fbpx
Сьогодні
10:34 07 Тра 2024

В інавгурації путіна візьмуть участь шість країн Європейського Союзу, - ЗМІ

Фото: ЕРА

7 травня представники 6 країн-членів Європейського союзу будуть присутні на інавгурації президента росії володимира путіна.

Про це пише Радіо Свобода.

Видання отримало відповідний перелік:

  • Франція;
  • Угорщина;
  • Словаччина;
  • Греція;
  • Мальта;
  • Кіпр.

За даними Радіо Свобода у дипломатичних колах Європейського Союзу, станом на вечір, 6 травня, намір відправити свого представника на захід мала й Бельгія. Втім, вранці стало відомо, що країна не буде брати участь у церемонії.

Раніше видання Reuters повідомило, що Франція та деякі інші країни Європейського Союзу можуть надіслати своїх представників на церемонію інавгурації володимира путіна на новий шестирічний термін президента росії.

Як писала Рубрика, на "інавгурацію президента" російської федерації володимира путіна, яка відбудеться 7 травня, прибуде посол від Франції.

Також Reuters повідомляв про ймовірну участь Угорщини та Словаччини.

Що відомо про ставлення країн до інавгурації путіна.

Натомість речник Держдепартаменту США Метью Міллер заявив напередодні, що від країни не буде представника на інавгурації.

"Ми однозначно не визнаємо вибори президента в росії вільними та чесними. Однак путін – президент росії й продовжуватиме діяти в цій ролі, але нашого представника не буде на його інавгурації", – сказав він.

Також речник Євросоюзу заявив, що 20 країн-членів ЄС бойкотуватимуть захід.

Щонайменше чотири країни оголосили, що їхні дипломати не будуть присутніми на інавгурації володимира путіна після його "переобрання" на посаду президента росії, зокрема:

  • Чехія,
  • Естонія,
  • Литва,
  • Вірменія.

В МЗС Естонії зазначили, що вибори в росії "не були ані демократичними, ані відкритими, ані чесними", тому інавгурація путіна — "це просто вистава". Своєю чергою Чехія відкликала свого посла з російської федерації.

Раніше у Кремлі повідомили, що глави всіх іноземних дипломатичних місій у Москві були запрошені на інавгурацію путіна.

У МЗС України кажуть, що не бачать "правових підстав" для визнання володимира путіна  "демократично обраним і легітимним президентом рф".

"Нещодавні резолюції Парламентської Асамблеї Ради Європи від 17 квітня № 2540 (2024) та Європейського Парламенту від 25 квітня № 2024/2665(RSP) підтверджують неправомірність проведення так званих "виборів" на тимчасово окупованих територіях України, їх недемократичний характер на території рф та фактично заперечують легітимність їх результатів", – наголосили в міністерстві.

Як повідомлялось раніше, вибори президента росії відбулися із 15 до 17 березня 2024 року

Очікувано, путін здобув перемогу на президентських виборах у Росії 17 березня, зміцнивши й без того жорсткий контроль над владою.

Результат означає, що 71-річний путін вступить у новий шестирічний термін, обжене Йосипа Сталіна та стане лідером росії, який перебував на посаді найдовше за більш ніж 200 років.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: