fbpx
Сьогодні
13:45 12 Кві 2024

В Україні стрімко збільшується кількість хворих на кашлюк: симптоми хвороби

Фото: SEREZNIY/DEPOSITPHOTOS

В Україні швидко зростає кількість хворих на кашлюк. Лише в січні та лютому 2024 року медики зафіксували понад пів тисячі нових випадків захворювання. За цей же період минулого року було зареєстровано лише 27 випадків.

Про це розповідає Рубрика (проект Styler) з посиланням на МОЗ.

Як зазначили у Міністерстві охорони здоров'я, абсолютна більшість хворих – діти, які складають 95,9% від усіх випадків, тоді як дорослі становлять лише 4,1%. Більшість захворілих – це діти дошкільного та молодшого шкільного віку.

Однією з основних причин зростання кількості захворювань є значна кількість невакцинованих дітей.

"Кашлюк є дуже заразним, він легко поширюється від людини до людини повітряно-крапельним шляхом при кашлі чи чханні", – зауважили у МОЗ.

За словами медиків, найбільш небезпечною ця недуга є для немовлят, адже вона має важкий перебіг і високий ризик виникнення ускладнень.

Одним із них є апное – тимчасова зупинка дихання, про яку може свідчити посиніння обличчя. Високою серед найменших пацієнтів є й летальність.

Хоча старші діти та дорослі зазвичай одужують від кашлюку, хвороба може бути тривалою та виснажливою для організму.

У міністерстві кажуть, що кашлюк починається як звичайне ГРВІ (підвищення температури тіла, нежить тощо).

Симптоми кашлюка

Хвороба починається як ГРВІ. Через 5-8 днів з'являється:

  • нападоподібний спазматичний кашель аж до почервоніння обличчя,
  • сльозотечі,
  • кашель має характерний свист.

Напади кашлю стаються частіше вночі, ніж удень, кашель може супроводжуватись гарячкою, нежитю та іншими ознаками ГРВІ.

У немовлят кашель може не проявлятись, але в них може ставатися зупинка дихання на короткий час, про що може свідчити посиніння обличчя.

Одужання починається через 4-8 тижнів, хворий починає рідше кашляти, приступи кашлю стають слабшими. Іноді період одужання може тривати від 2 до 6 місяців.

За перших ознак сильного кашлю у немовлят та симптомів апное – негайно зверніться до лікаря!

Профілактика кашлюка

Усі діти мають отримати 4 щеплення – у віці 2, 4, 6 і 18 місяців. Якщо з якоїсь причини щеплення пропустили, наздоженіть його якнайшвидше.

"Усі діти мають отримати чотири щеплення — у віці 2, 4, 6 і 18 місяців. Якщо з якоїсь причини вакцинацію пропустили, наздоженіть її якнайшвидше", – наголосили у відомстві.

Також від кашлюку можуть вакцинуватися й жінки у період між 16 та 32 тижнями вагітності – незалежно від того, чи отримували вони щеплення в дитинстві.

Це важливо для того, щоб захистити новонародженого малюка від недуги у перші місяці його життя.

Зазначається, що у Рівненській області у січні та лютому зафіксували 111 випадків захворювання на кашлюк. Це – у 37 разів більше, ніж в аналогічному періоді минулого року.

Нагадаємо, коронавірус остаточно переходить в розряд сезонних захворювань і це попри те, що в Україні показники вакцинації проти COVID-19 ще не відповідають рекомендаціям ВООЗ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: