fbpx
Сьогодні
20:54 27 Лип 2021

Уперше українка підкорила найнебезпечнішу гору в світі

Ірина Галай стала першою українкою, якій вдалося підкорити К2.

Як пише Укрінформ, 27 липня о 08:42 за місцевим часом жінка піднялася на другу за висотою гірську вершину Землі К2 (Чогорі). Висота К2 – 8 611 метрів, вона розташована в гірській системі Каракорум на північний захід від Гімалаїв.

Через надзвичайну складність сходження К2 також називають Дикої горою, а в світі альпіністів – горою-вбивцею. Рівень смертності при сходженні на К2 становить рекордні 23 відсотки. Тобто, сходження кожного четвертого альпініста на К2 закінчувалося трагедією.

Галай на вершині К2

Фото: Ukrinform

Своє сходження Ірина присвятила 30-річчю незалежності України. Галай розвінчала міф, що на К2 можуть піднятися тільки профі, як до цього вважалося в світі альпінізму. Іра стала першою українкою, якій вдалося зійти на К2.

"Після спуску я точно можу сказати, що це буде найважче гірське випробування в моєму житті", – зазначила Галай у Facebook.

Разом з Іриною на Чогорі піднявся Дмитро Семененко з Дніпра, який здійснив своє сходження без кисневої маски. Зараз Ірина і Дмитро спускаються з вершини. У базовому таборі 2 (розташований на висоті 6800 метрів) їх чекає третій учасник експедиції відомий фотограф, уродженець Коломиї Назарій Кривошеєв.

Експедиція на К2

Нагадаємо, що ця українська експедиція на "гору вбивцю" стала першою за роки Незалежності України.

Рубрика:
Спорт Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: