fbpx
Сьогодні
15:30 09 Кві 2024

Міндовкілля розпочинає тренінги із впровадження закону "Про управління відходами"

Такі звалища були по всій громаді/ Фото надане Тетяною Білан

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів розпочинає цикл регіональних тренінгів для громад та бізнесу щодо практичного застосування норм закону "Про управління відходами".

Про це пише Рубрика, посилаючись на пресслужбу відомства.

У чому проблема?

За даними Міністерства охорони довкілля, в Україні щорічно утворюється пів мільярда тонн відходів, понад 90% з них відправляють на звалища.

У червні 2022 року був прийнятий Закон України "Про управління відходами", який дав старт довгоочікуваній реформі управління відходами. Вона своєю чергою має розв'язати гостру проблему сміттєзвалищ, відсутності сміттєпереробки та розширеної відповідальності виробника. Закон набув чинності 9 липня 2023 року.

ей закон відповідає 98-ій рамковій Директиві і є першим, але важливим і серйозним кроком на шляху нашої європейської інтеграції в частині імплементації принципів управління відходами", – відзначав директор Департаменту з питань управління відходами та екологічної безпеки Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України Роман Філоненко.

Яке рішення?

Тому для правильного практичного застосування норм закону "Про управління відходами" Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів розпочинає цикл регіональних тренінгів для громад та бізнесу.

"Реформа системи управління відходами набирає обертів, відтак громади та підприємства починають працювати у цьому секторі за новими правилами.

Щоб цей шлях був простим та зрозумілим, Міндовкілля веде активну комунікацію, адже питань виникає багато", підкреслили в повідомленні.

Як це працює?

Відтак фахівці Міндовкілля та міжнародні експерти проводитимуть навчання для представників територіальних громад та суб'єктів господарювання із впровадження норм закону "Про управління відходами".

Як наголошують, для громад та бізнесу навчання проходитиме окремо:

  • оскільки для перших актуальним є розробка планів з управління відходами та налагодження роздільного збору на своїй території;
  • тоді як бізнес цікавить підготовка плану управління відходами для підприємства, питання подання декларацій про відходи, отримання дозволів на відповідні операції тощо.

Заходи пройдуть у всіх областях, перший відбудеться 10 квітня у Черкасах.

Нагадаємо, що "Рубрика" дізналася, як за експертної підтримки Програми U-LEAD з Європою громади будуть осучаснювати свої полігони, щоб збільшити відсоток перероблення відходів і зменшити шкоду сміттєзвалищ для довкілля. Читай те докладніше у нашому матеріалі: "Як громадам дати раду зі сміттям: кейси Славутича і Конотопа".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: