fbpx
Сьогодні
11:23 21 Кві 2024

В Україні розпочався відбір проєктів для реставрації культурних пам’яток: у чому рішення

У Лисичанську, Луганщина, російські окупанти знищили 100-річну пам'ятку архітектури. Фото з мережі

В Україні розпочався відбір проєктів робіт з реставрації, консервації, ремонту пам'яток культурної спадщини: вони мають відповідати встановленим законодавством вимогам.

Про це повідомляє Мінкульт України, пише Рубрика.

У чому проблема?

Від початку повномасштабної війни, з 24 лютого 2022 року та станом на 8 квітня 2024 року внаслідок російської агресії в Україні пошкоджень зазнали 1046 пам'яток культурної спадщини.

Понад сто з них — це об'єкти національного значення.

Яке рішення?

В Україні розпочався відбір проєктів робіт з реставрації, консервації, ремонту пам'яток культурної спадщини. вони мають відповідати встановленим законодавством вимогам.

У відборі візьмуть участь проєкти, котрі відповідатимуть встановленим законодавством вимогам.

культурні пам'ятки

Фото: МКіП

Як це працює?

При цьому у зв'язку з викликами, пов'язаними з триваючою російською агресією, впродовж 2024 року пріоритетними при розподілі коштів під час відбору проєктів, в рамках програми "Велике будівництво", будуть наступні напрямки:

  • роботи, на яких було розпочато у попередні роки, в тому числі завершення проектів робіт з реставрації, консервації, ремонту, невідкладних протиаварійних та консерваційних робіт на пам'ятках культурної спадщини, розпочатих у попередні роки і які перебувають на фінальній стадії робіт (не більше 20% до завершення);
  • включеним до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО (для пам'яток культурної спадщини);
  • щодо об'єктів, що перебувають в аварійному стані;
  • проєкти робіт з встановлення та ремонту інженерних мереж на пам'ятках та їх території, закладах культури (системи протипожежного захисту, водопостачання, опалення тощо);
  • проєкти з протиаварійних та невідкладних консерваційних робіт на об'єктах, що постраждали внаслідок російської збройної агресії.

Варто додати, що в Україні планують будівництво нових та модернізацію вже наявних сховищ для евакуації та збереження культурних цінностей під час війни.

Нагадаємо, "Місце Тиші" — простір пам'яті про загиблих за Україну студентів та курсантів вишу створили у дворі Головного навчального корпусу Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: