fbpx
Сьогодні
Фото 17:01 29 Бер 2024

В Україні запрацював проєкт для залучення молоді до розвитку міст: навіщо це рішення?

Зустріч підлітків в рамках Урбан руху “У міста є Я” в Тернополі

Урбан рух "У міста є Я" вже проводить заняття для молоді в 19 українських містах та громадах.

Про це повідомляє "Рубрика".

У чому проблема?

Місто — це не лише архітектурні споруди та вулиці. Це живий організм, де кожен мешканець відіграє свою важливу роль у спільнотворенні та формуванні його обличчя та атмосфери. Сьогодні те, якими будуть українські міста, вирішують виключно дорослі, натомість інтереси дітей та молоді майже ніяк не враховані в містоплануванні.

Яке рішення?

У дітей теж можуть бути цінні та прикладні ідеї, які відображатимуть потреби всієї громади, — вважають засновники Урбан руху "У міста є Я". Мета руху — сприяти формуванню знань та навичок серед молоді щодо життя та функціонування міста, а також надати їй можливості активно впливати на міські процеси для створення якісних змін у міському просторі. 

Разом з фондом WNISEF Урбан рух "У міста є Я" запустив освітній проєкт для дітей та підлітків про урбанізм. Участь в Урбан русі "У міста є Я" безоплатна для всіх охочих.

Як це працює?

"Ми показуємо дітям, що вони такі самі мешканці, як і дорослі"

проєкт для залучення молоді до розвитку міст

Урбан рух "У міста є Я" у Львові

Програма Урбан руху "У міста є Я" — це серія щотижневих інтерактивних зустрічей для підлітків. Вона триватиме з 18 березня по 28 червня 2024 року. Протягом цього періоду українська молодь зможе поспілкуватися з запрошеними фахівцями, отримають цікаві відеолекції та зможуть дослідити власні міста.

Ініціаторка Урбан руху "У міста є Я" — Ірина Озимок. Вона ж авторка однойменної книги "У міста є я", у якій для дітей доступно йдеться про те, що таке місто та яка роль людини в ньому. Ірина курує програми, повʼязані з містами та громадами, їхнім перетворенням, інноваціями, які змінюють життя людей на краще, а також очолює програми місцевого економічного розвитку у Фонді Western NIS Enterprise Fund (WNISEF). Наразі Фонд підтримує програму Урбан руху "У міста є Я". А створює її професійна команда архітекторів та урбаністів.

"Сумно, але вулиці сучасних міст більше не є місцем для дітей та молоді. Хтось вважає, що діти занадто маленькі та беззахисні, щоб гратися та бігати вулицями, де їх підстерігає небезпека. А хтось скаже навпаки — підліткам краще не псувати картину міста зі своїми скейтами, графіті та, мабуть, хуліганськими намірами. Це тривожні послання. По-перше, за даними європейських дослідників, рівень фізичної активності сучасних дітей дуже низький. Вони проводять значно більше часу в закритому просторі під контролем дорослих і з гаджетами. По-друге, обмеження автономії перешкоджає їхньому психічному та соціальному добробуту. Ці тенденції загрожують здоров'ю цілого покоління та обмежують їх здатність в майбутньому керувати суспільством та підтримувати економіку. Діти — це не просто «дорослі завтрашнього дня». Вони повноцінні громадяни сьогодні та мають право на зручне місце у міському середовищі.

Європейські активісти чинять опір виключенню дітей з вулиць. Ми ж вирішили підтримати такий рух і в Україні", — коментує Ірина Озимок.

проєкт для залучення молоді до розвитку міст

Київський осередок Спілки Української Молоді в Україні в рамках проєкту "У міста є Я" зібрав юнацтво та всіх охочих поговорити про місто

"Наша місія — сприяти розвитку свідомої активної позиції української молоді через формування знань та навичок розвитку та творення міського простору. На наших зустрічах ми будемо говорити про те, як стати учасником міського процесу, що таке сталий розвиток, як зробити місто смарт, але водночас залишити зеленим, та про багато іншого", — кажуть у команді ініціативи.

Проєкт розрахований на дітей та підлітків віком від 10 до 17 років. Учасники програми ознайомляться з одинадцятьма темами про урбаністику, а саме:

  • Місто та його якості.
  • Щастя у місті.
  • Сталий розвиток.
  • Забудова міста.
  • Екологія і місто.
  • Бюджет міста. Партисипація.
  • Доступність, безбар'єрність.
  • Спадщина міста.
  • Бізнес у місті. Партисипація.
  • Безпека у місті.
  • IT та смартсіті.

Що таке безбар'єрність у місті? Яким має бути насправді безпечне місто? Як забудова впливає на життя людей? На всі ці питання дає відповіді освітня програма. І головне: чи можуть підлітки брати участь у містотворенні та стати рухом змін? Відповідь ініціаторів проєкту: так! Бо діти та молодь — це і є майбутнє українських міст. 

"Розуміння процесів функціонування міст і шляхів їх поліпшення є важливим інструментом для зміцнення залучення громадян. Програма Урбан руху «У міста є Я» сприяє формуванню активної молоді у містах та громадах через отримання знань про міста та інструментів залученості у міські процеси. Все це — задля якісних змін міського середовища", — зазначають автори проєкту.

проєкт для залучення молоді до розвитку міст

З чого складається місто, у чому цінність цих складових — розбиралися на зустрічі Урбан рух "У міста є Я" у Львові

Перша хвиля Урбан руху "У міста є Я" охопить 19 українських міст та громад: Київ, Кропивницький, Бердичів, Хмельницький, Тернопіль, Знамʼянка, Запоріжжя, Чернігів, Олександрія, Івано-Франківськ, Чернівці, Світловодськ, Вінниця, Львів, Острог, Бояни, Луцьк, Рівне, Ужгород. За словами організаторів, кожен осередок, який долучився до програми Урбан руху, матиме свої фішки. Отже — буде цікаво. Також для всіх учасників передбачені подарунки — флікери, шопери, мерч. Для найрухливіших супер-приз — участь у Lviv Urban Forum 2024.

А це точно спрацює?

Творити місто разом

"Через кілька років підлітки сьогодні будуть обирати професії і міста, в яких будуть жити та працювати. Ми ж прагнемо показати, що вони вже можуть впливати на розвиток їхніх середовищ, що їхні потреби та ідеї важливі. Цей проєкт є своєрідним залученням молоді до процесів змін, але також покликаний забезпечити зв'язок між мешканцями та центрами прийняття рішень задля зміни життя мешканців на краще. Саме тому ми називаємо цю програму рухом — від міста до міста, від громади до громади, але зі спільною метою", — каже Ірина Озимок.

Зараз триває другий тиждень заходів. На першому говорили про місто та його якості. А цього тижня — про щастя в місті та як міста впливають на наше ментальне здоровʼя.

проєкт для залучення молоді до розвитку міст

На зустрічі для підлітків в Тернополі запрошений архітектор Кирило Чуйко розповів про складові міста

Умови участі у проєкті: підписатися на сторінку проєкту в інстаграм, знайти своє місто та зареєструватися на захід. Участь в Урбан русі "У міста є Я" —  безоплатна.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: