fbpx
Сьогодні
16:30 28 Бер 2024

Жіноче обличчя бізнесу: які сфери обирають жінки та чому великий бізнес досі залишається "чоловічим"?

Після оновлення даних фінзвітності компаній за 2023 рік команда YouControl.Market  детально проаналізувала скільки ж ФОПів та компаній відкрили жінки, які сфери для діяльності обрали, які тенденції і зміни можна спостерігати, а також скільки жінок-власниць у топ-1000 компаній.

Ключові висновки:

  • Жінки зареєстрували на 45 000 більше ФОПів, ніж чоловіки. Це 57 % від загальної кількості нових ФОПів за 2023 рік 
  • У відкритті нових компаній лідерство впевнено тримають чоловіки: у 2023 році жінки створили 24% нових підприємств
  • Лише 7% компаній із топ-1000 за виручкою у 2023 році є у корпоративній власності жінок, ще 11% у змішаній власності (коли серед власників і жінка, і чоловік)
  • 81% головних бухгалтерів у топ-1000 компаній — жінки
  • Три енергетичні компанії з виручкою понад 50 млрд грн за 2023 рік, де власниця жінка, опосередковано пов'язані з росією.

У 2023 році жінки відкрили на 45 тисяч ФОПів більше, але 75% нових компаній зареєстрували чоловіки 

Загалом, останні 5 років поспіль зберігається тенденція, коли жінки відкривають ФОПи частіше за чоловіків. У 2022 році, коли в країні розпочалася повномасштабна війна, кількість відкриття нових ФОПів різко знизилася, але навіть тоді кількість зареєстрованих ФОПів жінками була більшою. Уже у 2023 році кількість нових ФОПів відкритих жінками значно зросла і перевищила кількість відкритих чоловіками на 45 тисяч. Найбільше нових ФОПів за другий рік повномасштабної війни жінки створили для надання послуг салонами краси — понад 18 тисяч. Ця сфера стала найпопулярнішою серед усіх новостворених ФОПів на другий рік великої війни, а частка жінок-ФОПів у ній — 94%.

Загалом же в Україні найбільше ФОПів-жінок є у таких секторах, як аудит та бухоблік, освіта та інші послуги. 

Проте у відкритті нових компаній лідерство впевнено тримають чоловіки: у 2023 році жінки створили 24% нових підприємств. Подібна тенденція зберігається в Україні десятиліттями. Загалом же в Україні зареєстровано майже мільйон діючих комерційних компаній. Жінки володіють понад 18% фірм, ще більше 14% компаній є у спільній власності жінок та чоловіків. Понад 54% юридичних осіб комерційних організаційно-правових форм належать чоловікам. 

Великий бізнес — не жіноча справа? Лише 7% компаній із Топ-1000 належить жінкам

Ми прицільно проаналізували ситуацію в топ-1000 компаній за виручкою у 2023 році і з'ясували, що лише 7% мають кінцевих бенефіціарів жінок, ще 11% компаній мають серед власників як жінок, так і чоловіків. 

Переважною більшістю компаній керують чоловіки. Всього 14% жінок є керівницями у компаніях із топ-1000. Цікавою особливістю українського бізнесу є те, що переважну більшість посад головних бухгалтерів у топ-1000 компаній займають жінки 81%. 

Десятка компаній за виручкою у власності жінок: зброя, торгівля, газ, а енергокомпанії пов'язані з рф 

Якщо проаналізувати першу десятку українських компаній із найбільшою виручкою в 2023 році, де жінки-власниці, то найбільша виручка у 2023 році, є у ТОВ "УКРАЇНСЬКА БРОНЕТЕХНІКА", що близьке до екснардепа Сергія Пашинського. Цьогоріч ТОВ "Українська бронетехніка" заробило понад 32 млрд грн. Кінцевою бенефіціарною власницею за даними ЄДР є Петрига Людмила Олександрівна

У трьох енергокомпаніях: ТОВ "КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ЕНЕРГОПОСТАЧАЛЬНА КОМПАНІЯ", ТОВ "ОДЕСЬКА ОБЛАСНА ЕНЕРГОПОСТАЧАЛЬНА КОМПАНІЯ" та ТОВ "ЖИТОМИРСЬКА ОБЛАСНА ЕНЕРГОПОСТАЧАЛЬНА КОМПАНІЯ" кінцевою бенефіціарною власницею є Костенко Неля Іванівна. Сукупна виручка компаній за 2023 рік становить понад 50 мільярдів грн. 

Усі три компанії пов'язані з фінансово-промисловою групою "ВС Енерджі Інтернейшнл", що має зв'язок із депутатом держдуми рф Олександром Бабаковим, якому у листопаді 2022 року СБУ оголосила підозру. 

Понад 32 мільярда грн заробила компанія ПП "УКРПАЛЕТСИСТЕМ", що входить у фінансово-промислову групу UPG. Єдиною власницею компанії є Васьковська Юлія Миколаївна — сестра Володимира Петренка, співвласника мережі UPG.

Ще одна компанія, котра заробила більше 10 мільярдів грн за 2023 рік ТОВ "ЕСКО-ПІВНІЧ", що входить до ФПГ Бурізма Груп. Її кінцевими бенефіціарками є доньки ексміністра часів Януковича Михайла Злочевського Анна та Каріна. 

Повна версія дослідження на сайті.

Як повідомлялось раніше, U&WE Hub презентував Каталог товарів жіночих бізнесів.

Нагадаємо, що в Україні жінки-хірурги створили проєкт для підтримки хірургинь та боротьби з дискримінацією.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: