fbpx
Сьогодні
10:38 14 Кві 2024

ISW: Українські Сили оборони не зможуть відбити наступ окупантів без допомоги США

English version here

Фото: Генштаб ЗСУ

Російсько-окупаційні війська, навіть погано оснащені, зможуть проводити наступ, якщо Сполучені Штати Америки затримуватимуть або не надаватимуть військову допомогу Україні.

Про це пише Рубрика, посилаючись на звіт Інституту вивчення війни (ISW).

Американські аналітики зазначають, що поточна схема наступальних операцій російської окупаційної армії дозволяє деяким її підрозділам, що беруть участь у менш інтенсивних діях, відпочивати й відновлюватися.

Тому, як вважають в ISW, російські підрозділи після відновлення чи відпочинку можуть активізувати зусилля на іншому оперативному напрямку:

  • змусивши українські сили перерозподілити свої оборонні ресурси по всій зоні бойових дій,
  • створивши вразливості, якими можуть скористатися російські сили.

"Російські війська створюють резерви оперативного та стратегічного рівня, здатні підтримувати поточні наступальні операції в Україні, ймовірно, для підтримки очікуваних весняно-літніх наступів.

Ці резерви навряд будуть готові діяти як сили проникнення першого ешелону або експлуатаційних сил другого ешелону, здатних проводити великомасштабні механізовані атаки 2024 року, поки українські війська мають засоби для опору їм", – пишуть аналітики.

Як зауважили в ISW, російські війська, швидше за все, використовували б ці резерви для доукомплектування або посилення існуючих формувань і продовжили б атаки, що виснажують, під керівництвом піхоти з випадковими обмеженими кидками механізованої техніки в обраному ними напрямку в ключові моменти.

"Однак, якщо США не відновлять надання допомоги Україні та українським силам, як і раніше, не вистачатиме необхідної артилерії й, зокрема, боєприпасів для протиповітряної оборони, навіть погано навчені та погано оснащені російські війська можуть бути в змозі проводити успішні наступальні операції", – резюмували в Інституті вивчення війни.

Варто додати, що зі слів Головнокомандувача ЗСУ Сирського, обстановка на Східному фронті останніми днями суттєво загострилася, адже після проведення у рф президентських виборів, російські війська значною мірою активізували наступальні дії.

Ключові висновки ISW за 13 квітня:

  • Російські війська проводять щонайменше три операції на оперативному рівні, які не є взаємодоповнюючими, але дозволяють російським військам надавати пріоритет тактичним успіхам на обраному ними секторі. Українським військам буде дедалі важче протистояти цим російським зусиллям, чим довше Україні не вистачатиме подальшої військової допомоги з боку США.
  • Наступальна операція із захоплення Часового Яру відкриває перед російськими військами найближчі перспективи оперативно значущого просування вперед, оскільки захоплення міста, ймовірно, дозволить окупантам розпочати подальші наступальні операції проти міст, які фактично формують значний оборонний пояс України в Донецькій області.
  • Російські загрози Дружківці та Костянтинівці є дуже важливими з оперативної точки зору, оскільки ці міста-фортеці допомагають формувати кістяк української оборони в Донецькій області та на сході України в цілому.
  • Війська РФ не зможуть швидко захопити Часів Яр і, ймовірно, намагатимуться використати його оперативне значення негайно, доки українські війська матимуть ресурси, необхідні для утримання своїх позицій.
  • Німеччина оголосила, що негайно передасть Україні ще один комплекс Patriot у відповідь на нещодавні дуже термінові заклики України про надання додаткових систем для захисту від посилення російської ударної кампанії та поточних зусиль України з розширення можливостей протиповітряної оборони України.
  • Російські війська здійснили підтверджені просування поблизу Часого Яру (на захід від Бахмута) і Донецька.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: