fbpx
Сьогодні
21:23 13 Чер 2024

$50 мільярдів доларів з доходів від заморожених активів рф: країни "Великої сімки" домовилися виділити їх Україні

Фото: соцмережаХ / Урсула фон дер Ляєн

13 червня на полях саміту "Великої сімки" в Італії лідери країн G7 домовилися виділити Україні $50 мільярдів доларів з доходів від заморожених російських активів

Про це повідомила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн у соцмережі Х, заявила прем'єр-міністр Італії Джорджа Мелоні.

"G7 погодилася надати Україні кредити на суму близько $50 млрд до кінця року. Ми використаємо несподівані прибутки від суверенних активів Росії для їх погашення", написала вона в дописі.

Очільниця ЄК також додала, що це ґрунтується на діях ЄС, де "ми вже спрямовуємо ці несподівані прибутки на оборону та відбудову України".

Своєю чергою Мелоні зауважила, що країни G7 підтвердили своє зобов'язання та досягли політичної угоди щодо надання додаткової фінансової підтримки Україні в розмірі близько 50 мільярдів доларів до кінця року.

Така підтримка надаватиметься не шляхом конфіскації самих російських активів, а шляхом використання прибутку від цих активів, який з часом накопичується.

"Ви чудово розумієте, що сьогоднішній крок – це фундаментальний політичний крок, який тепер потрібно буде швидко визначити з технічного погляду, вочевидь беручи до уваги рамки, вже ухвалені на рівні ЄС, але це несподіваний результат, яким я особливо пишаюся", – зауважила вона.

Як зазначають, Україна зможе отримати ці кошти впродовж року.

Що відомо про передачу прибутків конфіскованих російських активів Україні

24 лютого країни Групи семи (G7) оприлюднили заяву, в якій підтвердили, що триматимуть замороженими активи росії у своїх юрисдикціях до завершення повномасштабної війни рф проти України.

19 березня Глава дипломатії Європейського Союзу Жозеп Боррель запропонував використати 90% доходів від заморожених в Європі активів рф на закупівлю зброї для України через Європейський фонд миру.

13 червня повідомили, що країни G7 домовилися про структуру кредиту, засновану на розмірі їхніх економік, щоб надати Україні близько 50 мільярдів доларів нової допомоги, яка надійде до кінця 2024 року.

Варто додати, що у Європейському Союзі підготували законодавчу пропозицію, за якою Україна почне отримувати прибутки від заблокованих активів російського Центробанку вже у липні: кошти спрямують на постачання зброї та розвиток оборонної промисловості.

До того ж Сполучені Штати Америки готові надати Україні кредит у розмірі $50 млрд, який буде погашатися прибутками від заморожених російських активів, при умові, що Європейський Союз зможе продовжити санкції проти Москви на невизначений термін.

За відкритою інформацією, на балансі Euroclear нині перебувають 192 млрд євро активів російського Центробанку. ЄС шукає правові механізми для подальшого поводження з цими заблокованими ресурсами, а також із нарахованими на них відсотками, обсяг яких за минулі два роки сягнув 5 млрд євро.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: