fbpx
Сьогодні
18:31 02 Січ 2022

В Україні реєструють менше компаній, але більше ФОПів

Цьогоріч в Україні зареєстровано майже 38 тисяч компаній, що є найнижчою кількістю з 2018 року.

Про це повідомляє YouControl.

А саме, за підсумками 2021 року (01 січня ‒ 15 грудня) було зареєстровано 37 975 нових компаній, що майже на 1,4 тисячі менше, ніж торік. Проти 2020 року, було відкрито на 4% менше нових юросіб.

Натомість динаміка реєстрації нових приватних підприємців (ФОП) протилежна, кількість нових ФОПів зросла на понад 8%. Якщо торік українці відкрили 247, тисячі нових ФОПів, то цьогоріч їх вже створено 268,8 тисячі.

фоп

Фінансовий аналітик Youcontrol та економіст Роман Корнилюк зауважив, що коливання кількості новостворених компаній та ФОПів у 2021 році не варто сприймати як свідчення явного тренду.

За його словами, відмінності в кількості реєстрацій у межах +/-10% є близькими до статистичної похибки. Натомість можна зробити висновок, що 2021 рік не виправдав надій на рік бурхливого відновлення ділової активності.

"Навпаки, внаслідок кількох потужних коронавірусних хвиль, посилення карантинних обмежень, інфляційного тиску та відсутності структурних реформ, темпи економічного відновлення виявились млявими", – пояснює він.

Нація кодерів

дистанційна робота

Кількість айтівців в Україні зросла на рекордні 50 тисяч у порівнянні з минулим роком, але компанії зіткнулися з дефіцитом спеціалістів.

Станом на грудень 2021 року в Україні налічується понад 250 тисяч IT-фахівців — це на 50 тисяч (24%) більше, ніж рік тому. Про це йдеться у результатах дослідження профільного порталу DOU.

«Зростання рекордне. Минулого року ІТ-ФОПів було трохи понад 200 тисяч», — наголосили в DOU.

Зазначається, що за основу за підрахунками бралася кількість IT-ФОПів за вісьмома КВЕДами, пов'язаними з IT.

Також ідеться, що у 2021 році на DOU було опубліковано понад 112 тисяч вакансій — майже вдвічі більше, ніж минулого року.

«Але варто нагадати, що тоді всіх заскочила шкідлива криза, яка істотно вплинула на ринок», — підкреслили в DOU.

Чи є життя після карантину

У середньому в кожній категорії кількість вакансій збільшилася вдвічі. Водночас у категорії HR кількість опублікованих вакансій зросла втричі — з 1767 минулого року до понад 5 тисяч цього року. У категоріях Flutter та Big Data кількість вакансій зросла вчетверо.

За першу половину року кількість працівників у переліку 50 найбільших IT-компаній зросла на 10 тисяч спеціалістів.

Понад п'ять тисяч компаній опублікували принаймні одну вакансію на DOU з початку року. Три компанії розмістили понад дві тисячі вакансій — це Intellias, Ciklum та Genesis.

При цьому наголошується, що IT-компанії зіштовхнулися із суттєвим дефіцитом фахівців, а кількість відгуків на вакансії суттєво знизилася. Своєю чергою, це вплинуло на рівень оплати праці — зарплати фахівців усіх рівнів суттєво підвищилися.

Попри досить високий рівень вакцинації (станом на листопад близько 70% працівників IT-компаній отримали дві дози щеплення) від коронавірусу в українських IT-компаніях, працівники переважно працюють віддалено.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: