

Українська парфумерка презентувала аромат, створений для підтримки дітей, що постраждали від війни. Засновниця одеського бренду Soul of Mine Ольга Юрченко створила унікальні парфуми Soul of Ukraine. Усі виручені кошти вона обіцяє направити до благодійного фонду "Дитина єдиної України", який допомагає дітям, що постраждали від російської агресії.

Зарплати українських військових звільняють від оподаткування військовим збором на час війни. Законом 7432 скасовано сплату військового збору для військовослужбовців ЗСУ, Нацгвардії, СБУ, СЗР, Держприкордонслужби, осіб рядового, начальницького складу, працівників МВС, Управління держохорони, Держслужби спецзв'язку та захисту інформації, інших військових формувань та інших осіб – у разі їх участі у стримуванні збройної агресії росії в умовах воєнного стану.

Київ і область

Ранок неділі почався з повітряної тривоги і російських ракет, випущених по Києву. Але, дякуючи ППО, до цілі вони не долетіли. Вибухи на Київщині підтвердили у Київській обласній військовій адміністрації.

"Сьогодні вранці у Вишгородському районі було чутно вибухи. Відпрацювала ППО по ворожому повітряному об'єкту. Задимленості не виявлено, пожеж відсутні, постраждалих немає. Працюють підрозділи національної поліції та інші служби.  Інформація уточнюється", – написали у КОВА.

Українські прапори на згадку про загиблих воїнів встановлені на Майдані Незалежності у Києві. Серед них — 55 прапорців з написами позивних та датами загибелі українських героїв, що загинули на

Українські прапори на згадку про загиблих воїнів встановлені на Майдані Незалежності у Києві. Серед них — 55 прапорців з написами позивних та датами загибелі українських героїв, що загинули на "Азовсталі"

Укрзалізниця відкрила "Залізне містечко" для людей, які втратили домівки в Ірпені. Це комплекс для тимчасового проживання. Його облаштували у 5-ти нових окремих вагонах-купе з кондиціонерами, санвузлами, вагоном з душовими кімнатами та окремим вагоном рестораном. На території містечка облаштували дитячий і спортивний майданчики, барбекю зону з альтанками та встановили Starlink для високошвидкісного інтернет-з'єднання. Безкоштовне триразове харчування забезпечує партнер Укрзалізниця – Ukrzaliznytsia World Central Kitchen. Тут також є бібліотека українських видавництв. Мешканцям "Залізного містечка" надали безкоштовні велосипеди. "Залізне містечко" розташоване на вул. Центральній, на відстані 10 хвилин від вокзалу, розраховане на проживання 25 родин, до 100 людей. Перші 6 родин заселилися 15 червня.

Укрзалізниця відкрила "Залізне містечко" для людей, які втратили домівки в Ірпені. Це комплекс для тимчасового проживання. Його облаштували у 5-ти нових окремих вагонах-купе з кондиціонерами, санвузлами, вагоном з душовими кімнатами та окремим вагоном рестораном. На території містечка облаштували дитячий і спортивний майданчики, барбекю зону з альтанками та встановили Starlink для високошвидкісного інтернет-з'єднання. Безкоштовне триразове харчування забезпечує партнер Укрзалізниці – World Central Kitchen. Тут також є бібліотека українських видавництв. Мешканцям "Залізного містечка" надали безкоштовні велосипеди. "Залізне містечко" розташоване на вул. Центральній, на відстані 10 хвилин від вокзалу, розраховане на проживання 25 родин, до 100 людей. Перші 6 родин заселилися 15 червня.

Волонтери ГО "Справа Громад" сплели одну з найбільших маскувальних сіток, яка за розмірами сягає майже 900 квадратних метрів! Маскувальну сітку передали до однієї із військових частин повітряного командування "Південь". Тепер вона захищатиме українські винищувачі.

У Києві з 20 червня відновлять автомобільний рух мостом Метро та Патона.

Чернігівщина

"Є інфа, що сьогодні можливі ракетні удари ворога по об'єктах залізниці на Чернігівщині", — попереджує голова ОВА Чаус. Можливі обстріли й інших областей. Не ігноруйте сигнал тривоги!

Донеччина і Луганщина

Спершу руйнування – потім наступ. Без дедлайнів захоплення у рашистів тепер виключно "повзуча тактика" – тотальне знищення Луганщини, – повідомляє голова ОВА Сергій Гайдай.

Британська розвідка повідомляє про продовження боїв на Донбасі, особливо в районі Сєвєродонецька, і дуже низький моральний дух російських солдатів. "Відбуваються відмови цілих російських підрозділів від наказів та збройних протистоянь між офіцерами та їхніми військами. Російська влада намагається чинити юридичний тиск на інакодумців військових, чому заважає офіційний статус вторгнення як "спеціальної військової операції", а не як війни", – повідомляє розвідка.

За їх словами, фактори низького морального духу росіян пов'язані з поганим керівництвом, обмеженими можливостями ротації підрозділів поза боєм, дуже важкими втратами, бойовим стресом, поганим матеріально-технічним забезпеченням та проблемами з оплатою.

Голова Луганської області повідомив про евакуацію з Лисичанська ще 19 людей. Місто прилягає до Сєвєродонецька, за який йдуть шалені бої, і саме щодня потрапляє під обстріли. За словами Сергія Гайдая, евакуація з Лисичанська офіційно не оголошується. Натомість поліцейські з рятувальниками щодня обходять бомбосховища, пропонуючи людям вибиратися з міста.

ООН визнала Маріуполь найсмертельнішим місцем України з початку повномасштабного вторгнення росії. Характеристику задокументованих подій та воєнних злочинів у Маріуполі оприлюднила в Женеві Верховний комісар ООН з прав людини Мішель Бачелет. "З лютого по кінець квітня Маріуполь був, ймовірно, найсмертоноснішим місцем в Україні. Інтенсивність і масштаби бойових дій, руйнувань, смертей і поранень свідчать про серйозні порушення міжнародного гуманітарного права та грубі порушення міжнародного права стосовно прав людини", — зазначила вона. У своїй доповіді Мішель Бачелет також констатувала, що у Маріуполі пошкоджено або зруйновано до 90% багатоповерхових будинків, а також до 60% приватних. Були пошкоджені чи зруйновані всі лікарні.

ЗСУ відбили штурм окупантів на східній околиці села Берестове, що на Бахмутському напрямку на Донеччині, — повідомляє Генштаб.

Також ЗСУ артилерією відігнали росіян з Тошківки, що на Луганщині. Про це повідомляє голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Водночас в Сєвєродонецьку тривають інтенсивні бої, а Лисичанськ накривають постійними обстрілами.

Харківщина

Як повідомляє Генштаб, на Харківському напрямку основні зусилля противник зосереджує на утриманні зайнятих рубежів та обстрілах позицій наших військ. Ворог завдав авіаційних ударів по населених пунктах Тимофіївка та Цапівка.

Одна людина загинула, п'ятеро поранені внаслідок російських обстрілів Харківщини 18 червня, – повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов. За його словами, в Ізюмському районі продовжують гасити пожежу на нафтопереробному підприємстві — поранених немає.

Як повідомив в ефірі телемарафону радник голови МВС Вадим Денисенко, ситуація на північ від Харкова знову досить складна. За його словами, російські війська намагаються наблизитися до Харкова, щоб знову спробувати його зробити прифронтовим містом.

Мер Харкова Ігор Терехов скасував поїздку до Мадриду через обстріл міста. В іспанській столиці він планував обговорювати з архітекторами варіанти відновлення міста. "Мені необхідно бути в місті для більш ефективної координації з військовими з оборони Харкова та для забезпечення максимальної життєдіяльності міста та роботи наших комунальних підприємств", – так пояснив Терехов своє рішення.

Водночас меру Чернігова Атрошенку, який прямував до міста Ряшів на підписання угоди про партнерство та допомогу Чернігову, прикордонники не дозволили перетнути кордон з Польщею.

Сумщина

Хроніка подій: 116 день оборони України від російської агресії

Ситуація на Сумщині залишається напруженою. Сьогодні вночі і зранку ворог відкривав вогонь зі своєї території по Середино-Будській громаді. 

Пошкоджені щонайменше 10 приватних будинків мирних мешканців, господарчі споруди. Один будинок зруйновано внаслідок пожежі після влучання ворожого боєприпасу, – повідомив очільник Сумської ОВА Дмитро Живицький. Інформація щодо постраждалих чи загиблих ще уточнюється.

Дніпропетровщина

Вибухнув резервуар з паливом у Новомосковському районі. Загинув рятувальник, ще двоє поранено, – повідомляє голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко. "Там рятувальники 14 годин борються із пожежею, яку викликала ракетна ворожа атака. Ця атака наробила багато лиха – всього постраждали 13 людей, у однієї людини забрала життя…" – розповів він.

У лікарні помер один з постраждалих через ракетну атаку по нафтобазі у Новомосковському районі — про це повідомив голова ОВА.

Запоріжжя

Окупанти намагаються зламати місцевий рух опору на Запоріжжі. Як повідомляє Запорізька ОВА, ворог перейшов до залякування місцевого населення. Рашисти погрожують запровадженням смертної кари, аби стримати опір. Водночас росіяни змагаються одне з одним за гроші та сфери впливу.

"Наші військові наблизилися до меж Херсона". Про це у своєму відеозверненні заявив міський голова Мелітополя Іван Федоров. За його словами, ЗСУ останнім часом суттєво просунулися у бік Херсона.  Аналогічна ситуація – у Запорізькій області, де українські військові просунулися більш ніж на 10 км від Запоріжжя у бік Мелітополя. Віримо у ЗСУ! І щиро сподіваємось, що вони скоро звільнять наші землі від росіян.

Жителі Гуляйполя у ​​Запорізькій області не мають жодного спокійного дня. Запорізька ОДА повідомляє, що військові російської армії вчергове обстріляли будинки жителів Гуляйполя. Внаслідок обстрілу снарядами влучили в кілька десятків приватних приміщень. Також уламками ракет пошкоджено магазин та адміністративне приміщення відділення Оріхівського РЕМ. У них вибиті вікна, посічені фасади та покрівлі. Є постраждалі з пораненнями різного ступеня тяжкості.

Херсонщина

Російські військові вбили працівника Скадовської ДСНС Сергія Бойченка, який проводив обстереження місця вибуху. Його після роботи забрали з дому військові рф. Пізно ввечері чоловіка знайшли мертвим, – повідомив міський голова Олександр Яковлєв.

На Южнобузькому та Таврійському напрямах російські військові обстріляли з артилерії райони Олександрівки та Первомайського Херсонської області – повідомляє Генштаб ЗСУ.

Хроніка подій: 116 день оборони України від російської агресії

Громада тимчасово окупованого Генічеська нагадує рашистам, де вони знаходяться. Генічани перефарбували в український прапор всі "z-свастики", які позалишали окупанти.

Тим часом в окупованому обласному центрі херсонський гауляйтер сальдо здає українські магазини росіянам. Йдеться про "відверто українські магазини, які фінансували зі своїх доходів українську армію". Перед тим він сказав, що в Херсоні зростає попит на будівельні матеріали. Тож ймовірно, в окупантські руки потрапили "Нова Лінія" та "Епіцентр". Про це він безсоромно розповів на російському пропагандистському каналі.

Також колаборант звернувся до керівництва рф з проханням про встановлення пам'ятника імператриці російської імперії Катерині II. Про це повідомив радник голови Херсонської ОВА Сергій Хлань.

Співпрацювати з окупантами погодилися лише 2 з 60 шкіл міста Херсона. Тепер загарбники хочуть привезти на Херсонщину своїх вчителів-найманців. Молодим викладачам із Новосибірської області запропонували вирушити у "відрядження" до захоплених регіонів України. Повідомлення з пропозицією попрацювати у Херсонській та Запорізькій областях розповсюджували у студентських чатах Новосибірського державного педагогічного університету. Кандидатам обіцяють зарплату 7 тисяч рублів на добу, трансфер та проживання. Вчителям повідомили, що потрібно буде "забезпечити початок навчального року, організувати навчальну та виховну роботу, працювати з дітьми". Саме так в радянські часи і відбувалася повзуча окупація України. Віримо, цього разу рашистам нічого не вдасться! ЗСУ вже близько!

Наближення ЗСУ відчувають і самі окупанти. У Херсонській області військові росії просто скаженіють. Орки масово затримують і б'ють чоловіків. Про це повідомляє заступник директора Центру Близькосхідних досліджень Сергій Данилов. Відомо про масові затримання чоловіків різного віку зі Станіслава, Томіної Балки та навколишніх сіл. За інформацією Данилова, людей тримають у ямах, сильно б'ють. Без явних причин – усіх підряд. Також вивозять та грабують майно громад та людей.

Миколаївщина

Російські загарбники продовжують обстрілювати місто Миколаїв та область. Про це повідомляє голова Миколаївської ОДА Ганна Замазєєва. Як зазначила очільниця, за минулу добу поранення отримали 16 жителів Миколаївщини.

У другій половині дня російська авіація завдала ракетного удару по Очакову – є загиблі, – повідомляє ОК "Південь". За даними командування, окупанти, намагаючись зруйнувати портову інфраструктуру, натомість влучили у приватний сектор, пошкодивши кілька будівель. Внаслідок удару загинула одна людина, ще 2 поранені.  Інформація щодо загальних втрат та руйнувань уточнюється.

Одещина 

У портах Одещини через російську агресію заблоковано 39 цивільних суден під прапорами 14 країн. Про це розповів очільник Одеської ОВА Максим Марченко під час вчорашньої наради із Президентом.

Вночі силами ППО було збито дві російські ракети "Онікс", які летіли до Одеської області. Про це повідомили в оперативному командуванні "Південь". Ворог випустив ракети з берегового ракетного комплексу, розташованого у тимчасово окупованому Криму.

Захід України

Хроніка подій: 116 день оборони України від російської агресії

Ще одна зірка Голлівуду приїхала в Україну з підтримкою. Суботнім вечором у центрі Львова помітили відомого голлівудського актора Бена Стіллера. Управління Верховного комісара ООН у справах біженців повідомило у Twitter, що Бен Стіллер як посол доброї волі ООН прибув на кордон зустрітися з українськими біженцями. Сам актор написав у Твіттер, що прибув у польський Жешув, про Україну поки що твітів немає.

Поблизу села Соломонове затримали 38-річну жительку Чопа, яка за 12 тисяч доларів продавала довідки про непридатність до військової служби. 

Хроніка подій: 116 день оборони України від російської агресії

Квітуча Україна: на Закарпатті квітне рододендрон – червона рута

1
448

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: