fbpx
Сьогодні
16:11 11 Кві 2024

Через Patriot для України Європарламент заблокував рішення щодо бюджету Ради ЄС

English version here

Європарламент заблокував рішення щодо фінансування Європейської Ради. Причиною стала вимога надати Україні додаткові системи ППО Patriot.

Про це повідомляє Рубрика з посиланням на євродепутата, колишнього прем'єр-міністра Бельгії Гі Верхофстадта у Twitter (Х) та  на своїй сторінці в мережі Х литовський депутат Андрюс Кубілюс. 

Під час виступу у Європейському парламенті депутат з фракції Renew запропонував прибрати з порядку денного рішення про ухвалення бюджету Ради ЄС, поки європейські країни не зможуть знайти для України додаткові ЗРК Patriot.

"Ви всі бачите, що за останні 20 днів кількість російських атак на найбільші міста України стрімко зросла – під ударом госпіталі, електростанції, житлові будівлі. Мені видається скандальним, що Європейська Рада, кажучи, що відкриває двері для України, водночас навіть не здатна в такій терміновій ситуації вирішити питання і надіслати певну кількість протиракетних систем в Україну", – заявив у своєму виступі, опублікованому в мережі Х, Верхофстадт.

Верхофстадт додав, що країни ЄС мають близько сотні систем Patriot, а Україна потребує семи таких установок.

Заклик європейського депутата підтримали 515 парламентарів, 62 були "проти".

"Парламент відмовляється виконувати бюджет Ради, поки Європейська рада не ухвалить рішення про підтримку України додатковими протиракетними комплексами Patriot", – написав Верхофстадт у соцмережах.

Він запропонував перенести розгляд питання про фінансування інституцій Ради на наступне засідання в Страсбург.

"Європейський парламент призупинив рішення про фінансування Ради ЄС через зрив поставок систем Patriot в Україну", – написав і литовський депутат Андрюс Кубілюс

Нагадаємо, що 10 квітня міністр закордонних справ Дмитро Кулеба і високий представник ЄС Жозеп Боррель під час телефонної розмови обговорили зусилля ЄС щодо прискорення військової підтримки України, зокрема постачання систем ППО та боєприпасів.

ППО Patriot для України

Як повідомлялось, системи зеніто-ракетного комплексу Patriot успішно відбивають балістичні ракети російської федерації, які могли б завдати величезних втрат та руйнувань.

Варто зауважити, що Німеччина, Нідерланди, Румунія та Іспанія спільно закуплять близько 1 000 ракет для зенітно-ракетних комплексів Patriot.

Окрім того, президент Зеленський нещодавно наголошував, що Україна потребує 25 систем протиповітряної оборони Patriot або її аналогів для того, щоб повністю закрити небо над територією країни.

При цьому міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив, що Україна знайшла 100 вільних Patriot у світі, але спочатку хоче отримати сім для захисту від російських ракет.

Варто додати, що 4 квітня в Брюсселі під час зустрічі Ради Україна-НАТО у штаб-квартирі Північноатлантичного Альянсу Німеччина ініціювала пошук доступних систем протиповітряної оборони Patriot для ЗСУ.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: