fbpx
Сьогодні
15:55 10 Кві 2024

У Норвегії, щоб полегшити працевлаштування українців, прийняли рішення запустить мовні онлайн-курси

Фото: З відкритих джерел

Уряд Норвегії оголосив про розробку онлайн-курсів із вивчення норвезької мови, покликаних полегшити інтеграцію українців та інших новоприбулих іноземців.

Про це 8 квітня оголосила міністерка праці та соціальної інтеграції Норвегії Тоньє Бренна, передає "ЄП", цитує Рубрика.

У чому проблема?

Станом на початок 2024 року в Норвегії отримали статус тимчасового захисту понад 70 тисяч українців.

Через велику кількість прибулих норвезький уряд наприкінці 2023-го й на початку 2024 років оголосив про посилення умов перебування біженців із України, зокрема скорочення виплат і обов'язкове працевлаштування.

Варто зазначити, що у серпні виплати для українських біженців у Норвегії були удвічі вищі, ніж у Данії, та у 2-4 рази вищими, ніж у Швеції. Водночас рівень працевлаштування українців у Норвегії низький – з серпня по жовтень частка тих, хто працює, зменшилася з 19,3% до 18,1%.

Яке рішення?

Тому, уряд Норвегії оголосив про створення онлайн-курсів для вивчення норвезької мови, спрямованих на полегшення інтеграції українців та інших новоприбулих іноземців.

Як це працює?

За словами Бренни, майбутня навчальна програма допоможе українцям та іншим новоприбулим "швидко знайти роботу та бути в змозі забезпечити себе", позаяк погане знання мови є найбільшою перешкодою для виходу іноземців на ринок праці.

"Нова програма цифрового навчання полегшить отримання освіти, яку можна поєднувати з роботою", – додала вона.

Ідея програми, згідно зі словами міністерки, полягає в тому, що курси будуть доступними у вечірній час і на вихідних – це дозволить поєднувати їх із роботою.

Ця програма доповнить мовні курси, які вже організовує місцева влада.

Що відомо про виплати українцям в Норвегії 

Норвегія з 2023 року платить 17,5 тис. крон (1,2 тис. доларів) кожному українцю, який має статус колективного захисту, посвідку на проживання в країні та готовий повернутися на Батьківщину. Гроші дають лише тим, хто готовий купити квиток в Україну й одразу ж повернутися додому.

За виплатою потрібно звертатися до Норвезького імміграційного управління (UDI). Разом із заявою потрібно буде надати квитки та документи, а також описати маршрут.

"У квитках має бути зазначено, що який би вид транспорту ви не використовували, він доставить вас якомога ближче до кінцевого пункту призначення", – зазначають в організації.

Також потрібно оформити документи про переїзд із Норвегії. Знадобляться такі папери:

  • копія повідомлення про переїзд (виїзд із Норвегії) з підтвердженням або печаткою з Державного регістру народонаселення (Folkeregisteret)/податкової інспекції;
  • підтвердження від NAV, муніципалітету чи державної установи про те, що було подано повідомлення про переїзд;
  • цифрова квитанція з податкової адміністрації Норвегії (Skatteetaten), яка підтверджує, що було подано повідомлення про переїзд.

На початку 2024 року, для того, щоб уникнути надмірного навантаження на муніципалітети та зберегти високий рівень надання послуг і пільг, норвезький уряд вирішив вчергове обмежити фінансову допомогу вимушеним переселенцям з України.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: