fbpx
Сьогодні
Фото 19:25 30 Бер 2024

В Ірпені відкрили монумент "Воля" із залишків боєприпасів: у чому рішення

Фото: Cуспільне

В Ірпені відбулося відкриття монумента «Воля», присвяченого стійкості та незламності українського народу у боротьбі з російським окупантом.

Про це повідомляє Рубрика, посилаючись на Суспільне.

У чому проблема?

Як зазначив заступник голови Нацполіції Андрій Нєбитов, за останніми даними, понад 1426 осіб загинули під час активних бойових дій на Київщині. Близько 200 людей вважаються зниклими безвісти.

Ідея створити пам'ятку на згадку про бойові дії в Ірпені виникла ще після деокупації.

"Цієї зброї, яка сиплеться на голови наших людей, буде все одно замало, щоб зламати нашу волю. Саме людина ламає метал", — сказав Михайло Огерук.

Ініціатор проєкту розповідає, що все почалося з одного уламку снаряда, який він знайшов в ліжку свого сина. Чоловік захотів, аби інші теж змогли відчути холод цього заліза.

В Ірпені відкрили монумент

Фото: Cуспільне

Яке рішення?

Монумент «Воля» відкрили в новому сквері Ірпеня, який назвали на честь поліцейського Сергія Близнюка. Правоохоронець загинув під час евакуації мирних жителів в Ірпені.

«Сьогодні ми відкриваємо монумент, який уособлює не лише волю Ірпеня, а й волю всієї України. Цей монумент – це символ незламності українського духу, символ нашого прагнення до свободи. Ірпінь став одним із міст-фортець, які зупинили ворога. І сьогодні ми відкриваємо цей монумент, як пам'ять про тих, хто загинув, захищаючи нашу землю, як символ нашої сили, єдності та стійкості. Пам'ятаймо, що за нашу свободу та незалежність заплачено високу ціну. І ми ніколи не забудемо подвигу тих, хто захищав і захищає нашу землю», – зазначив перший заступник Ірпінського міського голови Андрій Кравчук.

В Ірпені відкрили монумент

Фото: Cуспільне

Як це працює?

В монументі зібрали понад дві тонни боєприпасів з Київської області. Більшість — з Ірпеня та Бучанського району. Також є залишки мін та ракет з Макарова та Бородянки.

"Монумент «Воля» – це скульптурна композиція, виготовлена з уламків ворожих ракет, які в лютому-березні 2022 року рашисти жорстоко скидали на наше місто. Це символічне перетворення знаряддя руйнівної сили на монумент стійкості та нескореності. Яким би страшним не був цей метал, його завжди замало, щоб нашу волю зламало", – наголосив Андрій Кравчук.

У монумента є цифрове доповнення, де можна переглянути його 3D-модель з будь-якого куточка світу.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: