fbpx
Сьогодні
11:05 10 Кві 2024

Європейські армії мають майже 100 батарей Patriot, але все ще неспроможні надати сім з них Україні, - Боррель

English version here

Жозеп Боррель. Фото: Крістін Олссон/TT News Agency via Reuters

Для того, щоб захистити Україну від спроб російської федерації знищити українські міста з використанням ракет та керованих бомб, Європейський Союз робить недостатньо. Тому ЄС має терміново надати Києву більше засобів протиповітряної оборони та боєприпасів.

Про це заявив під час виступу на європейському форумі Nueva Economia Forum високий представник ЄС Жозеп Боррель, пише Рубрика.

"Я говорив з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою кілька днів тому, і він терміново просив про надання семи батарей Patriot, щоб захистити свою країну.

Не може бути переконливим (аргумент), що ми не можемо їх надати, враховуючи, що європейські армії мають близько 100 батарей Patriot. І все ще ми неспроможні надати сім, яких вони відчайдушно просять", наголосив європейський дипломат.

Боррель зауважив, що Євросоюз має приділяти більше уваги не лише майбутньому відновленню України, але й тому, як запобігти її руйнації зараз.

Тому що найкращим шляхом, щоб менше витрачати на відновлення, є витрачати більше для запобігання руйнуванням.

"Українці не мають спроможностей для того, щоб уникнути руйнації, тому що, чесно кажучи, ми мали б робити більше та швидше, щоб вони мали спроможності, яких потребують", – сказав високий представник ЄС.

Як вважає Боррель, Друга проблема, щодо поставок боєприпасів, потребує розв'язання питань щодо спроможності європейської оборонної промисловості виробляти більше, створити інституційні спроможності для досягнення такого результату. Тому що історично європейська оборона ніколи не будувалася на основі якогось єдиного наднаціонального плану, і досі залишається повноваженням країн-членів ЄС.

"Ми маємо розв'язати дві проблеми, перед якими постали. Одна з них – це витрати, гроші, ресурси, фінансування. Але ми також маємо проблему із колективними діями: як ми організовуємо та здійснюємо наші колективні дії? Ми постаємо перед проблемою витрат, тому що ми нехтували питаннями оборони й безпеки з часів європейської кризи", – зауважив дипломат.

Високий представник ЄС нагадав, що протягом минулих тижнів закликав міністрів закордонних справ та міністрів оборони європейських країн надати Україні більше засобів протиповітряної оборони, щоб вона могла зупинити російські ракети та керовані бомби, якими росіяни руйнують українські міста та їх інфраструктуру.

ППО Patriot для України

Як повідомлялось, системи зеніто-ракетного комплексу Patriot успішно відбивають балістичні ракети російської федерації, які могли б завдати величезних втрат та руйнувань.

Варто зауважити, що Німеччина, Нідерланди, Румунія та Іспанія спільно закуплять близько 1 000 ракет для зенітно-ракетних комплексів Patriot.

Окрім того, президент Зеленський нещодавно наголошував, що Україна потребує 25 систем протиповітряної оборони Patriot або її аналогів для того, щоб повністю закрити небо над територією країни.

Варто додати, що 4 квітня в Брюсселі під час зустрічі Ради Україна-НАТО у штаб-квартирі Північноатлантичного Альянсу Німеччина ініціювала пошук доступних систем протиповітряної оборони Patriot для ЗСУ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: