fbpx
Сьогодні
14:58 30 Бер 2024

Мінус одна година: Україна цієї ночі переходить на літній час

Фото: З відкритих джерел

Україна цього року перейде на літній час у ніч з 30-го на 31 березня о третій годині ночі за київським часом.

Стрілки годинників переведуть на одну годину вперед, що передбачає постанова Кабінету Міністрів від 13 травня 1996 року № 509 "Про порядок обчислення часу на території України".

Таким чином, 31 березня о третій годині ночі за київським часом буде запроваджено літній час шляхом переведення годинникової стрілки на одну годину вперед.

Водночас гаджети цей перехід зроблять автоматично.

Як відомо, переведення годинника щороку відбувається двічі на рік:

Раніше Україна перейшла на "зимовий" час у ніч проти 29 жовтня 2023 року.

Варто зауважити, що у 2021 році у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, відповідно до якого парламентарі хотіли призупинити сезонні переведення годинника та залишити в Україні "зимовий" час.

Зокрема, 3 березня 2021 року ВР ухвалила в першому читанні законопроєкт "Про обчислення часу в Україні", однак 19 березня за нього проголосували лише 212 депутатів. Після цього законопроєкт про скасування переведення стрілок на літній і зимовий час відправили на доопрацювання.

Окрім того, перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук розповів, у чому полягає потреба відмінити сезонне переведення часу.

Навіщо в Україні переводять годинник?

Нагадаємо, систему переведення на "літній" та "зимовий" час запровадили для:

  • збереження електроенергії,
  • продовження світлового дня.

Навесні час переводять на годину вперед, а восени – на годину назад. Такої ж системи у світі, окрім України, притримується 60 держав.

Утім, переведення годинників негативно впливає на організм, тому Верховна Рада і намагалася скасувати цю практику. Однак законопроєкт не отримав достатньої кількості голосів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: