fbpx
Сьогодні
12:20 19 Кві 2024

Активісти зі Словаччини запустили збір коштів, щоб приєднатися до чеської ініціативи щодо боєприпасів

Аби приєднатися до чеської ініціативи щодо закупівлі боєприпасів для України словацькі активісти запустили збір коштів. На рахунку вже понад 1,87 млн євро.

Про це йдеться на офіційному сайті збору коштів, передає Рубрика.

У чому проблема?

Словаччина разом з Угорщиною заявляли, що не стануть долучатися до ініціативи Чехії щодо закупівлі снарядів для України.

На думку глави словацького МЗС Юрая Бланара, "цей конфлікт не має військового вирішення".

Яке рішення?

Тому активісти зі Словаччини запустили збір коштів, аби приєднатися до чеської ініціативи щодо закупівлі боєприпасів для України.

Такий вигляд має сайт, де збирають кошти на приєднання до чеської ініціативи станом на 19 квітня. Фото: Скриншот

Як це працює?

Таку акцію запустили словацькі громадські організації:

  • Mier Ukrajine,
  • Darček pre Putina,
  • Donio та All4Ukraine.

На сайті збору коштів зазначають, що словаки, які не згодні з позицією уряду, вирішили самостійно долучитися до чеської ініціативи.

"Доведімо, що Словаччина не боягузлива і стоїть на правильному боці історії, організувавши громадський збір коштів на боєприпаси. Допоможімо Україні, попри наш проросійський уряд", — йдеться на сайті.

Так, за 4 дні збору до ініціативи словацьких активістів долучилися більш як 29 тисяч людей.

Наразі вдалося зібрати понад 1,87 млн євро.

До такої акції долучився і колишній міністр закордонних справ Словаччини Іван Корчок, який нещодавно програв на президентських виборах проросійському політику Петеру Пеллегріні.

"На нашого найближчого сусіда напали, він захищається, а це неможливо без зброї. Війна може закінчитися негайно — коли росія припинить свою агресію. Підтримка України — це не продовження війни, це підтримка існування сусіда", — написав політик у на своїй сторінці у Facebook.

Що відомо про ініціативу Чехії щодо пошуку боєприпасів для України

17 лютого на Мюнхенській конференції з безпеки президент Чехії Петр Павел заявив, що його країна ідентифікувала 500 000 снарядів калібру 155 мм та 300 000 снарядів калібру 122 мм, які можуть бути доставлені протягом кількох тижнів, якщо гроші будуть доступні.

Загалом закупівлю боєприпасів для України за межами Європи підтримують 15 країн.

Міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський заявив, що у межах ініціативи із закупівлі артбоєприпасів для України можливе постачання 1,5 мільйона снарядів.

Варто додати, що Чехія вже ідентифікувала понад мільйон одиниць артилерійських боєприпасів у країнах за межами Європейського Союзу, які можна придбати для передачі Україні.

Своєю чергою президент Чехії Петр Павел заявив, чеська ініціатива набрала обертів.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: