fbpx
Сьогодні
12:59 20 Тра 2024

Прем'єрка Естонії заявила, що відправлення військових НАТО для підготовки бійців ЗСУ не призведе до ескалації війни

English version here

Кая Каллас. Фото: Emmi Korhonen/Lehtikuva/via REUTERS

Прем'єр-міністерка Естонії Кая Каллас наголосила, що країни-члени НАТО не повинні боятися відправлення військ в Україну. Це не втягне Альянс у війну проти російської федерації.

Про це повідомляє Financial Times, пише Рубрика.

За словами Каллас, "є країни, які вже тренують солдатів на місцях". Вона зазначає, що вони роблять це на свій страх і ризик.

Водночас естонська прем'єрка наголосила, що якби армія РФ напали на навчальний персонал, це не призвело б до автоматичної активації статті 5 НАТО про взаємну оборону.

"Я не можу собі уявити, що якщо там хтось постраждає, то ті, хто відправив своїх людей, скажуть: "Це стаття 5. Давайте … розбомбимо Росію". Це не так працює. Це не відбувається автоматично. Тому ці страхи не мають під собою підстав. Якщо ви посилаєте своїх людей на допомогу українцям, ви знаєте, що країна перебуває у стані війни, і ви йдете в зону ризику. Тож ви берете на себе ризик", — сказала вона.

Як пише FT, Каллас зазначає, що допомога у підготовці українських військ на її території, а не деінде в Європі, не призведе до ескалації конфлікту.

"Російська пропаганда говорить про війну з НАТО, тому їм не потрібне виправдання. Що б ми не робили зі свого боку… Якщо вони захочуть напасти, вони нападуть", — додала прем'єр-міністрка Естонії.

Нагадаємо, радник президента Естонії з питань національної безпеки Мадіс Ролл заявив, що естонський уряд розглядає можливість відправки військ на захід України, щоб взяти на себе тилові функції ЗСУ.

Також президент Франції Еммануель Макрон не виключає відправлення військ до України, якщо росія прорве оборону та буде запит від Києва.

Ініціатива Макрона щодо відправки військ в Україну

Раніше французький лідер Еммануель Макрон заявив про можливість введення війська на територію України. Це викликало дискусію серед союзників України.

Пізніше Франція пояснила, що не йдеться про безпосередню відправку військ для участі в бойових діях. Деякі країни НАТО заявили, що готові розглянути таку можливість. Серед них Литва, Латвія, Естонія та Канада.

Попри це, низка інших країн-членів НАТО вже виступили із заявами, що не розглядають відправлення своїх військ в Україну. Про це сказали у Білому домі США, Німеччині, Великій Британії, Канаді, Іспанії, Чехії, Польщі тощо.

Нещодавно, 2 травня Макрон знову заявив, що не виключає відправлення військ в Україну, оскільки його головна стратегічна мета: росія не може перемогти.

Варто додати, міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс зауважив, що західні країни можуть відправити своїх військових інструкторів до України для навчання. Це може бути першим кроком в ініціативі Макрона.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: