fbpx
Сьогодні
10:58 13 Кві 2024

Правоохоронці на Рівненщині вилучили у злочинної групи гранатомети та тисячі набоїв: суд передав їх ЗСУ

Фото: Ілюстративне / npu.gov.ua

У Рівненській області п'ять гранатометів та майже п'ять тисяч набоїв, вилучені у місцевої банди, що займалась скуповуванням бурштину, передали на потреби українських військових.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Фейсбук Рівненської обласної прокуратури

"За ініціативи прокурорів Рівненської обласної прокуратури на потреби військової частини однієї з механізованих бригад передано 5 реактивних протитанкових гранатометів, а також понад 4,6 тисячі патронів різних калібрів, вилучених під час обшуків у межах кримінального провадження", повідомили у відомстві.

Що відомо про справу

Так, торік на у Сарненському районі Рівненської області правоохоронці викрили чотирьох учасників організованої злочинної групи, які скуповували бурштин, сортували його по фракціях та перепродували за вищими цінами.

У ході досудового розслідування у двох фігурантів, один з яких співробітник ДСНС Рівненської області, вилучили ще й гранатомети та патрони калібрів 5,45 та 7,62.

Цьогоріч Дубровицький районний суд ухвалив обвинувальний вирок усім учасникам угруповання. Також, згідно з рішенням суду:

  • понад 260 кг бурштину передано у власність держави,
  • зброю та боєприпаси, за клопотанням прокуратури, – на потреби ЗСУ.

"В нашій державі є критичні місця, де ці боєприпаси та набої зараз життєво необхідні. І це точно не склад речових доказів", підкреслив керівник Рівненської обласної прокуратури Андрій Рудницький.

Що відбувається в Україні з видобутком бурштину

Як відомо, проблема незаконного видобутку бурштину в Україні існує вже давно.

Ще у листопаді 2019 року парламент України прийняв у першому читанні проєкт закону про легалізацію видобутку бурштину.

До цього глава держави Володимир Зеленський зареєстрував у Раді законопроєкт №2059 "Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо кримінальної відповідальності за незаконний видобуток бурштину або переміщення його через митний кордон України".

Які наслідки роботи мотопомп? Як зупинити збезлісення? Тоді журналісти проєкту "Екорубрика" поїхали в Рівненську область, щоб показати, що відбувається на бурштинових копальнях.

Варто зазначити, що у 2020 році вперше в Україні видали дозвіл на легальний видобуток бурштину. У першому аукціоні брали участь 4 фірми, а в другому – 6. Вони отримали дозволи на 5 років.

При цьому ще у 2015 році обговорювалася ініціатива, щоб територію західних областей України, на якій продовжується нелегальний видобуток бурштину, визнати зоною екологічного лиха.

Але на цей час проблему так і не вирішено. Так, наприкінці 2023 року у Рівненській області чоловік незаконно перевозив майже 300 кг бурштину.

Також у січні 2024 року правоохоронці виявили у Волинській області в Ковельському районі підпільний цех з обробки бурштину. Було вилучено понад 120 кілограмів обробленого та необробленого каміння, готові вироби з нього, чорнові записи.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: