fbpx
Сьогодні
21:47 24 Кві 2024

Українські чоловіки віком від 18 до 60 років не зможуть отримати паспорти за кордоном: постанова Кабміну

Уряд України заборонив пересилати за кордон оформлені паспорти громадянина України та паспорти для виїзду за кордон, що належать чоловікам призовного віку.

Про це йдеться у постанові Кабінету міністріа України № 443 від 23 квітня, пише Рубрика.

"Отримання паспорта громадянина України, паспорта громадянина України для виїзду за кордон громадянином України чоловічої статі віком від 18 до 60 років здійснюється у територіальному органі/територіальному підрозділі ДМС. Пересилання таких паспортів до відокремленого підрозділу або закордонної дипломатичної установи України для організації їх видачі не здійснюється", — йдеться у постанові.

Водночас чоловіки, які, згідно з законодавством, мають право виїжджати за кордон, і надалі зможуть отримати переслані паспорти.

До цих категорій належать:

  • люди з інвалідністю;
  • люди, які виїхали як супроводжуючі своєї дружини з інвалідністю або батьків своїх чи дружини з інвалідністю 1 або 2 групи;
  • люди, які доглядають за інвалідами 1 або 2 групи;
  • батьки, усиновлювачі чи опікуни дітей з інвалідністю до 18 років;
  • батьки повнолітніх людей з інвалідністю 1 або 2 групи;
  • дідусі, брати, вітчими дітей з інвалідністю;
  • опікуни людей з інвалідністю у складі родичів першого порядку;
  • люди, які мають дітей із захворюваннями, що потребують медичного втручання за кордоном.

Нагадаємо, 11 квітня Рада ухвалила у другому читанні закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку", він вже підписаний президентом та опублікований.

А 23 квітня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба підтвердив повідомлення про призупинення надання консульських послуг українським чоловікам мобілізаційного віку, які перебувають за кордоном. На його думку, перебування за кордоном не звільняє громадянина від "обовʼязків перед Батьківщиною", зокрема щодо оновлення своїх даних у військкоматах, і саме тому, за його словами, він доручив припинити надання деяких послуг таким людям.

МЗС пізніше вказало, що після набуття законом про мобілізацію чинності 18 травня 2024 року "процес прийняття та розгляду заяв про вчинення консульських дій продовжиться з урахуванням нових вимог, що випливають із положень закону".

Своєю чергою в Європейському Союзі заявили, що "взяли до уваги" рішення Міністерства закордонних справ України щодо призупинення надання послуг чоловікам мобілізаційного віку в дипломатичних установах.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: