fbpx
Сьогодні
12:57 15 Тра 2024

NYT: у Білому домі розмірковують про замороження війни в Україні за "корейським сценарієм"

English version here

Фото: The New York Times

Україна та російська федерація, аби припинити вогонь, вже через кілька місяців можуть піти на мирні переговори. І такий "корейський сценарій" виглядає цілком реальним.

Про це заявили чиновники Білого дому у розмові з The New York Times.

Як зазначили співрозмовники, бої, які тривають зараз, схожі на ті, що були 18 місяців тому, і цілком ймовірно, що вони залишаться таким же ще через 18 місяців.

"В адміністрації Байдена зростає відчуття, що наступні кілька місяців можуть виявитися вирішальними, оскільки в якийсь момент обидві сторони можуть, нарешті, перейти до перемир'я шляхом переговорів, подібного до того, що поклало край активним бойовим діям у Кореї 1953 року", наголошують у статті.

Чиновники Адміністрації Байдена переконані, що новий російський наступ у Харківській області "змінює траєкторію війни в Україні":

  • З одного боку вони впевнені, що з надходженням допомоги Україна зможе відбити ці територіальні втрати. Ба більше, чиновники США прогнозують це на липень. І також зазначають, що особовий склад України на фронті стане більшим та молодшим.
  • Та на противагу цьому, співрозмовники "не наважуються робити прогнози щодо того, де лінія фронту може перебувати навіть через кілька місяців, чи зможе Зеленський розпочати свій контрнаступ, що давно відкладається, наступного року.

Найбільше занепокоєння Вашингтона викликає те, що росія замінює зброю, знищену за перші 27 місяців війни, і відновлює позиції:

"Росія часто погано починає свої війни та добре закінчує їх", зауважили чиновники

Окрім того, як пише видання, у Байдена стурбовані тим, що рф зробила висновки у цій війні щодо того, які технології показали себе добре, а які — погано, а також досягла технологічних успіхів у протидії американській зброї.

При цьому Байден, як і раніше, виступає проти ідеї Макрона з вирядженням військ до України.

"Цей рік є вікном можливостей для Росії. Але якщо російські військові не зможуть перетворити ці переваги на бойові досягнення і набрати імпульс, існує велика ймовірність, що це вікно почне закриватися, коли ми вступимо у 2025 рік", — заявив Майкл Кофман, експерт по росії з Фонду Карнегі за міжнародний світ у Вашингтоні.

Що відомо про перемовини з росією у 2022 році

Як повідомляла Рубрика, 20 квітня у Кремлі заявили, що передали документ з "абсолютно чіткими формулюваннями".

"Наразі українській стороні переданий наш проект документа, який включає абсолютно чіткі вироблені формулювання. М'яч на їхньому боці. Чекаємо на відповідь", зазначив прес-секретар президента Росії.

При цьому Пєсков вкотре заявив, що "українська сторона постійно відходить від своїх раніше даних погоджень, своїх слів, їх постійно змінює".

Як потім писала Рубрика, президент Володимир Зеленський не підтвердив, що Україна отримала від росії проєкт документа у рамках переговорів про завершення війни.

"Впевнений, що нам нічого не передали", – наголосив Зеленський.

Він також прокоментував слова Дмітрія Пескова про те, що "м'яч на боці Києва".

"Я в принципі непогано раніше грав у футбол. Там які правила: треба щоби було дві команди і щоб був м'яч. Тут мені здається, що Песков сам з собою грає в футбол. Ми обов'язково покажемо, як ми б'ємо по воротах, як тільки нам дадуть м'яч", – додав Зеленський.

Згодом, 17 травня у МЗС росії заявили, що переговори з Україною припинилися.

15 травня 2024 року російський диктатор володимир путін заявив, що росія готова вести переговори з Україною щодо війни, але виключно на умовах, які будуть вигідні й рф. Але такі мирні плани, каже путін, відкидаються нашою країною та Заходом.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: