fbpx
Сьогодні
09:21 04 Чер 2024

Унікальний проєкт турботи: українські родини запрошують на онлайн-зустріч з чарівною Морквинкою

Харківська ГО "Можливості. Мотивація. Медіа" запрошує українські родини з дітьми віком 4-9 років до Тижнів підтримки ментального здоров'я в рамках проєкту "Скарбничка чудес". Унікальність події полягає в форматі заходу, ключовою героїнею якого є анімований персонаж Морквинка.

 Про це пише Рубрика.

У чому проблема?

Під час війни значна кількість дорослих виснажені додатковими побутовими та безпековими викликами. Обстріли міст, переїзди, перенасичене інформаційне поле та багато інших проблем, які потрібно вирішувати тут і зараз надто сильно поглинають увагу дорослих.

Як наслідок, правильна і постійна турбота про ментальний стан дітей закономірно відходить на другий план. І психіка дитини стає більш оголеною в реаліях сьогодення. Наприклад, діти вже не хочуть спілкуватися, втрачають апетит, не бажають вставати з ліжка, часто плачуть, починають боятися темряви. Тому очевидним є запит на підтримку ментального здоров'я родин та можливості відвернути малечу від страшних подій.

Яке рішення?

Спільно з командою MaPanda був розроблений застосунок, який ідеально підійшов для реалізації оригінальної ідеї підтримки дітей. Серед значної кількості вже наявних проєктів психологічної підтримки важливо було створити продукт, який би кардинально відрізнявся.

Він мав не просто якісно підтримати дитину, а й знову подарувати віру в дива. А хто це зробить краще, ніж яскравий добрий друг? Так з'явилася Морквинка. З нею  можна поговорити про страхи, переймання, важливі події. Морквинка не тільки встановлює теплий емоційний зв'язок з дитиною, а й допомагає їй отримувати соціально важливі навички й звички.

З початку реалізації проєкту показник його позитивної динаміки не опускався нижче 94%.

Як це працює?

Батьки отримують онлайн-дзвінок у застосунку MaPanda. Роль головної героїні – Морквинки виконує професійний психолог, який знаходиться по іншу сторону екрана і веде від імені Морквинки живе спілкування з дитиною і дорослим в реальному часі.

Проєкт Морквинка

Батьки не просто спостерігають за процесом, разом з дітьми вони беруть участь в іграх, розроблених на основі унікальних скриптів. Тільки в проєкті можна почути про:

  • "Пиріг нАстрою",
  • "Варення ПримирЕння",
  • "Чай-розмовляй" та інші кумедні назви.

Проєкт Морквинка

Але це не просто елементи для розваги. Це назви метафоричних ігор, кожна з яких має свою мету.

Наприклад, для налагодження теплого тактильного контакту батькам з дітьми пропонують зіграти в "Морквяний пиріжечок", в якій малюк як начинка може відчути себе захищеним, закритим теплим тістом. Тістом може бути плед, ковдра, і звісно, теплі обійми.

Проєкт Морквинка

По завершенню віртуальної зустрічі учасники таких тристоронніх дзвіночків отримують додаткові інструменти для закріплення позитивного емоційного ефекту.

Проєкт Морквинка

У такий спосіб запроваджується звичка до теплих сімейних традицій, які важливо підтримувати усім разом.

Проєкт Морквинка

"Частіше дітки приходять на дзвіночок з матусями, але ми раді, що й інші близькі дорослі долучаються. На одному з тристоронніх дзвіночків був хлопчик зі своєю бабусею. Він проживає з нею та дідусем у селі. У нього з'явилося багато нових традицій – він любить ходити на рибалку, доглядати за городом, піклуватися про господарство.

Тристоронній дзвіночок став чудовою нагодою поговорити про те, що дім там – де ми. Хлопчик з бабусею знайшли багато речей, які роблять їх домівку затишною та комфортною. Морквинка показала їм, як можна підтримувати один одного у важких ситуаціях і вони зрозуміли важливість проведення часу разом і створення нових сімейних традиції", – розказує авторка та керівниця проєкту Анастасія Свобода.

Проєкт Морквинка

Участь у Тижнях підтримки ментального здоров'я безкоштовна завдяки підтримці Уряду Німеччини!

Найближчий Тиждень турботи стартував 3 червня і триває до 7 червня.

Реєстрація на захопливу віртуальну зустріч вже доступна за лінком https://ngo.kh.ua/dzvinok_turboty.

Нагадаємо, що раніше "Рубрика" розповідала про харківську ініціативу, що "ховає" дитячих психологів за казковим персонажем і так допомагає сотням дітей зі всієї України й навіть маленьким українцям за кордоном. Читайте докладніше у нашому матеріалі: "Психолог в обличчі Морквинки: як працює "казковий" проєкт психологічної підтримки для дітей".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: