fbpx
Сьогодні
21:33 18 Лют 2024

МОЗ: в українців під час виїзних обстежень медики виявили 78 випадків раку

Фото: Фейсбук / МОЗ

Під час виїзних обстежень в рамках Всесвітнього дня боротьби проти раку у різних куточках країни медики провели низку виїзних обстежень українців та виявили 78 випадків онкологічних захворювань.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я у Фейсбуці. пише Рубрика.

Загалом обстеження пройшли 20 тисяч громадян. Понад тисячу з них лікарі направили на додаткові огляди, повідомляє Міністерство охорони здоров'я.

За словами медиків, серед виявлених 78 випадків онкологічних захворювань:

  • меланома,
  • рак грудей,
  • злоякісні утворення.

"Це означає, що 78 українців отримали можливість розпочати лікування та врятувати свої життя, адже своєчасна діагностика – ледь не головна запорука можливості зламати раку плани", – йдеться в дописі.

Медики застерігають: для того, щоб запобігти розвиткові раку або виявити захворювання на ранньому етапі, обов'язково принаймні раз на рік відвідувати сімейного лікаря, навіть якщо нічого не турбує.

Лікар підкаже, які профілактичні обстеження та консультації спеціалістів потрібні людині за віком та станом здоров'я, та дасть відповідні направлення, якщо в них буде потреба.

Також у МОЗ нагадують, що найважливіші обстеження та лабораторні дослідження для виявлення раку та лікування можна зробити безоплатно за програмою медичних гарантій.

Зокрема, це:

  • мамографія (скринінг раку молочних залоз);
  • ПАП-тест (скринінг на рак шийки матки);
  • тест на приховану кров у калі;
  • колоноскопія (скринінг раку товстого кишківника);
  • ультразвукова діагностика органів малого таза;
  • дерматоскопія атипових родимок;
  • аналізи на гепатити В і С.

"Не забувайте про рекомендовані тести та обстеження. Дізнатись про них більше можна у Календарі обстежень, який містить інформацію про необхідні аналізи та інтервали", – завершують у МОЗ.

Нагадаємо, раніше ми писали, що учені досліджують вакцину, яка може допомогти у лікуванні раку підшлункової.

Як писала Рубрика, громадська організація "Global Medical Knowledge Alliance" у співпраці з фондом підтримки дорослих онкопацієнтів Inspiration Family та Національним інститутом раку презентували результати дослідження, мета якого — дізнатись про стан доступності медичної допомоги для українських онкопацієнтів. Окрему увагу зосередили на викликах, спричинених повномасштабним вторгненням.

Окрім того, повідомлялось, що Міністерство охорони здоровʼя ініціює законодавчі зміни, спрямовані на інтеграцію телемедицини в усі види медичної допомоги.

Окрім того, у Великій Британії почали застосовувати пацієнтам "революційний" метод лікування раку, відомий як мРНК-терапія . Така терапія може стати новим підходом до боротьби з раком.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: