fbpx
Сьогодні
22:27 08 Гру 2023

Норвегія змінює умови допомоги українським біженцям: для чого це рішення

English version here

Уряд Норвегії посилює умови допомоги українським біженцям, щоб зробити країну менш привабливою для прихистку. Перегляд правил допомоги пов'язаний із великою різницею щодо умов для українців у сусідніх країнах.

Про це повідомляє Рубрика, посилаючись на nrk.no.

У чому причина?

За останні два місяці Норвегія прийняла на 50% більше українців, ніж Данія, Швеція та Фінляндія разом узяті.

Варто зазначити, що у серпні виплати для українських біженців у Норвегії були удвічі вищі, ніж у Данії, та у 2-4 рази вищими, ніж у Швеції. Водночас рівень працевлаштування українців у Норвегії низький – з серпня по жовтень частка тих, хто працює, зменшилася з 19,3% до 18,1%.

При цьому у Данії офіційно працевлаштовані 56% українців з тимчасовим захистом.

Яке рішення?

Аби зробити приплив українських біженців більш керованим, уряд Норвегія вживає ряд заходів. Посилення відбувається по кількох напрямках: нові вимоги до надання житла, обмеження розселень у готелях, зниження дитячої допомоги, обмеження до вільних поїздок в Україну.

Українські біженці спочатку зупинялися в готелі, перш ніж реєструватися в центрі прийому. Тепер міністерка юстиції підкреслила, що в цій програмі не братимуть участі дорогі готелі.

«Ми все ще матимемо щедрі умови, але ми відмовимося від використання найдорожчих і найкращих готелів як це було раніше», – пояснила міністрка юстиції та надзвичайних ситуацій Норевегії Емілі Енгер Мель.

Сьогодні українські біженці з дітьми можуть мати заборгованість з виплати дитячої допомоги за один рік, якщо вони прожили в Норвегії 12 місяців. Але ця ініціатива буде анульована.

«Прострочену виплату буде замінено на безперервну допомогу на дитину, починаючи з другого року (перебування  українських біженців у Норвегії – ред.)», – каже міністр зайнятості та інклюзії Тоньє Бренна.

Але є й такі, хто критикує подібну ініціативу влади. Біргіт Оліне К'єрстад, представник фонду з питань біженців, каже: скорочувати допомогу на дітей – погана ідея:

«У чергах за продуктами по країні велика частина біженців з України. Ми не впливаємо на їхнє становище, змінюючи порядок виплати. Замість того, щоб урізати права українських біженців, їм потрібно надати такі ж права».

Як працює це рішення?

Федеральний уряд Норвегії перекладає повноваження з надання допомоги біженцям на муніципалітети. Поки що жителі муніципалітетів позитивно ставляться до імміграції, але якщо якість муніципальних послуг знизиться, а час очікування збільшиться, то мери побоюються наслідків.

Крім того, Норвегія планує активніше взятись за працевлаштування біженців. У жовтні уряд країни оголосив, що «очолить» програму впровадження для стимулювання українців швидше працевлаштовуватись. У Данії працевлаштовано 56% українських біженців. У Норвегії цей показник впав з 19,3% ( станом на серпень) до 18,1% ( станом на жовтень).

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: