fbpx
Сьогодні
10:59 24 Тра 2024

Президент США планує пропустити український Саміт миру заради збору коштів у Голлівуді, - ЗМІ

English version here

Найімовірніше, глава Сполучених Штатів Джо Байден пропустить український Саміт миру, який наступного місяця відбудеться у Швейцарії. Замість цього Байден з'явиться на зборі коштів на його передвиборчу кампанію в Каліфорнії.

Про це пише Bloomberg, передає Рубрика.

Швейцарія запланувала саміт на 15-16 червня — після зустрічі "Великої сімки" в Італії. Кілька лідерів G7 планують приєднатися до Саміту миру, але ні Байдена, ні віцепрезидентки США Камали Гарріс на заході не буде, сказали ознайомлені джерела видання. Главу росії володимира путіна не запросили на саміт. Також захід планують пропустили лідери деяких інших країн.

Заплановано, що Байден вилетить із зустрічі G7 на півдні Італії до Лос-Анджелеса для збору коштів 15 червня. До нього приєднаються:

  • Джодж Клуні,
  • Джулія Робертс та інші зірки,
  • також експрезидент Барак Обама,
  • телеведучий Джиммі Кіммел.

На думку Bloomberg, це рішення підкреслює, що Байден продовжує "перемикатися в режим передвиборчої кампанії", оскільки він намагається подолати перевагу Дональда Трампа в ключових штатах напередодні виборів у листопаді.

Минулого місяця Трамп вперше за цей виборчий цикл затьмарив зусилля Байдена зі збору коштів, зібравши ще 76 мільйонів доларів до свого 51 мільйона.

А все-таки близько 70 країн візьмуть участь у Саміті миру у Швейцарії, включно з такими лідерами, як прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо та канцлер Німеччини Олаф Шольц. Прем'єр-міністр Японії Фуміо Кішіда, ймовірно, також там буде.

Відсутність Китаю, ймовірно, розчарує Зеленського, вважає Bloomberg. Пекін протягом тривалого часу вважався вирішальним у мирному процесі, враховуючи його тісні стосунки з росією, але досі Китай пропускав більшість зустрічей напередодні саміту.

Китай і кілька інших країн так званого Глобального Півдня наполягали на тому, щоб росія була залучена до процесу. Україна та її союзники не хочуть взаємодіяти з росією, доки не буде узгоджено набір принципів, які визначать можливе майбутнє мирне врегулювання. Швейцарський саміт задумувався як перший крок до цієї мети.

Дипломати, які організовували конференцію, "придушили її амбіції", щоб зосередитися на вузькому наборі цілей — як-от ядерна безпека та обмін полоненими, пише видання. Ці пункти не відповідають українському плану миру, який передбачає виведення російських військ та майбутні гарантії безпеки.

росія також змушує країни Азії, Африки та Південної Америки триматися подалі від Саміту миру. Глава росії володимир путін, міністр закордонних справ сергій лавров та посадовці рф зустрічалися та зідзвонювалися зі своїми колегами із десятків країн, від Індії до крихітних Коморських островів, щоб стримати їх від участі у швейцарській конференції.

Як повідомлялось, Китай та Бразилія лише за участі росії підтримують конференцію щодо миру в Україні.

Глобальний саміт миру у Швейцарії

Як повідомляла Рубрика, у січні 2024 року Президент України Володимир Зеленський і Президентка Швейцарської Конфедерації Віола Амхерд домовилися про початок підготовки до проведення у Швейцарії Глобального саміту миру на рівні лідерів держав.

Нагадаємо, ще у листопаді 2022 року Зеленський вперше озвучив "формулу миру", яка повинна була б посприяти завершенню повномасштабної війни на справедливих умовах.

Вищезгадану "формулу" обговорять під час Глобального саміту миру, який пройде у Швейцарії. Серед запрошених учасників немає російської федерації.

Раніше керівник Офісу президента Андрій Єрмак допустив участь росії в глобальному саміті миру, однак не на першій зустрічі.

Уряд Швейцарії визначився, що 15-16 червня проведе дводенну конференцію високого рівня, спрямовану на досягнення миру в Україні. росія не братиме участь у заході.

7 травня канцлер Німеччини Олаф Шольц закликав країни з економікою, що розвивається, взяти участь у Глобальному саміті миру щодо України.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: