fbpx
Сьогодні
18:44 29 Бер 2024

Україна витримала чергову масовану атаку росії. Енергосистема цілісна, але ситуація дуже непроста, – Шмигаль

English version here

Фото: Урядовий портал

Україна витримала чергову масовану ракетно-дронову атаку росії. Енергосистема цілісна, але ситуація дуже непроста. Є проблеми з електропостачанням у низці регіонів.

Про це зазначив Прем'єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання Уряду 29 березня, пише Рубрика.

Шмигаль додав, що проблема з електропостачанням вирішується. Україна імпортує електроенергію з Румунії, Словаччини, Польщі, Угорщини, Молдови, аби система працювала стабільно.

«Сьогоднішній удар знову доволі сильно пошкодив обладнання. Знову атака була спрямована як проти об'єктів генерації електроенергії, так і проти системи її розподілу. Дуже важливо для всіх нас зараз зменшити споживання електроенергії. Це стосується особливо вечірніх годин», — наголосив очільник Уряду.

Як зауважив Денис Шмигаль, усі служби працюють для подолання наслідків атаки. Вдалося вже відновити частину об'єктів, які були пошкоджені під час атаки минулого тижня.

Прем'єр-міністр додав, що через прийнятні погодні умови низка громад та міст вже ухвалили рішення про завершення опалювального сезону. Вимкнення опалення, за його словами, дозволить краще збалансувати енергосистему.

«Це ресурси, які ми зараз потребуємо і направимо на те, аби світло було в усіх українських родин. Ремонти не зупиняємо ні на хвилину. Продовжуємо підготовку. Посилюємо стійкість нашої енергетики. Починаємо накопичувати ресурси для наступної зими», — підкреслив Денис Шмигаль.

Глава Уряду запевнив, що попри завершення опалювального сезону, Пункти незламності продовжать працювати. Їх функціонує по країні більш як 10 тисяч.

Прем'єр-міністр наголосив, що усі пункти мають бути доступні для людей повсякчас. Для цього Уряд схвалив постанову, яка унормує питання переведення їх роботи на постійну основу.

«Також унормуємо питання використання майна цих Пунктів, зокрема генераторів, старлінків та іншого обладнання. І зараз, в умовах російського енергетичного терору, і після війни Пункти незламності мають продовжити роботу для підтримки людей», — наголосив Прем'єр-міністр.

Обстріл енергосистеми України 29 березня

Росіяни в ніч на 29 березня випустили по Україні 60 дронів-камікадзе та 39 ракет різних типів. Протиповітряній обороні вдалося знищити 56 безпілотників та 29 ракет.

Головний удар ворога був націлений на об'єкти енергетики. Відомо, що росіяни атакували три ТЕС в Україні, внаслідок атаки серйозно пошкоджено обладнання.

"Цієї ночі росія продовжила варварські атаки проти української енергосистеми. Є пошкодження енергетичної інфраструктури у Дніпропетровській, Вінницькій, Івано-Франківській, Львівській, Черкаській, Чернівецькій областях", – повідомив Шмигаль.

Він додав, що у деяких регіонах застосовані аварійні відключення.

"Україні потрібно більше систем ППО, щоб убезпечити критичну інфраструктуру та захистити населення. Це головний предмет розмови з нашими міжнародними партнерами", – підкреслив Прем'єр-міністр.

Також під час атаки у ніч на 29 березня росіяни намагалися поцілити в об'єкти Групи Нафтогаз, але серйозних пошкоджень вдалося уникнути.

"Вночі, 29 березня 2024 року, росія здійснила чергову атаку на енергетичну систему України. Зокрема, цілили в обʼєкти Групи Нафтогаз, проте обійшлось без серйозних пошкоджень", – йдеться у повідомленні Нафтогазу.

Зазначається, що серед співробітників ніхто не постраждав, ситуація контрольована. Група Нафтогаз продовжує виконувати свої зобов'язання перед всіма клієнтами.

Повітряну тривогу оголошували майже в усіх регіонах України. У мережі писали про вибухи в Дніпрі та області, на Черкащині, Хмельниччині, Івано-Франківщині та Львівщині.

російських атак зазнала зокрема територія Дніпропетровської області: пошкоджені енергетичні об'єкти, а також дачний кооператив, п'ятеро поранених цивільних мешканців, серед них – п'ятирічна дівчинка.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: