fbpx
Сьогодні
11:20 16 Чер 2024

Прем'єрка Італії розповіла, які країни нададуть Україні кредит на $50 мільярдів

Фото: Pavel Golovkin

Країни Європейського Союзу наразі не братимуть безпосередньої участі в кредиті на $50 млрд, який група "Великої сімки" планує надати Україні коштом доходів від заморожених російських активів.

Про це заявила очільниця уряду Італії Джорджа Мелоні, передає Reuters.

"Сполучені Штати, а також Канада, Велика Британія та, ймовірно, Японія, в межах своїх конституційних обмежень, уже оголосили (і нададуть) кредит (Україні – ред.) у розмірі близько $50 мільярдів", – сказала італійська прем'єрка на пресконференції за підсумками саміту лідерів G7.

Як зауважила Мелоні, наразі європейські країни не беруть участі в цьому кредиті.

Що відомо про передачу прибутків конфіскованих російських активів Україні

24 лютого країни Групи семи (G7) оприлюднили заяву, в якій підтвердили, що триматимуть замороженими активи росії у своїх юрисдикціях до завершення повномасштабної війни рф проти України.

Близько 260 мільярдів євро (278 мільярдів доларів) російських активів, таких як резерви центрального банку, були заморожені відповідно до санкцій, запроваджених після вторгнення рф в Україну в лютому 2022 року.

Варто додати, що у Європейському Союзі підготували законодавчу пропозицію, за якою Україна почне отримувати прибутки від заблокованих активів російського Центробанку вже у липні: кошти спрямують на постачання зброї та розвиток оборонної промисловості.

До того ж Сполучені Штати Америки готові надати Україні кредит у розмірі $50 млрд, який буде погашатися прибутками від заморожених російських активів, при умові, що Європейський Союз зможе продовжити санкції проти Москви на невизначений термін.

14 червня на Саміті G7 в Італії лідери країн G7 домовилися про спрямування Україні близько 50 млрд доларів США до кінця року. Кошти будуть обслуговуватися та погашатись шляхом майбутніх прибутків, отриманих від заморожених суверенних російських активів, що знаходяться в Європейському Союзі та інших юрисдикціях.

За відкритою інформацією, на балансі Euroclear нині перебувають 192 млрд євро активів російського Центробанку. ЄС шукає правові механізми для подальшого поводження з цими заблокованими ресурсами, а також із нарахованими на них відсотками, обсяг яких за минулі два роки сягнув 5 млрд євро.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: