fbpx
Сьогодні
13:36 22 Кві 2024

В музеї Ханенків пройде унікальна одноденна виставка: представлять унікальне декоративне блюдо

Музей Богдана та Варвари Ханенків у четвер, 25 квітня, в межах проєкту "Крізь потаємні дверцята", представить унікальне декоративне блюдо, яке виготовлене в стилі відомого кераміста Бернара Паліссі.

Про це музей повідомив на своїй сторінці в Facebook, передає Рубрика.

У межах проєкту "Крізь потаємні дверцята" музей двічі на місяць представляє один музейний предмет зі своєї 25-тисячної колекції. Декоративне блюдо, яке раніше не демонстрували, є однією з частин колекції французьких фаянсів, яка налічує приблизно двох десятків предметів.

Декоративне блюдо прикрашене рельєфними фігурками рептилій та земноводних.

Художник використав овальну форму для втілення своєї ідеї — відтворення куточка природної водойми з її мешканцями. Центральна частина блюда імітує невелике озерце з кам'янистим острівцем, на якому звивається змія, а навколо плавають чотири риби, що повторюють контури денця блюда. Борти посудини, вкриті камінцями, мушлями та зеленню водяних рослин, доповнюють цей природний ландшафт.

Тут же знаходять місце для відпочинку дві ящірки та згорнута кільцем змійка, а з обох боків озерця виповзають жаба та рак.

Для створення декоративних фігур майстер використовував гіпсові форми, зроблені з реальних представників місцевої фауни, ймовірно, попередньо приспаних.

Кураторкою показу є Олена Мітякіна.

Довідка про проєкт

У проєкті Музею Ханенків за прихованим входом до "Золотого кабінету" лише на один день з'являтиметься один із творів колекції, яка налічує близько 25 тисяч предметів.

З початку повномасштабної війни усі ці предмети були захищені та законсервовані, однак їм потрібен постійний догляд реставраторів і кураторів.

Така можливість дозволяє час від часу виводити на показ один предмет і представляти його на тимчасовому експозиційному майданчику. Це може бути як відомий відвідувачам шедевр, так і предмет, що довгий час перебував у депозитарії. Проте кожен з них є цінним і несе свою унікальну історію, якою музей буде ділитися з відвідувачами.

Довідка

Бернар Паліссі (бл. 1589, Париж) – видатний французький вчений-природодослідник і художник французького Ренесансу, "один з найнезвичайніших і суперечливих у своїй творчості майстрів. Паліссі був людиною Відродження, енциклопедично освіченим і різнобічним – ботанік, хімік-арканіст, малювальник, живописець зі скла, кераміст-технолог, емальєр, письменник та теоретик мистецтва".

Паліссі відомий своїм внеском у природничі науки, а також відкриттями в галузі садівництва, геології, гідрології та вивчення скам'янілостей. Більшість його незвичайних художніх творів експонується у Національному музеї епохи Відродження у замку Екуан.

Як повідомлялось, у столичному музеї Ханенків відкриють бібліотеку, яка була закрита 110 років.

Також повідомлялось, що український інститут ініціював створення деколонізаційного посібника для закордонних музеїв – з фокусом на Україну.

Окрім того, повідомлялось, що тканину віком понад 6000 років, що вважається однією з найдавніших у світі, уперше презентували на виставці в Державному історико-культурному заповіднику "Трипільська культура" у селі Легедзине, що на Черкащині.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: