fbpx
Сьогодні
21:45 28 Бер 2024

Більшість українців вважають дороги в країні небезпечними як для водіїв, так і пішоходів

Фото: Freepik

Більш ніж половина українців вважають дороги в країні небезпечними для водіїв та пішоходів, а також половина опитаних підтримали запровадження штрафів за перевищення швидкості на 10 км/год замість 20 км/год.

Про це пише Рубрика, посилаючись на дослідження Центру демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) у межах кампанії "За безпечні дороги".

Загалом у дослідженні оцінили:

  • рівень безпеки українських доріг,
  • проблеми на дорогах,
  • ставлення українців до штрафів за перевищення швидкості.

"Більша частина опитаних вважають, що українські дороги не є безпечними як для водіїв (60,8%), так і для пішоходів (57,2%)", зазначили фахівці.

дороги

Фото: ЦЕДЕМ

Окрім того, як наголосили соціологи, повністю або радше безпечними дороги для водіїв вважають 35,9% опитаних, а для пішоходів41,2%.

Згідно з результатами дослідження, більш ніж половина опитаних (56,6%) підтримали запровадження штрафів за перевищення швидкості на 10 км/год замість 20 км/год, що діють зараз.

Як підкреслюють автори дослідження, особливо чутливим це питання виявилося для молоді й людей віком понад 65 років. Таке рішення підтримали:

  • 72% молоді,
  • 62% людей старше 65 років.
штафи на дорогах

Фото: ЦЕДЕМ

Найбільшими проблемами українці вважають:

  • керування в стані алкогольного сп'яніння (39%),
  • перевищення швидкості (30%).

Серед інших – стан автомобілів й нехтування пасками безпеки.

дороги

Фото: ЦЕДЕМ

Рівень підтримки в столиці та регіонах варіюється від 50% в Києві до 62% в східних областях країни.

"В усіх регіонах й усіх типах населених пунктів частка підтримки запровадження штрафу переважає над часткою тих, хто не підтримує", зауважили соціологи.

Повні результати дослідження можна переглянути за посиланням.

Дослідження провів дослідницький центр Info Sapiens на замовлення ЦЕДЕМ методом телефонних інтервʼю в лютому 2024 року. Усього – 1000 респондентів.

Нагадаємо, що порівнюючи з 2022 роком минулого року в Україні кількість ДТП зросла на чверть, а смертність внаслідок таких автопригод підвищилася на 9%.

На жаль, щороку в Україні на дорогах гинуть декілька тисяч людей. "Рубрика" поспілкувалась з головою ГО "Vision Zero" Віктором Загребою та урбаністом Владиславом Самойленком й пропонує рішення, які можуть покращити ситуацію вже зараз. Читайте докладніше у нашому матеріалі: "Шведська концепція замість радянського підходу: як зменшити рівень смертності на українських дорогах".

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: