fbpx
Сьогодні
21:43 14 Кві 2024

Нетаньягу після розмови з президентом США скасував негайний удар по Ірану у відповідь, - ЗМІ

Прем'єр-міністр Беньямін Нетаньягу після розмови з президентом Сполучених Штатів Джо Байденом відмовився від негайного удару по Ірану у відповідь на атаку 13 квітня.

Про це пише New York Times з посиланням на двох ізраїльських чиновників, пише Рубрика.

За словами співрозмовників видання, 14 квітня Міністерство оборони Ізраїлю повинно було обміркувати, як відповісти на атаку Ірану.

Джерела додали, що одну з можливих реакцій — удар у відповідь, який запропонували деякі представники відомства — скасували після телефонної розмови Нетаньягу з Байденом, а також через те, що удари завдали відносно незначної шкоди.

Як зазначає Times of Israel з посиланням на високопосадовця з адміністрації Байдена, президент США під час розмови з ізраїльським прем'єром сказав, що Ізраїль повинен "уважно та стратегічно подумати про ризик ескалації", проте Вашингтон не виступав проти військової відповіді.

"Ми прагнемо захистити Ізраїль, (але) ми не будемо брати участь у жодній відповіді", — уточнив посадовець.

Видання додає, що після кількох годин обговорення військовий кабінет ще не вирішив, як і коли відповісти на ракетну та безпілотну атаку Ірану.

Водночас видання Axios пише, що рішення Байдена сказати прем'єр-міністру Ізраїлю про те, що США не підтримають будь-яку контратаку Ізраїлю проти Ірану, спричинила шквал критики як з боку республіканців, так і з боку демократів.

Так, колишній радник з національної безпеки президента Дональда Трампа, республіканець Джон Болтон назвав позицію Байдена "соромом для Сполучених Штатів".

"Американський інтерес полягає в тому, щоб переконатися, що Іран, який є основною загрозою міжнародному миру та безпеці в регіоні, принаймні поставлений на своє місце", – сказав він.

Сенатор Джон Феттерман з Демократичної партії також виступив проти позиції президента, наголосивши, що США "повинні підтримувати Ізраїль у цій ситуації".

А ось голова Комітету з розвідки Палати представників, республіканець Майк Тернер вважає, що зараз Сполученим Штатам "не слід брати участь у військових діях безпосередньо проти Ірану".

Тим часом спікер Палати представників Майк Джонсон заявив, що нижня палата Конгресу "знову спробує" надати військову допомогу Ізраїлю у відповідь на атаку Ірану.

Атака Ірану на Ізраїль

Уночі 14 квітня Іран випустив по Ізраїлю понад 300 ракет і безпілотників. ЦАХАЛ стверджує, що перехопив 99% цілей, але деяким із них вдалося обійти оборону Ізраїлю й уразити авіабазу на півдні країни. Внаслідок ударів по медичну допомогу звернулася щонайменше 31 людина.

В Ірані назвали ці удари відповіддю на "численні злочини Ізраїлю", зокрема на атаку проти консульства Ірану у столиці Сирії Дамаску, яка сталася 1 квітня.

Згодом в Ізраїлі заявили, що вдалося перехопити 99% із близько 300 ракет та безпілотників, випущених Іраном протягом ночі 14 квітня. По медичну допомогу звернулася щонайменше 31 людина.

За даними західних ЗМІ, Ізраїль відповість Ірану, але масштаби відповіді будуть визначені на засіданні військового кабінету.

Сполучені Штати засудили атаку Ірану, назвавши свої зобов'язання щодо безпеки Ізраїлю "залізними". Проте США не братимуть участі в будь-яких наступальних операціях проти Ірану.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: