fbpx
Сьогодні
14:20 12 Гру 2018

Олегу Сенцову вручили премію імені Сахарова

Українському політв'язню Олегу Сенцову в Страсбурзі вручили премію імені Сахарова, яку замість нього отримала його сестра Наталія Каплан.

Каплан під час нагородження зачитала листа від Сенцова, пише "Громадське".

"Андрій Сахаров це безумовно людина, на яку варто рівнятися, і ставати навіть десь трохи поруч із ним — це занадто велика честь для мене: він дуже високо підняв планку освіченості й таланту, інтелігентності та вихованості, гідності і гуманізму", – зачитала Каплан.

"Але я сподіваюся, що я ще зможу, встигну щось зробити для того, щоб відчути, що я заслужив цю винагороду", – додав Сенцов у своєму зверненні.

В російській в'язниці Сенцов оголосив голодування з вимогою звільнити всіх українських політв'язнів в Росії та на окупованих нею територіях. Однак через 145 днів він припинив голодування.

"За всі 145 днів не звільнили жодного українського політв'язня. Але це не означає, що Олег програв. Завдяки його вчинку про репресії з боку Росії заговорив увесь світ, Олег привернув величезну увагу до теми українських політв'язнів. Він уже переміг", – сказала Каплан під час вручення премії брату в Європарламенті.

Нагадаємо, Олег Сенцов, якого було незаконно затримано у травні 2014 року та засуджено до 20 років колонії суворого режиму у серпні 2015-го, утримується у російській колонії "Білий ведмідь" в Ямало-Ненецькому автономному окрузі РФ.

У жовтні Сенцов став лауреатом премії Сахарова. Номінували його на премію Європейська народна партія, найбільша фракція в Європейському парламенті.

Премія Сахарова за свободу думки є щорічною відзнакою Європейського парламенту. Вона започаткована 1988 року і вручається в 4 областях, зокрема в області захисту прав людини і її основних свобод.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: