fbpx
Сьогодні
Здоров'я 17:04 01 Кві 2024

Сімейна медицина: правила гри та червоні прапорці у взаємодії з лікарем/кою

Розбираємось, як обрати сімейного лікаря і як зрозуміти, що фахівець “не ваш”. 

У чому проблема?

Знайти свого сімейного лікаря — це не просто формальність, а важливий крок у турботі про своє здоровʼя. А ще — це перепустка до отримання безоплатних медичних послуг. Саме до сімейного передусім звертаються українці зі скаргами та запитаннями про здоров'я. Сімейний лікар проведе медичний огляд, обстеження та діагностику, призначить дослідження та лікування. В його кабінеті можна оформити лікарняний, отримати першу психологічну допомогу, взяти направлення до вузькопрофільних фахівців, зробити передбачені у календарі щеплень вакцинації.

Отже, ніякі поради з інтернету або досвід знайомих не замінять реального візиту до професіонала. Але як знайти дійсно хорошого спеціаліста/ку? Про це і більше "Рубрика" розповідає з платформою доказової інформації про здоровʼя "Бережи себе" та експерткою, сімейною лікаркою Дариною Дмитрієвською.

Дарина Дмитрієвська

Сімейна лікарка Дарина Дмитрієвська

Червоні прапорці під час взаємодії з сімейним/ою лікарем/кою

Як у спілкуванні з будь-якою новою людиною, так і при взаємодії з медичним спеціалістом/кою на консультації, ви можете помітити деталі, які насторожують. Так, ми не маємо можливості ретельно перевірити всі його чи її лікарські знання, однак з'ясувати основні погляди та цінності можна та варто.

Уже протягом першої розмови-знайомства цілком доцільно звернути увагу на таке:

  • Ставлення лікаря/ки до вакцинації. 

Це аспект чи не найкраще говорить про його/її кваліфікацію, — звертає увагу Дарина Дмитрієвська. Наразі щеплення є найкращим, а часто і єдиним способом захисту від кількох десятків інфекційних хвороб. Можна дискутувати про оптимальні графіки, виробників, нові розробки, але заперечувати необхідність вакцинації гарний спеціаліст не може. Профілактика інфекцій — це та база, яку має забезпечити вам сімейний/а лікар/ка. Міфи про аутизм від щеплень, "навантаження" для імунітету чи непотрібність вакцин взагалі — потужний червоний прапорець.

  • Гомеопатичні препарати.

На прийомі у лікаря вам виписали рецепт і серед призначених ліків є гомеопатичний препарат? Або ж сам лікар розповідає про "чудодійність" гомеопатії? Це ще один привід задуматися, чи хочете ви отримувати послуги від фахівця, який призначає вам "ліки", які не мають доведеної ефективності.

"Призначати гомеопатичні препарати адекватний/а лікар/ка не може, — говорить Дарина Дмитрієвська. — Гомеопатія не працює ніколи й за жодних станів, адже не містить діючих речовин".

Лікарка продовжує: якщо захворювання не серйозне, або ж скарги викликані тривожністю, то гомеопатичні засоби можуть слугувати таким собі плацебо. Тобто людина, яка їх приймає, навіює собі впевненість в позитивному ефекті — і їй дійсно може стати легше. Але при істотніших хворобах застосування гомеопатії призводить до втрати дорогоцінного часу та грошей.

Як дізнатися, що виписаний вам препарат є гомеопатичним? Словосполучення "гомеопатичний препарат" може бути на упаковці, якщо ні — загляньте в інструкцію. Для цього купувати ліки не обов'язково. Всі інструкції можна побачити на сайті МОЗ.

  • Противірусні препарати від ГРВІ.

Дарина Дмитрієва наголошує — противірусних препаратів від ГРВІ не існує, так само як і загальнозміцнювальних ліків "для імунітету".

"Це все так звані «фуфломіцини» — засоби, що не діють. Банальні респіраторні вірусні захворювання проходять самостійно за кілька днів, деякі прояви можуть тривати кілька тижнів. Але різноманітні «противірусні» в цьому випадку впливають лише на ваш гаманець", — говорить експертка.

Це базові медичні червоні прапорці. Далеко не єдині, проте найперші, які варто з'ясувати при знайомстві з лікарем/кою. Не менш вагомими є помилки, які може допускати фахівець/чиня в комунікації. Комфорт пацієнта/ки в спілкуванні зі спеціалістом/кою важливий. Зокрема, якщо йдеться про амбулаторні консультації, тобто планові візити, не пов'язані з невідкладними станами.

Яке рішення?

Базові правила взаємодії з пацієнтом/кою, яких лікар/ка мають дотримуватися при наданні медичної допомоги

сімейний лікар

Ілюстративне фото

  • Приватність. Консультація має проходити наодинці, без сторонніх осіб, без можливості для будь-кого іншого зайти в кабінет.
  • Конфіденційність. Мова про збереження лікарської таємниці, адже ви надаєте лікарю/ці персональну інформацію.
  • Уважність. Нерідко лікарі/ки перебивають пацієнтів/ок уже за 10-15 секунд після початку розповіді. Це негативно впливає на побудову довіри та комфортної атмосфери.
  • Зрозуміле пояснення всіх діагностичних процедур, огляду, а також детальне пояснення лікування. Лікар/ка має чітко розповісти, що саме і для чого ви прийматимете, якого ефекту очікувати, в якому разі ви маєте звернутися на повторний прийом тощо. Якщо вам щось незрозуміло, або рекомендації написані нерозбірливо, обов'язково перепитайте.
  • Зверхнє ставлення до пацієнтів — ще один червоний прапорець, присутній у багатьох лікарів, особливо старшого віку. Безумовно, медик є фахівцем/чинею та має вагому експертизу в питаннях лікування. Однак саме ви краще розумієте обставини свого життя і знаєте свій організм. Найкращий тип співпраці — це рівне партнерство з лікарем/кою, де обидві сторони мають певні функції та відповідальність.

Не хочу укладати декларацію — що робити?

І, нарешті, з'ясуємо, а чи можна в Україні отримати медичну допомогу без декларації, якщо ви не хочете її укладати. Загалом так. Однак тут є кілька нюансів. По-перше, всім гарантована безоплатна невідкладна медична допомога в ситуаціях, що загрожують життю. Також, за необхідності термінової операції вам не потрібно отримувати направлення на неї — такі випадки покриваються програмою медичних гарантій у лікарнях, які уклали договори з Національною службою здоров'я України.

Якщо ж мова про планові консультації та лікування, як амбулаторне, так і стаціонарне, то ви можете отримувати такі послуги на платній основі в комунальних та приватних медичних закладах, відповідно до офіційного прейскуранта. Багато клінік співпрацюють зі страховими компаніями. Також сімейні лікарі в деяких закладах можуть працювати за принципом платних консультацій, якщо ви, з певних причин, не бажаєте оформлювати декларацію.

"Втім, сімейна медицина найкраще працює у випадку, коли лікар/ка спостерігає вас протягом тривалого часу. Зокрема, збирає висновки інших спеціалістів та може скласти загальну картину про стан вашого здоров'я. Побудова тривалих довірливих стосунків у цьому разі не менш важлива, ніж в особистому житті", — резюмує Дарина Дмитрієвська.

Ще більше корисних рішень!

сімейний лікар

За даними НСЗУ, майже 32 млн українців обрали свого сімейного лікаря, терапевта чи педіатра. Декларації укладено із понад 25 тис. лікарями, які надають первинну медичну допомогу.

Якщо через будь-які обставини у вас виникла потреба змінити лікаря, з яким була укладена декларація, ви можете просто подати нову декларацію до нового фахівця. Стара декларація анулюється автоматично. Обирати лікаря та підписувати декларацію можна необмежену кількість разів.

Обрати сімейного лікаря можна так:

  • за рекомендацією, запитавши у близьких про контакти хороших лікарів та лікарок;
  • звернутися до найближчої поліклініки;
  • якщо приватна клініка уклала договір з НСЗУ, то людина може підписати декларацію з лікарем і там. Перелік безоплатних послуг чітко визначений і є однаковим як для комунальних, так і приватних закладів та лікарів-ФОП, які уклали договір з НСЗУ.

Якщо лікар не набрав ліміт (1800 декларацій для сімейного лікаря, 900 для педіатра), він не має права відмовити пацієнту в укладенні декларації. Якщо ліміт досягнуто, то він самостійно приймає рішення, чи брати більше пацієнтів.

Якщо вам відмовляють в укладенні декларації через досягнення ліміту або ви шукаєте лікаря для укладення декларації, скористайтеся дашбордом НСЗУ "Електронна карта місць надання первинної медичної допомоги".

Завдяки дашборду можна:

1️⃣ Знайти медзаклад, який має договір із НСЗУ.

  • У полі фільтрів зліва оберіть область або населений пункт. Також на дашборді можна обрати форму власності закладу. Адже приватні медзаклади та лікарі ФОП також можуть укладати договір із НСЗУ як і комунальні медзаклади. 
  • На мапі відобразяться всі медзаклади, які мають договір. В таблиці нижче будуть вказані адреси медзакладів та контактні телефони. 

2️⃣ Обрати лікаря. 

  • Після вибору медзакладу в блоці справа відобразяться лікарі, які працюють в медзакладі. А також кількість декларацій, які вже має лікар,  в колонці поруч — ліміт. 
  • Стрілочка вгору ⬆️ свідчить про те, що лікар ще може набирати пацієнтів. Галочка ✔️ говорить про те, що лікар вже набрав ліміт.

Перейти до дашборду можна за посиланням. Детальну інструкцію про те, як користуватися дашбордом, читайте тут.

756

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: