fbpx
Сьогодні
Відео, фото 18:20 31 Тра 2024

Данські F-16 скоро будуть на шляху до України: Зеленський обговорив із президентом Фінляндії та прем’єркою Данії оборонні потреби України

Фото: ОПУ

Президент Володимир Зеленський обговорив із Президентом Фінляндії Александром Стуббом і Прем'єр-міністром Данії Метте Фредеріксен оборонні потреби України та підготовку до Саміту миру. Данські винищувачі F-16, про передачу яких було домовлено раніше, незабаром доправлять в Україну.

Про це сказала прем'єр-міністерка Данії Метте Фредеріксен на спільній пресконференції учасників третього саміту Україна – Північна Європа, передає Рубрика.

Володимир Зеленський уточнив, що зустріч із президентом Фінляндії Александром Стуббом і прем'єр-міністром Данії Метте Фредеріксен відбулася на полях саміту Україна – Північна Європа у Стокгольмі.

Фото: ОПУ

"Поінформував про ситуацію на полі бою та оборонні потреби нашої держави. Обговорили підготовку до першого Глобального саміту миру та важливість якомога ширшої представленості на ньому країн світу", – зазначив він.

Український лідер подякував Президенту Фінляндії та Прем'єр-міністру Данії за підтвердження участі в саміті та всебічну допомогу Україні.

Фото: ОПУ

Глава данського уряду зазначила, що сьогоднішня зустріч у Стокгольмі є сильним меседжем того, що всі люди у Північній Європі твердо стоять поруч з Україною.

"Другий меседж дуже чіткий – ми повинні прискорити та наростити нашу підтримку України, тому що ситуація на полі бою є дуже критичною. Зараз ми маємо безпекові зобов'язання від усіх північноєвропейських країн. Ми передали Україні багато (військової допомоги – ред.) і хочемо передати ще більше. Скоро данські F-16 будуть на шляху до України", – сказала Фредеріксен.

Вона додала, що всі країни Північної Європи зробили внесок у спільні закупівлі боєприпасів, а також усі погоджуються з тим, що є потреба у нарощуванні власної оборонної промисловості і підтримці виробництва озброєння, обладнання та дронів в Україні.

Фото: ОПУ

"Ми як союзники України розуміємо, що передаємо недостатньо, і це повинно змінитися, щоб ви отримували допомогу в належних обсягах", – наголосила прем'єрка Данії.

Що відомо про винищувачі F-16 для України

У кінці березня міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Україна має отримати західні винищувачі F-16, згідно з раніше встановленими планами та графіками.

До Румунії 17 квітня вже прибули три багатоцільових винищувачі F-16 на яких навчатимуться українські пілоти.

Також варто додати, що українські пілоти, які навчаються на бойових літаках F-16 у Данії та Сполучених Штатах, вже відпрацьовують завдання, які перед ними стоятимуть в Україні, зокрема – удари по шахедах та ракетах.

Відзначимо, що коаліція винищувачів передасть Україні "значну кількість" бойових літаків F-16. Вони будуть оснащені найновішим озброєнням та зможуть бити за лінією фронту.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: