fbpx
Сьогодні
Фото 22:21 20 Кві 2024

Пенсіонер з Сумщини встановив на власному подвір'ї вітряк, який забезпечує будинок електроенергією

Фото: Шостка News

83-річний В'ячеслав Медведков з Шостки встановив на своєму подвір'ї саморобний вітрогенератор карусельного типу заввишки 11 метрів. Його лопаті обертаються під впливом вітру, виробляючи електроенергію для будинку.

Про це розповідає Рубрика, посилаючись на Шостка News.

В'ячеслав Медведков, за фахом інженер-енергетик, втілив свої знання та захоплення альтернативними джерелами енергії у цей проєкт. На пенсії він не став сидіти склавши руки, а присвятив себе розробці та будівництву цього "вітряного велетня" за власними кресленнями.

встановив на власному подвір'ї вітряк

Фото: Шостка News

"Ця ідея виникла у мене десь років 30 назад. Я готувався до цього: читав, матеріал підбирав. На базарі купив старий генератор, переробив його. Коли мені виповнилось 72 роки, а це було у 2012 році, я почав варити цей вітряк. Закінчив його 2014-му і запустив», – розповідає В'ячеслав Медведков.

Саморобний вітряк, генерує електроенергію не постійно, а залежно від швидкості вітру: чим сильніший вітер, тим більше енергії він несе, і тим більше електроенергії може виробити вітряна установка.

«Спочатку завдяки отриманій енергії від вітру у будинку я опалював електропідігрівачем дві кімнати. А потім почав заряджати акумулятори», – говорить інженер.

встановив на власному подвір'ї вітряк

Фото: Шостка News

Саморобний вітрогенератор не лише економить кошти родині В'ячеслава Медведкова, але й став справжнім рятівником під час блекауту 2022 року. Коли вся країна, й Шостка зокрема, поринула у темряву, в їхньому будинку завдяки вітряку було світло.

Однак минулого року бурелом, що пронісся Шосткинщиною, пошкодив вітрогенератор. Щоб компенсувати енергетичні втрати, довелося збудувати нову установку – маленький вітряк, який дає зараз 400 Вт. Цього вистачає на комп'ютер, на освітлення світлодіодними лампами.

встановив на власному подвір'ї вітряк

Фото: Шостка News

Не зупиняючись на досягнутому, він розпочав будівництво третього вітряка. Цього разу він буде пропелерного типу з лопатями завдовжки 3,5 метри.

Як і завжди, В'ячеслав Медведков використовує для своїх творінь підручні матеріали. Наприклад, каркас він збирає з карнизів, а лопаті виготовляє з легкого металу.

встановив на власному подвір'ї вітряк

Фото: Шостка News

Процес створення вітряків починається з креслень, які інженер вигадує самостійно. Він малює їх не лише на папері, але й на воротах власного сараю.

На цьому В'ячеслав Медведков не зупиняється. У його планах створити вічний двигун, а також побудувати гідроелектростанцію. Їх він також розмістить на своєму городі.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: