fbpx
Сьогодні
22:55 30 Тра 2024

Канада, Данія та Франція дозволили Києву застосовувати своє озброєння не тільки на окупованій росією території

English version here

Фото: Wikipedia.org

Канада, Данія та Франція підтримали заклик України дозволити використовувати передану Києву західну зброю для ударів по військових цілях на російській території.

Про це пише Рубрика, посилаючись на міністерку закордонних справ Канади Мелані Жолі під час візиту до Швеції 29 травня, заяву президента Франції Емманюеля Макрона, прем'єр-міністерку Данії Метте Фредеріксен.

Канада

Канадська дипломатка зазначила, що її країна ніколи не встановлювала ніяких обмежень, щодо території, де може використовуватись передане озброєння.

Тако Жолі підкреслила, що на цей момент у росії відсутні будь-які червоні лінії, які могли б завадити використовувати передану зброю для законної оборони території України.

"І в Канади немає жодних умов для використання переданої зброї Україні, і тому ми продовжуватимемо працювати з українськими збройними силами", зауважила міністерка.

Франція

Також удари по території росії підтримав президент Французької Республіки Емманюель Макрон. Про це він заявив під час пресконференції з німецьким канцлером Олафом Шольцом у межах поїздки до Німеччини.

"Ми вважаємо, що ми повинні дозволити їм нейтралізувати військові об'єкти, звідки нападають на Україну, але ми не можемо допустити, щоб це зачепило інші цивільні об'єкти або інші військові цілі", зауважив іранцузький лідер.

Зі слів Макрона, унеможливлювати українські удари по об'єктах у росії, з яких обстрілюється Україна, означало б говорити українцям: "Ми даємо вам зброю, але ви не можете захищати себе".

"Коли у Росії визначено місця, з яких нападають на Україну, я думаю, ми можемо це допустити, якщо хочемо досягти нашої мети", підкреслив президент Франції.

Він також вважає, що можливість дозволу Україні зробити це не означає ескалацію конфлікту.

"Насправді ми не провокуємо ескалацію", — сказав глава французької держави.

Свою позицію він аргументував тим, що у такий спосіб Україна могла б краще захищати свою територію.

Данія

Данія, яка передає Україні винищувачі F-16, також не проти ударів по об'єктах у росії. Це підтвердила прем'єр-міністерка Данії Метте Фредеріксен, заявивши, що українці можуть використовувати данське озброєння за межами своєї території.

Цього місяця уряд Данії оголосив новий пакет військової допомоги, до якого увійшли системи ППО та фінансування для передачі винищувачів F-16. Певна кількість коштів із цього пакета буде спрямована на підготовку данських винищувачів F-16AM/AB для відправлення до України.

"Україна може використовувати те, що ми пожертвували, в тому числі і за її кордонами, тобто по цілях у Росії, якщо це відповідає міжнародному праву", – розповіла данська урядовиця.

Також перед робочою зустріччю з питань оборони України у Празі Метте Фредеріксен зазначила, що партнери України мають докласти більше зусиль для зміцнення системи української протиповітряної оборони.

"Я вітаю рішення Німеччини надати систему Patriot. Більше країн мають зробити так само… Європа має поставити в Україну більше систем і ракет", – сказала Фредеріксен.

Що відомо про дозвіл на удари по території рф

Треба зазначити, що після розпочатого нового наступу російських військ у Харківській області, деякі європейські країни розпочали кампанію призову щодо послаблення обмежень використання переданої зброї Україною.

Своєю чергою генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг також наголосив, що використання Україною західної зброї проти цілей у росії не зробить НАТО частиною конфлікту. Очільник Альянсу подвоїв зусилля, щоб закликати союзників скасувати обмеження на ураження цілей у росії.

Гельсінська комісія США також заявила, що Сполучені Штати Америки мають дозволити Україні наносити удари американською зброєю по силах ЗС рф у прикордонних районах росії. Проте в Пентагоні заявили, що американська зброя призначена для використання на території України.

28 травня премʼєр Бельгії під час пресконференції пояснив, що 30 винищувачів F-16, які Бельгія зобов'язалась передати Україні, можна буде використовувати тільки на українській території. Те саме стосується й іншого озброєння, передбаченого безпековою угодою.

Які країни підтримали Київ щодо застосування західної зброї на території росії:

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: