fbpx
Сьогодні
20:15 19 Кві 2024

Старт роботи Міжнародного реєстру збитків – перший крок до отримання Україною репарацій з російського агресора, – нардеп

Фото: Рубрика / Микола Тимченко

Про початок роботи Міжнародного реєстру збитків, завданих агресією рф проти України, котрий розпочав функціонування з 2 квітня, розповів в ефірі телемарафону «Єдині новини» заступник голови парламентського Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Арсеній Пушкаренко.

Він нагадав, що цей Міжнародний реєстр був створений у травні минулого року на 4-му саміті Ради Європи у Рейк'явіку. Також зазначив, що дуже символічним є те, що його відкриття відбулося в Гаазі під час Конференції «Відновлення справедливості для України» за участі 57-ми держав. На його думку, це фундаментальний крок, адже цей реєстр лягає в основу майбутніх репарацій.

«Відтепер будь-яка юридична або фізична особа – громадянин України зможе подавати заяви на відшкодування в електронному форматі за 40 критеріями – починаючи від втраченого майна і закінчуючи злочинами проти людяності (сексуальні злочини, депортацію тощо). Це лише перший крок для відновлення справедливості щодо збитків, завданих російською агресією. Другий крок – це Компенсаційна комісія, яка складатиметься з міжнародних представників, котрі прийматимуть рішення на підставі задокументованих та поданих заяв до реєстру збитків. Необхідно ще приблизно рік, аби вона запрацювала», – зазначив народний депутат.

Однак, за оцінками політика, найскладніше – Компенсаційний фонд. Це питання заморожених російських активів, передусім суверенних. Наразі нараховується близько 300 мільярдів доларів по всьому світу. Вже є певні позитивні зрушення у цьому напрямку. Йдеться про перші рішення щодо вилучення прибутків депозитарії від цих коштів на підтримку України. У зв'язку зі складною ситуацією на фронті ці кошти поки йдуть на військову підтримку.

«Говорячи про вилучення 300 млрд доларів, фактично суверенних активів рф, розуміємо, що це прецедент, якого ще не було в історії. Ми працюємо на всіх можливих майданчиках і переконуємо, що, незважаючи на всю підтримку, яка надходить від партнерів, за яку ми дуже вдячні, заплатити за свої злочинні дії має саме росія. Це також буде сигналом як для офіційної москви, так і для інших держав, щоб у майбутньому вони не наважувались розпочинати агресію проти іншої країни», – каже парламентарій.

Він також відзначив, що багато держав уже підтримують думку, що кошти заморожених активів варто направити саме до Компенсаційного фонду. І щоб через цей Фонд сплачувалися гроші як нашій державі, так і фізичним та юридичним особам – резидентам України як репарації.

У своєму виступі на телемарафоні «Єдині новини» народний депутат також зупинився на питанні початку переговорів України щодо вступу до ЄС.

«Ми довели, що готові швидко реагувати та приймати необхідні рішення. За політичного лідерства Президента Володимира Зеленського Верховна Рада у взаємодії з Кабінетом Міністрів вчасно прийняла всі необхідні законопроєкти. Контрольним маркером для України щодо виконання зобов'язань було прийняття закону про лобізм у цілому. Ми це зробили, тож на сьогодні абсолютно нічого не заважає почати переговори. Але у цьому є свій політичний момент, адже з 1-го липня в Євросоюзі буде головувати Угорщина, тож маємо встигнути зайти у перемовний процес, доки очільницею є Бельгія», – підсумував Арсеній Пушкаренко.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: