fbpx
Сьогодні
Фото 12:52 14 Кві 2024

Перша українка, яка піднялася на Еверест, присвятила підкорення гори Аннапурна жінкам в ЗСУ

Фото: iraaleksandrovna/Instagram

Нещодавно українська альпіністка Ірина Галай, яка стала першою жінкою, що піднялася на Еверест, підкорила Аннапурну (висота 8 091 метр) — одну з найнебезпечніших гір у світі.

Про це повідомляє Сhampion.

Як зазначають, рівень смертності альпіністів на горі Аннапурна за всі роки сходжень — 22%. Саме тому вона вважається небезпечним восьмитисячником.

Проте Ірині Галай вдалося це зробити разом з непальським гідом Мінгма. Цей підйом став першим сходженням українки після початку повномасштабного вторгнення.

Ірина Галай

Фото: Сhampion

Сhampion розповідає, що перші місяці великої війни Галай провела в рядах ТРО, тому похід на Аннапурну вона присвятила ЗСУ та 60 тисячам жінок, які захищають Україну.

"Я маю з собою прапор, на ньому зображено логотип організації Arm Women Now. Я взяла цей прапор, адже Аннапурна — гора жіночого роду. Складна та серйозна, вважається найнебезпечнішою горою у світі.

Вона має характер, схожий на характер української військової жінки. Яка ніколи не дозволить собі непотрібних людей, не дасть себе легко завоювати й знищує всіх, хто наближається з поганими намірами.

Зараз у ЗСУ служить понад 60 тисяч жінок, що є разючою цифрою навіть для НАТО. Ці жінки — мої герої. Мене зачаровує їхні відвага, краса, сміливість та характер. Вони — неймовірні! Я присвячую це сходження їм і своїй країні, яка прямо зараз веде боротьбу за своє існування", написала Галай.

Наразі Ірина спускається з гори разом з гідом. Жінка стала першою українкою, яка здійснила сходження на восьмитисячник у цьому сезоні.

Нагадаємо, що Ірина Галай стала першою українкою, якій вдалося підкорити К2.

27 липня 2021 року жінка піднялася на другу за висотою гірську вершину Землі К2 (Чогорі). Висота К2 – 8 611 метрів, вона розташована в гірській системі Каракорум на північний захід від Гімалаїв.

Через надзвичайну складність сходження К2 також називають Дикої горою, а в світі альпіністів – горою-вбивцею. Рівень смертності при сходженні на К2 становить рекордні 23 відсотки. Тобто, сходження кожного четвертого альпініста на К2 закінчувалося трагедією.

До того ж ця українська експедиція на "гору вбивцю" стала першою за роки Незалежності України.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: