fbpx
Сьогодні
Що відбувається 11:30 04 Чер 2022

Хроніка подій: 101 день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 4 червня і вже 101 день триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

Майже вся 35-та загальновійськова армія росії була знищена через те, що командири були некомпетентні, – дізнався американський Інститут вивчення війни. Російські війська провели безуспішні атаки від Ізюму та на захід від Лиману і навряд чи зможуть забезпечити просування до Слов'янська.

Ще два дні назад Сєвєродонецьк був захоплений на 70%, але зараз окупантів посунули на 20%, – такі дані наводить голова Луганської ОВ Сергій Гайдай. Він упевнений, що за два тижні росіянам точно не вдасться захопити місто.  

Вздовж усієї смуги оборони ворог застосовує весь спектр бойового озброєння. За добу окупанти обстріляли понад 20 населених пунктів у Донецькій та Луганській областях, зруйнували та пошкодили 26 цивільних об'єктів, з них: 25 житлових будинків та лінію електропередач. Внаслідок цих обстрілів загинули 4 цивільні особи (серед них одна дитина), ще 3 отримали поранення.

Минулої доби військовослужбовці угруповання Об'єднаних сил перетворили на брухт:

  •  1 танк;
  •  1 артилерійська система;
  •  6 бойових броньованих машин;
  •  2 спеціальних броньованих автомобіля;
  •  3 одиниці автомобільної техніки;
  •  2 безпілотні літальні апарати "Орлан-10".

Українські захисники продовжують стримувати агресора у районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання "Схід". Наші воїни знищили:

  •  особового складу – 36;
  •  БМП – 1;
  •  БТР – 1;
  •  АТТ – 1;
  •  склад з б/п – 1.

агро

Україна є одним із найбільших у світі експортерів пшениці, кукурудзи і соняшникової олії, але російські війська наразі блокують українські чорноморські порти, ставлячи під загрозу світові продовольчі постачання. Після початку вторгнення російської армії в Україну ціни на їжу стали різко підніматися у всьому світі. Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш заявляв у травні, що голодна смерть на тлі війни загрожує 49 мільйонам жителів 43 країн світу.

путін обіцяє не перешкоджати проходу українських суден із зерном із чорноморських портів України у разі, якщо Київ розчистить фарватер від мін. За його словами, москва не буде використовувати це для наступу своїх військ. Проте вірити гарантіям того, хто навіть перед самим вторгненням спростовував намір нападати на Україну, неможливо. Так само, як і поступатися частиною своїх територій заради забезпечення інших країн нашою сільгосппродукцією. Світу потрібне українське зерно. А нам потрібна Україна. І було б справедливо, щоб ми допомогли світу і всім потребуючим зерном, а нам – відновленням повного суверенітету.

війна

Президент України Володимир Зеленський виступив на презентації платформи United24 у Вашингтоні: "Російська армія дуже жорстока. Вона намагається не лише вбити якнайбільше людей, а й зруйнувати всю інфраструктуру, необхідну для життя. Мости й дороги, будинки та лікарні, школи й підприємства. Випалені міста, цілеспрямовано знищені ракетами університети й пологові будинки. Руїни – це те, що залишається після російських військових. Але люди повинні мати куди повертатися. Уже зараз. Уже сьогодні. Ось чому я ініціював створення спеціальної платформи – United24. Це не просто фандрейзинг. Це одна з можливостей довести росії, що зло не зможе перемогти"

Європейські експерти демонструють карту з поточною ситуацією захоплення рф наших територій – білим кольором відзначені місця, які ЗСУ вдалося відбити у російських окупантів. Найбільша площа відвойованої території знаходиться на півночі, де рф мали мінімальний успіх та загрожували столиці України. Російські окупанти на нашій території зараз приблизно за 400 км від Києва.

Відбувся обмін тілами загиблих військових між Україною та рф, – повідомило Мінреінтеграції. 2 червня на лінії фронту у Запорізькій області відбувся обмін за формулою "160 на 160", – йдеться у повідомленні міністерства. Вічна пам'ять нашим загиблим героям! Земля бетоном окупантам!

Війна в Україні може завершитися до кінця року, – такий прогноз дає міністр оборони України Олексій Рєзніков. "росія продовжує докладати зусиль для окупації всієї нашої держави.  Поки що неможливо передбачити, коли закінчиться війна, але мої оптимістичні прогнози, що це реально зробити ще цього року", – сказав Олексій Рєзніков. Крім того, він наголосив, що російські військові – це не регулярна цивілізована армія, а вбивці, мародери та ґвалтівники.

Україна вшановує пам'ять дітей, які загинули внаслідок збройної агресії російської федерації проти України

4 червня Україна вшановує пам'ять дітей, які загинули внаслідок збройної агресії російської федерації проти України (постанова Верховної Ради України від 01.06.2021 року № 1490-IX). З початку повномасштабної військової агресії росії 261 дитина загинула, 465 дітей поранені. 261 – саме стільки дзвіночків тепер висітиме на території Національного заповідника "Софія Київська", де сьогодні вшанували пам'ять загиблих українських дітей. Малечу не забудемо, а ворога не пробачимо. Помстимося за кожного!

 Гуманітарні місії  

війна

Комунікація з полоненими бійцями полку "Азов" є. Її ведуть наші розвідники з ГУР, – повідомляє голова МВС Денис Монастирський. За його словами, Головне управління розвідки отримує інформацію про умови утримання, харчування та можливості їх звільнення. "Ми всі знаємо, що всі вони будуть тут, у Києві, і ми робимо для цього все можливе", — додав Монастирський.

"Хтось там вище розуміє, що ми робимо хорошу справу і правда за нами", – пілот на ім'я Сергій, розповів про свої вильоти на територію заводу "Азовсталь". За його словами, всі розуміли, яке завдання стоїть. Всі розуміли ризик і його ступінь, але там були люди, які не мали антибіотиків та іншого варіанту, крім вертольота, просто не було. Маршрут був близько 160 км, з них 100 км треба було летіти по окупованій території. Також пілот розповів, що всі гелікоптери, які туди літали, довозили свій вантаж. Але не всі змогли повернутися на базу.

Трофеї і цілі ЗСУ

війна

На Харківщині виявили сучасну російську станцію зв'язку (Р-439-ОД або П-260-О), після чого успішно скоригували на неї артилерію 92 ОМБр. 

На півдні України збиті чергові "немаючі аналогів" ракети, які коштували російським платникам податків мільйони доларів. Про це повідомляють ВМС ЗСУ. Військові моряки України зробили це з корабля та берегових постів за допомогою зенітної артилерії та ПЗРК. Наразі в Чорному морі перебуває три ворожих ракетних кораблі, п'ять ВДК та підводний човен, з якого ворог і здійснив пуск тих ракет.

А це – трофейна БМД-4М, яку

А це – трофейна  БМД-4М, яку "вполювали" бійці 24-ої бригади ЗСУ імені короля Данила.

Перемовини України з росією

Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк ще раз заявив, що Україна не бачить сенсу в переговорах з росією, поки не досягнуто суттєвих успіхів на полі бою. "Переговори сьогодні на паузі, тому що росія все ж таки робить ставку на військове рішення на сході нашої країни. Вони там сконцентрували величезну кількість ресурсу, резервів, живої сили. Тому вони хочуть здобути певні ситуативні перемоги, тобто забрати кілька кілометрів нашої території і після  цього вимагатимуть переговори з позиції сили", – сказав Подоляк.

 "Поки ми не отримали достатньої зброї, поки ми не посилили наші позиції, поки ми не відкинули їх назад, сенсу в переговорах ми не бачимо", – прокоментував Подоляк пропозицію президента Франції Еммануеля Макрона виступити посередником у переговорах для досягнення миру.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову та інформаційну допомогу, зброю та політиків

Спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук під час зустрічі з міністеркою оборони Німеччини Крістіною Ламбрехт попросив надати Україні підводні човни. "Не виключаю отримання від Німеччини підводних човнів, тому що ми готові стати оборонним східним кордоном усієї Європи", – заявив Стефанчук після спілкування з Крістіною Ламбрехт.

Норвезькі самохідні гаубиці М109А3

Фото: facebook.com/CinCAFU

Самохідні гаубиці М109А3, надані у рамках міжнародної технічної допомоги Норвегією, вже на передовій, з високою точністю вражають цілі та знищують ворога, – повідомив Головнокомандувач ЗСУ Залужний. "Розраховую на подальшу підтримку країн-партнерів у засобах вогневого ураження противника, чия перевага в артилерії та реактивних системах залпового вогню є головною причиною наших втрат. Без негайного постачання далекобійної артилерії та РСЗВ нам дедалі складніше стримувати агресора".

А ще в Україну прибули грузинські добровольці. Обіцяють молотити орків і кадировців.

А ще в Україну прибули грузинські добровольці. Обіцяють молотити орків і кадировців.

Новини від партнерів

Євросоюз, США та Великобританія обговорюють план припинення війни.  Україна в переговорах безпосередньо не бере участь, – про це дізналися CNN. Представники США, Євросоюзу та Великобританії останні кілька тижнів регулярно проводять зустрічі, на яких обговорюють план припинення війни в Україні шляхом переговорів, – повідомляє CNN із посиланням на кілька джерел. Зокрема, за словами співрозмовників телеканалу, було обговорено план Італії. Йдеться про те, щоб визначити приблизні параметри плану мирного врегулювання, який можна було б запропонувати Україні для подальшого обговорення, пише CNN. Проте джерела телеканалу сумніваються в тому, що Україна готова до будь-яких домовленостей, які передбачають територіальні поступки. При цьому два джерела CNN заявили, що США насправді не підтримують план Італії, який передбачає повну автономію Криму та Донбасу.

марка іспанія

В Іспанії випустили нову поштову марку із підтримкою України. Вона символізує солідарність із нашою країною. Створенням марки займалась іспанська поштова компанія Correos. "Україна живе в кошмарі з 24 лютого 2022 року, коли президент росії путін оголосив про початок військового вторгнення. За цей час конфлікт забрав життя багатьох мирних жителів і зробив біженцями мільйони українців, які покинули свої домівки, залишивши минуле, а також багатьох своїх родичів", – йдеться в повідомленні компанії.

монета

А Ватикан випустив спеціальну срібну монету, яку присвятив Україні. Весь прибуток від продажу піде на допомогу Україні. Вартість однієї монети становить €50.

Єврокомісія планує спростити визнання українських прав водія на території ЄС, щоб громадяни України могли ними користуватися після 6 місяців перебування в Євросоюзі. Про це повідомляє Spiegel. Така інформація міститься у відповіді німецького уряду на запит депутатки Клари Бюнгер. На рівні ЄС федеральний уряд Німеччини та федеральні землі обговорюють з Європейською комісією можливість визнання українських прав водія.

Президент Франції Макрон закликав "не принижувати" росію через війну в Україні, – повідомляє The Guardian. За його словами, це потрібно для того, щоб після завершення війни в Україні можна було вивести рф із ізоляції "дипломатичним шляхом". То запропонував території віддати, то тепер "не принижуйте". Може, нам ще у росії перепросити?

"Заклики не допустити приниження росії можуть лише принизити Францію чи будь-яку іншу країну, яка закликатиме до цього. Оскільки росія принижує сама себе. Нам усім краще зосередитися на тому, як поставити росію на місце. Це принесе мир і врятує життя", — так відповів на слова Макрона Дмитро Кулеба.

У Варшаві під посольством Угорщини відбувся перфоменс на знак протесту щодо позиції Будапешта стосовно санкцій проти рф

У Варшаві під посольством Угорщини відбувся перфоменс на знак протесту щодо позиції Будапешта стосовно санкцій проти рф та підтримки Києва. Активіст із маскою Орбана під угорську розважальну музику заохочував усіх веселитися і пити вино, адже Будапешт продовжує співпрацю з росією, попри смерть українців.

Що там на росії?

Американські провайдери ПЗ відмовилися обслуговувати "Сєвєрсталь" через 20 хвилин після введення санкцій США. 2 червня влада США включила до списку санкцій російського мільярдера, основного бенефіціара "Северсталі" Алєксєя Мордашова, членів його сім'ї та підконтрольні йому компанії. 3 червня Мордашов, виступаючи на конференції, розповів, як швидко американські компанії відреагували на оновлення списку санкцій. Вже через 20 хвилин "вони сказали, що більше обслуговувати нас не можуть. Ми є відрізаними від основних постачальників [послуг]", — жаліється Мордашов.

А співзасновник "Яндекса" Аркадій Волож, який потрапив до санкційного списку ЄС, "негайно" пішов у відставку з посади гендиректора материнської компанії Yandex N.V. та вийшов з ради директорів. Тим часом акції "Яндекса" після включення Воложа у списки ЄС впали вже більш ніж на 10%.

А що чутно про російських посіпак?

Лукашенко хоче мати при кожній сільраді "народне ополчення". Він вважає, що особи, які будуть входити у "народне ополчення", повинні володіти основною зброєю. "І я подумав, що нам про всяк випадок треба при кожній сільській раді мати ось це народне ополчення, групу людей. Їх буде небагато. Може, 50 людей. Але вони теж повинні мати свою зброю десь на складі. Ми їх кличемо на навчання – вони візьмуть свої автомати (переважно автомат, гранатомет, пістолет), щоб могли захистити свій будинок". 

Останніми днями Білорусь перекидає військову техніку до кордону з Україною. Також, за інформацією Генштабу ЗСУ, у Білорусі фіксується зняття з баз зберігання танків та бойових машин піхоти.

Російський брехунець

Міноборони росії сьогодні в черговий раз заявило про збиття українського військово-транспортного літака біля Одеси. Це вже третя аналогічна заява за останні півтора місяця. В українській владі це спростовують і називають нісенітницями.

"Ми це спростовуємо і над цим сміємося. Це вже не перша така їх заява, яка просто на голову не налазить. Вони такими заявами намагаються для своєї аудиторії компенсувати успіхи українських Збройних сил саме в плані протидії ворожій авіації. Це саме ми збиваємо їх гелікоптери, літаки, знищуємо російські ракети в повітрі", – сказав ВВС News Україна представник ОВА. Інформацію про збиття літака в Одеській області спростували також в командуванні Повітряних сил ЗСУ. "Це фейк. Якщо вірити їх заявам, то вони вже як мінімум дві українські армії знищили", – прокоментував речник командування Юрій Ігнат.

До брехливих "ура-повідомлень" приєднався сам путін. Про рішення США направити в Україну нові озброєння він висловився так: "ми їх лускаємо як горіхи, знищено десятки одиниць". Нагадаємо, раніше і українська влада, і США спростовували заяви рф про знищення західної військової техніки.

Санкціями по агресору!

Мінторг США ввів санкції проти 77 компаній росії та Білорусії, які забезпечували потреби збройних сил росії.

Громадянам рф відмовляють в отриманні віз до Мексики. Під час подачі заявки і введенні даних про російське громадянство сайт видає таке повідомлення українською мовою:

Євросоюз уже розпочав роботу над сьомим пакетом санкцій щодо рф, — заявив заступник глави МЗС Польщі Павло Яблонський.

Життя з урахуванням бойових дій

Рік безмитного експорту українських товарів до Євросоюзу офіційно розпочався. Рішення щодо його введення опублікував сайт Європейської ради. Протягом найближчого року не діятимуть митні та антидемпінгові мита на будь-які товари, вироблені в Україні. Насамперед це великий плюс для українських виробників продовольства та металургійних компаній України.

війна маріуполь

Захисник Маріуполя і фотограф полку "Азов" Дмитро Козацький із позивним "Орест" отримав спеціальну нагороду польської премії Grand Press Photo 2022.

А прапор України, який майорів над "Азовсталлю", передали до музею. Прапор вивезли із заводу разом із пораненими військовими. Він стане "титульним експонатом" музейної колекції свідчень російсько-української війни, зазначає пресслужба ГУР.

На знак солідарності Ізраїльська федерація гімнастики вирішила взяти на себе всі витрати української делегації, щоб дозволити їй взяти участь у чемпіонаті Європи з художньої гімнастики, що пройде за два тижні у Тель-Авіві.

Київ і область

війна

З Київського моря на Дніпрі дістали ще один російський гелікоптер, який Збройні сили України збили у перший день війни. "Долітався… З Київського водосховища дістали цей ворожий гелікоптер, точніше, те, що від нього лишилось після чудової роботи Збройних сил України", – прокоментував знахідку начальник Нацполіції Київської області Андрій Нєбитов. Він зазначив, що разом з гелікоптером з води витягли тіла двох російських окупантів.

У Києві готуються відкрити мурал на честь знаменитого Патрона.

Донеччина і Луганщина

Двоє журналістів Reuters поранено під час обстрілу під Сєвєродонецьком, водій їхнього автомобіля загинув. Про це повідомляє саме агентство. Вони їхали непідконтрольною Україні територією на автомобілі, наданому підтримуваними росією сепаратистами. Загиблого водія також надала журналістам влада "лнр".

війна

Росіяни штурмують Сєвєродонецьк, у Гірській громаді четверо загиблих, – говорить голова Луганської ОВ Сергій Гайдай. У місті Гірське 3 червня від обстрілу російською армією загинули мати з дитиною. Ще одне несумісне із життям поранення отримав житель міста Золоте. Крім цього, є поранені у Сєвєродонецьку, де росіяни зазнають втрат, але продовжують штурмувати місто. Окупанти ще раз намагалися відрізати населений пункт, обстрілявши ще один міст.

За повідомленням Генштабу, наразі основні зусилля російської армії зосереджені на Сєвєродонецькому та Бахмутському напрямках. Проте атакувати вдало ворогові вдається далеко не всюди. Окупанти вели наступ у напрямку населеного пункту Устинівка, успіху не мали. Також ворог веде наступ на Бахмутському напрямі, успіху також нема.

На Лиманському напрямку, в районі населеного пункту Старий Караван, окупанти намагаються взяти під контроль ділянку лівого берега річки Сіверський Донець. Темп просування ворожих підрозділів під час бойових дій на Донецькому напрямку низький, що обумовлено фізичним виснаженням особового складу та низьким морально-психологічним станом.

На Донеччині обстріли по всій області — Авдіївка, Краматорськ, Костянтинівка, Соледар, смт Нью-Йорк, с. Василівка, с. Маяки. Ворог застосовував танки, артилерію, міномети, ОТРК "Точка-У". Пошкоджено 12 об'єктів – житлових будинків та промислових будівель. Протягом доби поранено 3 цивільних.

Вчора після оприлюднення даних про тіла загиблих під завалами в Маріуполі, окупанти взялися до прямого знесення будинків без розбору завалів. Перші будинкі по пр. Єдності 56-60 за посиленою охороною з залученням "державних волонтерів" знесено. Росіяни нищать докази, не витрачаючи більше часу на пошук загиблих в розтрощених будинках. Дані про нові тіла загиблих неможливо отримати у зв'язку з тим, що після знесення все вивозиться на сміттезвалище Лівобережного району. Якщо в будівлях залишались трупи, то їх разом зі сміттям вивантажено на сміттєвому полігоні, – повідомив Петро Андрющенко, радник мера Маріуполя.

Навколо Святогірська зараз точаться бої, місто під постійними обстрілами. Після обстрілу палає дерев'яний скит Святогірської лаври. Це був найбільший дерев'яний храм України. 

Цього ж тижня, у середу, російські снаряди розірвалися просто в келіях монахів лаври. Четверо людей загинули, ще четверо – важко поранені. Святогірськ перебуває під вогнем ще з травня. Окупанти точно знають, який об'єкт обстрілюють. Вони знають, що на території Святогірської лаври немає військових цілей. Знають, що там укриваються від бойових дій близько 300 мирян, зокрема 60 дітей. Але все одно російська армія обстрілює лавру, як і весь Донбас. Як і будь-яку іншу територію та будь-який інший об'єкт України, до якого може дотягнутися. Їм байдуже, що саме перетворювати на руїни.

Міста Лиман Донецької області більше не існує – окупанти стерли його з лиця Землі. "Міста просто немає, рашисти його повністю знищили", – повідомив мер Лимана Олександр Журавльов.

Харківщина

війна харків

Будівля Харківської обласної державної адміністрації, у яку 1 березня влучила ракета окупантів, відновленню не підлягає. Про це заявив голова ОВ Олег Синєгубов. "В той день ми просто особовим складом запізнилися на нараду, яку ми повинні були проводити у будівлі. Вже є висновок експертів, що будівля відновленню не підлягає", – розповів Синєгубов.

Ворог завдав ракетного удару по об'єкту транспортної інфраструктури в районі населеного пункту Мохнач, – про це повідомляє Генштаб.

По місту Харкову за ніч ударів не зафіксували. Росіяни завдали удари по Харківському району у с. Коротич. Постраждалих немає. Протягом доби обстрілювали Ізюмський, Харківський райони. Пошкоджені будинки, нежитлові будівлі. Загалом за добу по області восьмеро поранених у Балаклії, серед них 11 річна дівчинка. Одна особа загинула.

Російською ракетою було знищено Навчально-тренувальну базу харківського клубу "Металіст". "Ракета потрапила по території УТЦ, залишивши після себе вирву глибиною в п'ять метрів. У будівлях вибито майже всі вікна, сильно пошкоджено фасади, внутрішні приміщення та деякі комунікації, знищено частину закупленого обладнання та екіпірування команди на новий сезон. Дісталося і футбольним полям, які  також було пошкоджено. Вибух був такої сили, що залишки землі розкидані в радіусі більше 100 метрів від його епіцентру", – йдеться у заяві футбольного клуба.

 Сумщина

Сьогодні рано вранці ворожий літак обстріляв Сумський район, – повідомив голова ОВА Дмитро Живицький. Було чотири вибухи. Жертв серед цивільного населення немає. Масштаб руйнувань уточнюється.

О 12:04 було зафіксовано 6 запусків російських ракет у напрямку населеного пункту Гудово. Втрат військових та техніки не зафіксовано.

У Мінреінтеграції оновили перелік територій України, де тривають бойові дії. До нього внесли 13 громад Сумської області.

  Запоріжжя

За даними Управління військової розвідки України, з 20 березня по 12 квітня "партизани під час нічного патрулювання знищили в окупованому Мелітополі 70 російських солдатів". Діяльність партизан не вщухає. Мелітополь – це Україна!

Херсонщина

Вчора окупанти проводили обшук на агрономічному факультеті Херсонського державного аграрно-економічного університету. Про це повідомив заступник директора Центру близькосхідних досліджень Сергій Данилов на своїй сторінці у Фейсбук. "За попередньою інформацією затримано декана факультету, кандидата сільськогосподарських наук, пана Івана Мринського. На зараз не відомо у чому саме окупанти обвинувачують пана Івана", – йдеться у дописі.

Що стосується південного фронту, російські війська не змогли відновити втрачені позиції на північному сході Херсонської області та продовжили обороняти раніше зайняті позиції, – повідомляє інститут вивчення війни. 

Також тривають активні обстріли в Нововоронцовській тергромаді, з села Трудолюбівка люди виїхали. Термінова гуманітарна допомога потрібна окупованим селам Каховського та Бериславського районів. В цілому обстановка на території тимчасово окупованої Херсонської області залишається стабільно важкою. Зв'язок з переважною більшістю територіальних громад встановити не вдається.

Повітряні сили ЗСУ двома Су-25 атакували окупантів під Іванівкою Херсонської області, – оперативне командування "Південь". Також українська авіація завдала ще двох ударів по скупченню противника в районі Солдатського та Давидова Брода.

На пляжі селища Лазурне Скадовського району, поблизу пансіонату "Парус" на російській міні підірвалися троє місцевих жителів. Усі загинули, – розповіли в обласній прокуратурі.

В Херсонській області окупаційне керівництво почало пересуватися в броньованих машинах та з великою кількістю охорони. Загарбники бояться наростаючого опору місцевого населення, – повідомляють у Генштабі.

Миколаївщина

Зранку Миколаїв обстріляли зі ствольної важкої артилерії та реактивними системами залпового вогню. Постраждалих немає. Тривають обстріли у Березнегуватській громаді. Інформація щодо потерпілих в пошкоджень уточнюється. 

UPD: Внаслідок ранкового обстрілу Миколаєва постраждав Корабельний район, – мер міста Олександр Сєнкевич. Станом на 15:00 відомо про трьох загиблих (двоє з них загинули на місці обстрілу, одна людина померла дорогою до лікарні). Також поранення отримали ще чотири особи – за їхнє життя борються медики. Попередньо відомо про три пошкоджені багатоповерхівки.

 Одещина

По Одеській області вранці завдали ракетного удару крилатою ракетою повітряного базування, – повідомляє оперативне командування "Південь". Уражено територію сільськогосподарського підприємства, складські приміщення.  Пожежу оперативно ліквідували рятувальники. Попередньо 2 постраждалих. На місці працює слідчо-оперативна група.

Одеські пожежники показали будівлю, куди зранку потрапила російська ракета. Судячи з фото – це дійсно сільськогосподарська споруда. Ракетний удар стався між 5 та 6 годинами ранку.

Російська пропагандистка Марина Овсяннікова, яка вибігла в ефір з антивоєнним плакатом, учора з'явилася у своїй "рідній" Одесі на 100-й день війни. Овсяннікова, яка раніше жила в Москві, родом з Одеси. В Україні Овсяннікова представляє німецький тижневик Die Welt, куди влаштувалася працювати після антивоєнного перфомансу на "Першому каналі". Але лагідного прийому не сталося. Низка активістів не дала їй провести пресконференцію в Києві, а після приїзду до Одеси офіційний спікер обласної військової адміністрації Сергій Братчук назвав Овсяннікову "московською мерзотою".

3
994

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: