fbpx
Сьогодні
15:55 01 Кві 2024

Екорішення: на Київщині створюють перший в Україні "Світоглядний парк-лабораторію"

Agronews.ua

Науковці зі Львова працюють над державним проектом «Фермерські парки», в межах якого на Київщині заклали перший в Україні світоглядний парк-лабораторію. Тут на території 25 га можна буде відпочити, навчитись екологічному вирощуванню сільгоспкультур та відновленню ґрунтів.

Про це повідомляє Рубрика, посилаючись на Agronews.ua.

У чому проблема?

У реаліях сьогодення агресія виснажує всі моральні сили, а відповідно і фізичні.

"Руйнівні агресивні процеси довкола нас і життя у війні руйнує нас в першу чергу фізично. Моральний аспект у боротьбі українців з агресором потребує підживи. На сьогодні такою рятівною соломинкою виявились наші сади, парки та агропростори", – зазначає одна із засновниць проєкту Оксана Олейнюк-Пухняк.

За її словами, люди зможуть особисто долучитися до всіх моментів вирощування культур, відпочити на цій фермі, відновитися. У контексті повоєнного відновлення це буде дуже корисним для всіх: як для тих, хто був на передовій так і тих, переживає війну в тилу.

перший в Україні

Agronews.ua

Яке рішення?

Світоглядний парк-лабораторія вже працює біля Львова на базі "Поля Щастя" і дорадчого фермерського центру "Фермерська родина". Ще один з'явиться в Бучанському районі Київщини.

Парк-лабораторія матиме естетичний вигляд з елементами малих архітектурних форм. Також там планують відкрити ресторан. У цьому закладі готуватимуть страви зі свіжих овочів, вирощених без хімічних добрив. Ці овочі не будуть зберігатися в холодильниках, їх зриватимуть з грядок і відразу готуватимуть.

Відкрити світоглядний парк-лабораторію на Київщині планують наприкінці літа. А вже наступного року він працюватиме на повну потужність.

перший в Україні

Agronews.ua

Як це працює?

Парк буде поділено на кілька зон: відпочинкову, лабораторну та територію, на якій вирощуватимуть культури за допомогою різних технологій. Його загальна площа складатиме 25 гектарів.

Локація матиме ще й освітню мету. Фахівці вчитимуть усіх охочих вести агробізнес, не завдаючи шкоди довкіллю, і при цьому мати прибуток.

"На конкретних прикладах показуватимемо, що можливо незатратно, екологічно, чисто і корисно вирощувати органічну продукцію. Ми закладаємо це як фермерський парк. Над проєктом вже працюємо другий рік поспіль. Торік його започаткували, цього року плануємо розбудову", — зазначає Оксана Олейнюк-Пухняк.

Також у парку-лабораторії "вирощуватимуть" ґрунти.

"Не секрет, що кожна територія та кліматична зона має різний ґрунт.  Чимало, на жаль, його нині забруднено. До хімічних елементів нині додалися ще й уламки ракет, дронів, гранати, розтяжки — все це забруднює ґрунт та знищує мікросвіт. Ми ж ставимо ціль очистити ґрунти. Наочно демонструватимемо весь процес, який допоможе оживити їх. Також наші фахівці виїжджатимуть у господарства і надаватимуть консультації аграріям щодо вирощування культур, не застосовуючи при цьому агресивні хімічні методи", — розповідає ініціаторка проєкту.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: