fbpx
Сьогодні
Відео 19:33 08 Бер 2024

В Україні створили урок-конструктор, який переосмислює значення 8 березня: як працює це рішення

фото: НУШ

До Міжнародного дня захисту прав жінок ГО "Дівчата" і Projector Foundation у межах всеукраїнського проєкту «Сама собі ціль» створили урок-конструктор і відео для шкіл. Головною метою є зміна підходу до висвітлення 8 березня в Україні.

Про це повідомляє Рубрика, посилаючись на "НУШ".

У чому проблема?

В Україні зараз триває "перехідний період" у ставленні до гендерних свят, зокрема, 8 Березня, в основі якого – не ніжність і весна, а рух жінок за рівні права й реальні можливості ними скористатися.

Щоправда, у школах, наприклад, і досі можуть відзначати це свято, використовуючи застарілі підходи, які рясніють гендерними стереотипами та не відображають сучасних реалій, де жінка прагне рівної оплати праці, кар'єрного зростання й безпечного середовища без сексизму й об'єктивації.

Яке рішення?

Конструктор інтерактивного уроку до Міжнародного дня захисту прав жінок розроблений для подолання стереотипних уявлень про гендерний розподіл ролей. Вчителі можуть скористатися запропонованими матеріалами для самостійного проведення заняття та групових активностей і обговорень.

Матеріал має історичну та літературну змістові лінії, відтак стане у пригоді для інтегрованих уроків з літератури, історії та інших гуманітарних дисциплін, а також для проведення нестандартної класної години для учнів 9-11 класів.

Як це працює?

Конструктор уроку до Міжнародного дня боротьби за права жінок складається з:

  • презентації;
  • відео;
  • гайду для самостійного проведення заняття;
  • матеріалів для групових активностей і обговорень.

В Україні створили урок-конструктор

За допомогою конструктору педагоги й педагогині зможуть провести унікальне інтерактивне заняття, яке відповідатиме потребам учнів і учениць, а також міститиме актуальну інформацію.

Зокрема, запропоновані матеріали допоможуть:

  • переосмислити значення 8 Березня;
  • познайомити старшокласників і старшокласниць із видатними жінками у світовій історії й українським жіночим рухом;
  • звернути увагу на гендерний дисбаланс сьогодення й шляхи його вирішення;
  • розкрити тему жінок-захисниць у ЗСУ.

 

Конструктор уроку до 8 Березня доступний за посиланням.

Педагоги також можуть переглянути відеопрезентацію від ГО "Дівчата", у якій фахівчині розповідають, як користуватися конструктором. Запис доступний на платформі Youtube за лінком.

Крім того, у межах проєкту популярні українські інфлюенсерки записали відеозвернення до школярок. У ролику, який привертає увагу до теми гендерної рівності та прав жінок, знялися, зокрема, Марія Туча, TUMAZAR, Кажанна та Евеліка. Переглянути його вчителі можуть тут (офіційний реліз відео відбудеться 6 березня).

Про проєкт

Назва проєкту «Сама собі ціль» натхненна словами письменниці Ольги Кобилянської:  «Мати таку свободу, щоби бути собі ціллю! Для власного духа працювати, як бджола. Різьбити себе, вирівнювати, боротись за щось найвище».

Головна мета — змінити підхід до висвітлення 8 березня у школах України та простою мовою пояснити підліткам та молоді історію виникнення свята і важливість боротьби жінок за рівні права та можливості.

В межах проєкту створено YouTube-ролик за участі інфлюенсерок Марії Тучі, Кажанни, TUMAZAR і Евеліки, який привертає увагу підлітків і молоді до справжнього значення 8 березня, і урок-конструктор для вчителів, що слугує базою для проведення тематичного заняття у школах.

Нагадаємо, як раніше повідомляла Рубрика, цього року в Україні залишається державним святом Міжнародний жіночий день, який відзначають 8 березня.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: