fbpx
Сьогодні
14:26 12 Кві 2024

Кулеба назвав п’ять пріоритетів для дипломатів: Patriot - на першому місці, проте Україна хоче отримати й системи Samp-T

Фото: EPA/UPG

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба назвав п'ять пріоритетів, над якими українські дипломати мають працювати у 2024 році. Однак посилення протиповітряної оборони є одним з пріоритетів для Києва цього року. Україна хоче отримати не лише ЗРК Patriot, а й системи Samp-T.

Про це повідомляє Рубрика з посиланням на міністра закордонних справ України Дмитра Кулебу на форумі дипломатії воєнного часу.

"Безумовно, в час війни все є пріоритетом, тому що війна – це мільйон речей, і немає нічого неважливого в умовах війни… Але я своїх колег запитую щотижня і турбую такими п'ятьма питаннями. Перший – це ППО, і не просто ППО, а дві конкретні речі – "Patriot" або SAMP/T", – зазначив Кулеба.

Він додав, що українська сторона говорить переважно про "Patriot", тому що їх більше у світі. Міністр також підкреслив, що у цьому сенсі у перемовинах з партнерами потрібно діяти дуже сфокусовано.

"Нам підходить тільки одна відповідь: Скільки батарей "Patriot" і коли? Скільки батарей SAMP/T і коли? Скільки ракет до них і коли?. Тому коли наші друзі нам відповідають у публічному просторі, що "ми працюємо над тим, щоб допомогти вам загалом з ППО", ми за зачиненими дверима запитуємо їх: "А що конкретно ви маєте на увазі?", – зазначив Кулеба.

  • Другим пріоритетом він назвав українську формулу миру і саміт у Швейцарії,
  • третім – питання ЄС і НАТО.

Очільник МЗС уточнив, що стосовно ЄС йдеться про схвалення переговорної рамки і проведення першого засідання міжурядової конференції.

"По НАТО все зрозуміло – готуємося до Вашингтонського саміту. Наші партнери дуже хочуть про все домовитися задовго до Вашингтонського саміту, щоб не було ніяких несподіванок на самому саміті, але це буде непросто", – зауважив міністр.

  • Четвертим пріоритетом Кулеба назвав "цілину, яку треба підняти, – це Латинська Америка".

"Стратегію схвалили, зараз активізуємо відносини і рухаємося по цьому треку", – повідомив він.

  • П'ятим пріоритетом, за словами глави МЗС, є нова комплексна політика щодо українців за кордоном.

За його словами, після початку великої війни стало очевидним – якщо ми не змінимо політику стосовно українців за кордоном, їхня асиміляція відбудеться надзвичайно швидко.

"Я не належу до тих, хто вірить, що більшість з тих українців, які виїхали, повернуться. Я належу до тих, хто вважає, що з ними потрібно працювати, щоб вони залишилися українцями. І тому тут – від множинного громадянства,.. до цифровізації консульських послуг, більш ефективного фінансування громад і різних програм спільно з ними… Ми підготували напрацювання, програми, стратегію, проговорюємо її з іншими органами влади і будемо презентувати її Президенту", – резюмував глава української дипломатії.

Довідка про Samp-T

Нагадаємо, Франція та Італія спільно надали Україні протиракетну систему Samp-T. Це сталося у 2023 році. Інформації про роботу зенітно-ракетного комплексу Samp-T в Україні практично немає, причиною цього є підхід Італії та Франції, які передали його ЗСУ.

Відомо, що системи Samp-T можуть збивати цілі на відстані до 150 кілометрів та на висоті до 25 кілометрів. Також ЗРК може знищувати балістичні ракети.

ППО Patriot для України

Як повідомлялось, системи зеніто-ракетного комплексу Patriot успішно відбивають балістичні ракети російської федерації, які могли б завдати величезних втрат та руйнувань.

Варто зауважити, що Німеччина, Нідерланди, Румунія та Іспанія спільно закуплять близько 1 000 ракет для зенітно-ракетних комплексів Patriot.

Окрім того, президент Зеленський нещодавно наголошував, що Україна потребує 25 систем протиповітряної оборони Patriot або її аналогів для того, щоб повністю закрити небо над територією країни.

При цьому міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив, що Україна знайшла 100 вільних Patriot у світі, але спочатку хоче отримати сім для захисту від російських ракет.

Варто додати, що 4 квітня в Брюсселі під час зустрічі Ради Україна-НАТО у штаб-квартирі Північноатлантичного Альянсу Німеччина ініціювала пошук доступних систем протиповітряної оборони Patriot для ЗСУ.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: