fbpx
Сьогодні
10:48 31 Січ 2024

Норвегія вже вдруге за два місяці обмежила допомогу українським біженцям: навіщо це рішення

Фото: З відкритих джерел

Для того, щоб уникнути надмірного навантаження на муніципалітети та зберегти високий рівень надання послуг і пільг, норвезький уряд вирішив вчергове обмежити фінансову допомогу вимушеним переселенцям з України.

Про це мова йде на сайті уряду Норвегії, пише Рубрика.

У чому проблема?

За останні два місяці Норвегія прийняла на 50% більше українців, ніж Данія, Швеція та Фінляндія разом узяті.

Варто зазначити, що у серпні виплати для українських біженців у Норвегії були удвічі вищі, ніж у Данії, та у 2-4 рази вищими, ніж у Швеції. 

Водночас рівень працевлаштування українців у Норвегії низький – з серпня по жовтень частка тих, хто працює, зменшилася з 19,3% до 18,1%.

До того ж Федеральний уряд Норвегії перекладає повноваження з надання допомоги біженцям на муніципалітети.

Раніше жителі муніципалітетів позитивно ставилися до імміграції, але якщо якість муніципальних послуг знизиться, а час очікування збільшиться, то мери побоюються наслідків.

Яке рішення?

Тому в Норвегії рішення обмежити фінансову допомогу вимушеним переселенцям з України пояснюють необхідністю контролювати рівень міграції.

А також, щоб уникнути надмірного навантаження на муніципалітети та зберегти високий рівень надання послуг і пільг.

Адже більш ніж половина українських біженців, які прибувають до країн Північної Європи, шукають притулку саме в цій скандинавській країні.

Як це працює?

Які зміни передбачені:

  • українці більше не отримуватимуть виплати, якщо вирішать жити у приватному житлі замість центрів прийому біженців;
  • держава більше не буде покривати витрати на домашніх тварин для нових біженців. На практиці у новоприбулих не буде можливості жити з домашніми тваринами у центрах прийому біженців;
  • особам віком від 19 до 24 років потрібно прожити в Норвегії не менш ніж п'ять років, щоб претендувати на безкоштовні стоматологічні послуги;
  • стоматологічні послуги;
  • для одержувачів одноразової допомоги посилять вимоги щодо терміну проживання – їм потрібно буде прожити в країні не менше ніж рік. Нині ця допомога становить 92 648 норвезьких крон (понад 8 тис євро);
  • для отримання базових виплат і виплат з надання допомоги запровадять вимогу про триваліший період проживання в Норвегії.

Що відомо про виплати українцям в Норвегії 

Норвегія з 2023 року платить 17,5 тис. крон (1,2 тис. доларів) кожному українцю, який має статус колективного захисту, посвідку на проживання в країні та готовий повернутися на Батьківщину. Гроші дають лише тим, хто готовий купити квиток в Україну й одразу ж повернутися додому.

За виплатою потрібно звертатися до Норвезького імміграційного управління (UDI). Разом із заявою потрібно буде надати квитки та документи, а також описати маршрут.

"У квитках має бути зазначено, що який би вид транспорту ви не використовували, він доставить вас якомога ближче до кінцевого пункту призначення", – зазначають в організації.

Також потрібно оформити документи про переїзд із Норвегії. Знадобляться такі папери:

  • копія повідомлення про переїзд (виїзд із Норвегії) з підтвердженням або печаткою з Державного регістру народонаселення (Folkeregisteret)/податкової інспекції;
  • підтвердження від NAV, муніципалітету чи державної установи про те, що було подано повідомлення про переїзд;
  • цифрова квитанція з податкової адміністрації Норвегії (Skatteetaten), яка підтверджує, що було подано повідомлення про переїзд.

Нагадаємо, що латвійський уряд виділив 15,6 млн євро на покриття витрат, які виникають у муніципальної влади у зв'язку з прийманням та підтримкою біженців з України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: